inenten

Inenten

Je kind krijgt de eerste jaren heel wat inentingen. Waartegen wordt je kind gevaccineerd en hoe kan hij op een inenting reageren?

Wat is inenten?

Als je kind een kinderziekte heeft, zoals waterpokken, bouwt zijn lichaam afweerstoffen op die altijd in het bloed blijven zitten. Hierdoor is je kind voor de rest van zijn leven niet meer vatbaar voor de ziekte. Bij een inenting of vaccinatie wordt het lichaam van je kind ‘besmet’ met een kleine dosis afgezwakte of dode ziektekiemen. Bij de BMR-prik gaat het bijvoorbeeld om ziektekiemen van de bofmazelen en rodehond. Je kind krijgt deze ziekte dan niet, maar zijn lichaam krijgt wel het sein dat het antistoffen moet aanmaken. Hij wordt dan immuun voor de betreffende ziekten of, wat heel af en toe gebeurt, krijgt de ziekte(n) in een milde vorm. Tegen de meeste ziekten is je kind pas na een aantal inentingen optimaal beschermd. Zo krijgt hij vier keer een Hib-prik. Tot die laatste prik kan hij nog steeds een Hib-ziekte krijgen, al wordt de kans bij iedere vaccinatie kleiner.

Tegen welke ziekten wordt je kind ingeënt?

Je kind krijgt in totaal drie ‘cocktails': DKTP, Hib en BMR. De DKTP-prik beschermt je kind tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. De Hib-vaccinatie biedt bescherming tegen ziekte veroorzaakt door de Hib-bacterie (Hib=haemophilus influenza type b), waaronder een zeer ernstige vorm van hersenvliesontsteking. De laatste prik, de BMR, beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. Op negenjarige leeftijd worden kinderen niet meer ingeënt tegen kinkhoest. Ze krijgen dan nog wel een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (de DTP-prik).
Baby’s krijgen op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden de pneumokokkenvaccinatie. Alle baby’s worden voortaan standaard ingeënt tegen hepatitis B.

Ben ik verplicht om mijn kind te laten inenten?

Nee, je bent niet wettelijk verplicht om je kind te laten inenten, maar het is wel verstandig. In Nederland kiezen verreweg de meeste ouders (97%) ervoor om hun kinderen te laten inenten. Ook de overheid vindt vaccinatie belangrijk. Vandaar dat kinderen gratis worden ingeënt volgens een vastgesteld inentingsprogramma, het zogenaamde RVP (Rijksvaccinatieprogramma). Dit RVP wordt uitgevoerd door de provinciale entadministraties. Als je kind wordt geboren, krijg je automatisch bericht over het RVP en wanneer de vaccinaties moeten worden gegeven.

Moet je je aan de beginleeftijd en volgorde van de vaccinaties houden?

Je bent niet verplicht om je baby met twee maanden de eerste inenting te geven, maar het is wel verstandig. In sommige gevallen kun je de inenting uitstellen tot een later tijdstip. Je kunt dit het beste overleggen met je huisarts of consultatiebureau-arts. Het is belangrijk dat je je aan de tijdsvolgorde van het vaccinatieschema houdt, want hiermee bied je je kind de beste bescherming. Moet je een inenting uitstellen, zorg er dan voor dat er niet te veel tijd komt te zitten tussen twee vaccinaties.

Kan mijn kind last hebben van een inenting?

Ja, een inenting doet meestal pijn, zodat je baby misschien even moet huilen. Gelukkig verdwijnt de pijn snel. Ook kan de plek van de prik wat dikker en rood worden. Soms helpt het om meteen na de vaccinatie een koud, nat washandje op de plek te leggen. Een aantal uren na de DKTP- en Hib-inenting kan je kind wat koorts krijgen en een beetje hangeriger en huileriger zijn dan normaal. Verder kan hij wat slechter eten en meer of juist minder slapen dan gewoonlijk. Het is handig om paracetamol in huis te hebben, zodat je dat bij hoge koorts kunt geven. Zorg verder dat je kind goed blijft drinken, het eten komt later wel weer. Meestal heeft je kind na één of twee dagen nergens last meer van. Eventuele reacties op de BMR-prik komen vaak pas na vijf tot twaalf dagen. Je kind kan dan wat verhoging hebben en hangeriger zijn dan normaal. Daarnaast kan hij tijdelijk last hebben van een lichte huiduitslag. Ook deze klachten zijn na een dag of twee verdwenen. Vertel bij het volgende bezoek aan het consultatiebureau altijd hoe je kind gereageerd heeft op de vaccinaties.

Mijn kind is ziek, mag hij dan worden ingeënt?

Als je kind wat verkouden is, een verstopte neus of een lichte temperatuurverhoging heeft (tot 38,5 graden), kun je hem gewoon laten inenten. Heeft hij hogere koorts of iets anders, dan kun je de vaccinatie beter uitstellen. Overleg dit eventueel met je consultatiebureau-arts. Het is niet verstandig om een inenting over te slaan. Je kind heeft alle vaccinaties nodig om optimaal beschermd te zijn.
VSM Tujababy

Speciaal voor jou