ooievaarsbeet baby

Een ooievaarsbeet: wat is het en wat kun je ertegen doen?

Heeft jouw baby kleine roze/rode vlekken op zijn nek of gezicht? Dat zou zomaar een zogeheten ‘ooievaarsbeet’ kunnen zijn. Wat is een ooievaarsbeet en wat kun je hiertegen doen?

Ongeveer de helft van de baby’s wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Baby’s worden immers gebracht door de ooievaar en waar die ze vasthoudt met zijn snavel ontstaat een vlek.

Wat is het?

Alle gekheid op een stokje: een ooievaarsbeet is een onschuldige huidaandoening, die in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnt. De plekken worden veroorzaakt door bloedvaten die op sommige plaatsen wijder zijn. Door een wijder bloedvat stroomt meer bloed, waardoor de huid roder ziet. De roze of rode vlekken zitten meestal op het voorhoofd, de neus, de oogleden of in de nek van je baby.

Wat kun je ertegen doen?

Omdat een ooievaarsbeet een goedaardige huidaandoening is, hoef je ‘m niet te behandelen. Bij de meeste kinderen verdwijnen de vlekjes in het gezicht al binnen een jaar. De wat grotere en sterk gekleurde plekken in de nek kunnen tot volwassen leeftijd zichtbaar blijven.

Andere geboortevlekken

Groeit de vlek of is hij dik en bobbelig? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een aardbeienvlek (hemangioom) in plaats van een ooievaarsbeet. Een andere geboortevlek die op de ooievaarsbeet lijkt is de wijnvlek. Deze vlek is vaak groter en paarser van kleur en zal niet vanzelf verdwijnen.

MEER LEZEN?

Speciaal voor jou