zesde ziekte

De zesde ziekte

De zesde ziekte is een virusziekte. Vooral kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar krijgen de ziekte. Wat is de zesde ziekte en hoe herken je het?

Wat is de zesde ziekte?

De zesde ziekte is een virusziekte. Onder kinderen jonger dan twee jaar is het zelfs de meest voorkomende vlekjesziekte. In de winter en het voorjaar loopt je kind de meeste kans besmet te raken. De incubatietijd is tien dagen. De ziekte kent geen complicaties en je kind is binnen een week weer beter.

Hoe herken je de zesde ziekte?

De ziekte begint met plotseling hoog oplopende koorts, met pieken tot meer dan 40 graden. De koorts kan drie tot vijf dagen aanhouden, om dan -even plotseling als hij is gestegen- weer te zakken.Net op het moment dat je denkt dat je kind weer beter is, verschijnen de eerste kleine, bleekrode vlekjes. De weinig opvallende uitslag begint op de romp, daarna is de nek aan de beurt en soms verschijnen er ook vlekjes op de armen en benen. De vlekjes jeuken niet en een paar dagen later zijn ze alweer volledig verdwenen. Soms gaat de ziekte gepaard met gezwollen klieren in de hals.

Is de zesde ziekte besmettelijk?

Nee, de kinderziekte is niet erg besmettelijk. De ziekte wordt overgebracht via de lucht, ongeveer een dag of 10 voordat je kind ziek wordt. Vanaf het moment dat je kind koorts heeft totdat alle vlekjes zijn verdwenen, kan je kind anderen besmetten.

Mijn kind heeft de zesde ziekte. Hoe kan ik hem het best verzorgen?

De zesde ziekte is een virusziekte en gaat daarom vanzelf over. Als je kind hoge koorts heeft, kun je eventueel paracetamol geven. Laat hem veel drinken en rustig in bed liggen.Als de koorts is gezakt en de vlekjes verschijnen, voelt je kind zich waarschijnlijk al een stuk beter. Het is niet nodig om de huisarts in te schakelen, meestal is je kind binnen een week hersteld.

Hoe weet ik of mijn kind de zesde of de vijfde ziekte heeft?

Het verschil is heel duidelijk. De vijfde ziekte begint met felrode vlekjes op de wangen. Bij de zesde ziekte heeft je kind een paar dagen flinke koorts en verschijnen de vlekjes daarna.

 

Lees hier meer over

Speciaal voor jou