Geitenmelk en koemelk: wat zijn de verschillen?

Als je flesvoeding geeft, kun je naast koemelk ook kiezen voor opvolg- of peutermelk op basis van geitenmelk. Waarom zou je kiezen voor een opvolgmelk op basis van geitenmelk? En wat zijn de verschillen met koemelk?

Ouders van Nu samen met Kabrita

Borstvoeding

Eerst een open deur: borstvoeding is het allerbeste wat je je kind kunt geven, vooral in de eerste zes maanden van zijn leven. Moedermelk bevat nou eenmaal precies de goede verhouding eiwitten, vetten en mineralen die je kind nodig heeft om te groeien en zijn immuunsysteem op te bouwen.

Flesvoeding

Als je na de eerste zes maanden besluit over te stappen naar flesvoeding, kun je kiezen voor een opvolgmelk op basis van koemelk of geitenmelk. Als je kind een jaar of ouder is, kun je overstappen op een verrijkte peutermelk (bijvoorbeeld op basis van geitenmelk) of kiezen voor gewone (geiten)melk.

Verschillen tussen geitenmelk en koemelk

Het belangrijkste verschil tussen geitenmelk en koemelk is de verteerbaarheid. Geitenmelk is van nature licht verteerbaar door onder andere een unieke eiwitsamenstelling. De eiwitten in geitenmelk vormen een zachte massa in de maag die relatief gemakkelijk door het lichaam kan worden afgebroken. Hierdoor worden voedingsstoffen goed opgenomen en is het goed verdraagbaar.

De samenstelling van de overige voedingsstoffen als vitamines, mineralen en koolhydraten is in grote lijnen vergelijkbaar tussen de beide melksoorten. Bovendien worden bij beide melksoorten eventuele tekorten aangevuld om aan de wettelijke en voedingskundige eisen voor opvolgvoeding te voldoen.

Hogere kostprijs

Een ander opvallend verschil tussen een opvolgmelk op basis van koemelk en geitenmelk is de prijs. Een opvolgmelk op basis van geitenmelk is aanzienlijk duurder dan een opvolgmelk op basis van koemelk. Dit is het gevolg van duurdere grondstoffen (een liter geitenmelk kost meer dan twee keer zo veel als een liter koemelk) en kleinere producties.

Wel of geen geitenmelk?

De afweging tussen een opvolgmelk op basis van koemelk of geitenmelk zal iedere ouder zelf moeten maken. Bij beide krijgt je kind (in combinatie met de juiste bijvoeding) alle benodigde voedingsstoffen binnen. De lichte verteerbaarheid van geitenmelk kan dan extra een voordeel zijn, zeker als je weet dat het verteringsstelsel van je kind de eerste jaren volop in ontwikkeling is.

En wat als je kind een koemelkallergie heeft?

Als je kind een medisch vastgestelde koemelkallergie heeft, is geitenmelk geen geschikt alternatief. De kans is dan namelijk groot dat er een zogeheten allergische kruisreactie optreedt en je kind ook allergisch op geitenmelk reageert. Gelukkig komt een medisch vastgestelde koemelkallergie relatief weinig voor; ‘slechts’ 2-3% van de kinderen onder de zes jaar is allergisch voor koemelk.

Indien je kind niet allergisch is voor koemelk maar toch problemen ervaart, dan kan er sprake zijn van gevoeligheid voor koemelk. Hierbij komen klachten voor zoals krampjes, verstopping en/of mild eczeem. Kinderen die gevoelig zijn voor koemelk kunnen mogelijk baat hebben bij een flesvoeding op basis van geitenmelk vanwege de licht verteerbare eigenschappen van geitenmelk. Als je een dergelijke overstap overweegt, is het verstandig om eerst contact op te nemen met je huisarts om een koemelkallergie uit te sluiten.

kabrita packshotKabrita geitenmelk getest!

Voor hettestpanel* mochten 67 ouders met een baby tussen de zes en twaalf maanden oud gedurende drie weken de opvolgmelk van Kabrita testen. Dit is een flesvoeding op basis van licht verteerbare geitenmelk. Gemiddeld heeft dit product een 8 gekregen.

Bijna alle testers (96%) waren tevreden over Kabrita en 97% vindt het fijn dat er ook een opvolgmelk is op basis van geitenmelk. ‘Mijn dochter vindt het lekker en ik vind het een fijn alternatief voor koemelk,’ vertelt Froukje (36). Ook Jessica (28) is enthousiast: ‘Mijn dochtertje reageerde super op deze voeding.’ 

Nog een paar statistieken

37% van de testers was bekend met opvolg- of peutermelk op basis van geitenmelk. Dit geeft aan dat geitenmelk nog een relatief onbekend product is.

62% heeft het gevoel dat hun kind het beter doet op Kabrita opvolgmelk dan op een andere opvolgmelk.

64% van de testers blijft Kabrita opvolgmelk waarschijnlijk wel/zeer zeker gebruiken in de toekomst. Als reden om het niet te doen, wordt de prijs genoemd. Al geeft 96% aan bereid te zijn om meer te betalen als zijn of haar kind daar belang bij heeft. 

Meer weten over geitenmelk als basis voor flesvoeding?

kabrita quiz

*Het onderzoek is in december 2016 uitgevoerd door www.hettestpanel.nl onder 67 ouders met een baby tussen de zes en twaalf maanden oud.

Speciaal voor jou