voordelen voorlezen

8x de voordelen van voorlezen

Voorlezen aan je kind is niet alleen gezellig, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kind. Je kunt er dan ook niet vroeg genoeg mee beginnen! Wanneer je op vroege leeftijd begint met voorlezen, heeft je kind daar op latere leeftijd veel profijt van. Lees hier waarom.

Je kunt al met voorlezen beginnen als je kind drie tot vier maanden oud is. Volgens orthopedagoog Adriana Bus, die onderzoek deed naar dit onderwerp, maakt voorlezen baby’s slimmer.

1. Het is goed voor jullie band

Voorlezen doe je samen en dat bevordert de relatie tussen ouder en kind. Bus: ‘Je verdiept je samen in een verhaal en maakt plezier. Zo ontstaat een sterkere emotionele band tussen volwassene en kind.’

2. Voorlezen zorgt voor een betere woordenschat

Kinderen die regelmatig worden voorgelezen hebben een veel grotere woordenschat. Tijdens het voorlezen leren kinderen namelijk nieuwe woorden. Bus: ‘Als je moeilijke woorden tegenkomt, kun je die uitleggen.’ Daarnaast hebben boeken voor jonge kinderen vaak veel illustraties. ‘Zo leren ze ook nieuwe woorden aan de hand van beelden. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van zes tot acht maanden oud die regelmatig worden voorgelezen, al bij een leeftijd van veertien maanden oud een beter ontwikkelde woordenschat hebben dan hun leeftijdsgenoten.’

3. Het stimuleert inlevingsvermogen

‘Tijdens het voorlezen komen kinderen in aanraking met nieuwe situaties, bijvoorbeeld door een verhaal over een heel ver land met een andere cultuur. Zo leren ze over gebeurtenissen die ze zelf niet hebben beleefd en groeit het inlevingsvermogen,’ zegt Bus. ‘Kinderen leren om andere mensen te begrijpen.

4. Voorlezen is goed voor onrustige baby’s

Bus: ‘Veel ouders hebben de neiging om drukke baby’s met rust te laten. Maar voor hen is voorlezen juist goed. Want baby’s met een moeilijk temperament krijgen dan de begeleiding die ze zo hard nodig hebben. Zij hebben de meeste profijt van een vroege start.’

5. Kinderen slapen beter

Ook voorlezen aan kinderen voordat die gaan slapen is een aanrader: ‘Het is veel beter dan staren naar een smartphone, tablet of ander mobiel apparaat. Die hebben een slechte invloed op je nachtrust. Een boek heeft dat probleem gelukkig niet,’ aldus Bus.

6. Ze gaan zelf meer lezen

Voorlezen is een uitstekende voorbereiding op echt lezen op school. Bus: ‘Kinderen leren hoe leuk het is om te lezen. Ze ervaren dat het veel plezier oplevert om samen in een verhaal te duiken. Daardoor gaan ze op latere leeftijd vaker zelf lezen en dat bevordert hun prestaties op school.’

7. Het stimuleert de verbeeldingskracht

Kleine kinderen leven vaak in een wereld die beperkt is tot thuis, de opvang, familie en vrienden. Door middel van verhalen kan je kind kennismaken met andere en nieuwe werelden. Op die manier train je je kind in het gebruiken van zijn verbeeldingskracht.

8. Het zorgt voor plezier

Wanneer je samen met je kind leest, is er een toename van dopamine in de hersenen te bespeuren. Dat zorgt voor een prettig gevoel én helpt om beter te leren. Daarnaast maakt het je kind meer bewust van wat hij hoort en ziet. Het dopaminegehalte in de hersenen houdt ook verband met nieuwsgierigheid.

MEER LEZEN?

 

Speciaal voor jou