Tijd voor jezelf

Meer tijd voor jezelf

Heb je het ook zo druk met kinderen, werk en sociale contacten, en vraag je je af hoe je tijd voor jezelf kunt creëren zonder een ander tekort te doen? Tips van Annemie Schuitemaker, WerkPrivé-coach van Career & Kids.

Het belangrijkste is dat je niet zozeer de tijd moet managen, maar vooral jezelf. Bepaal wat écht belangrijk voor je is. Zo kun je je daarop richten en daar tijd voor maken. En vooral keuzes maken. Het gaat eigenlijk niet om de werk/privébalans, maar om werk/privékeuzes.

Waar besteed je je tijd aan?

  1. Hoe ziet je week er nu uit en hoe zou je willen dat je week eruitziet? Houd een tijdje heel precies bij wat je doet op een dag: hoeveel uur je werkt, welke taken je hebt, welke deadlines et cetera. Maar ook: hoeveel tijd je besteedt aan je gezin, vrije tijd, relatie, persoonlijke ontwikkeling, sociale contacten, sport en maatschappelijke activiteiten. Kijk naar de feiten. Iedereen heeft 168 uur per week tot zijn beschikking. Heb je eenmaal een overzicht van hoeveel tijd je waaraan besteedt, beschrijf dan de gewenste situatie. Wat wil je nog meer doen? Geef daarbij ook je prioriteiten aan.
  2. Wat geeft je energie en wat kost je energie? Ben je na thuiskomst van je werk tot niets meer in staat, of geeft het je energie en voldoening? En wat doet sporten met je? Breng energiegevers en -vreters in balans. Doe niet alleen activiteiten die energie vragen. Houd in gedachten: ik heb altijd tijd voor dingen die ik echt wil doen. Het gaat niet om tijd, het gaat om prioriteit.

En inderdaad, soms betekent ‘ja’ zeggen tegen jezelf ‘nee’ zeggen tegen een ander. Als je daar bewuste keuzes in maakt, hoeft dat niet erg te zijn. Als moeder is het belangrijk om overeind en vrolijk te blijven. Daar heeft het hele gezin baat bij!

Opdracht

Maak je eigen ‘wiel van tijd’. Het totaal aantal beschikbare uren is 168 uur per week (7 x 24 uur). Een groot deel daarvan besteed je aan ‘vaste lasten’: dingen waar je niet omheen kunt zoals slapen, eten, douchen et cetera. De tijd die je aan dit persoonlijk onderhoud kwijt bent, ligt gemiddeld op 90 uur per week. Er blijft dus ‘maar’ 78 uur over om in te vullen met jouw tijdsbesteding. Hieronder vind je een cirkeldiagram van een voorbeeld waarbij het component ‘werk’ veel tijd inneemt. Het gegeven is simpel: besteed je veel tijd aan een bepaalde component, dan gaat dit ten koste van de tijd die je beschikbaar hebt voor iets anders. Ben je niet tevreden over je huidige wiel van tijd, schets dan in je tweede exemplaar de gewenste situatie. Bedenk wat je moet of kunt inleveren om tot die situatie te komen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer componenten te verzinnen, bijvoorbeeld ‘sociale contacten’ en ‘vrijwilligerswerk’.

persoonlijk onderhoud                           90

werk                                                    55

familie                                                 15

sport                                                    2

vrije tijd                                               6

Totaal                                                  168 uur

tijd-voor-jezelf

Alle antwoorden van WerkPrivé-coach Annemie Schuitemaker vind je hier.

Lees hier meer over

Speciaal voor jou