Baby 7 maanden

Op foto: Joke (via de Ouders van Nu fototool)

Baby 7 maanden: eerste tandje

Bij de meeste baby's komt nu het eerste tandje door. Ook gaat hij proberen zich voort te bewegen: hij begint te kruipen.

Baby 7 maanden: ontwikkeling

Rond de zeven maanden krijgt je kind zijn eerste tand. Het lijkt misschien overdreven om die ene tand meteen te poetsen, maar dat is toch slim. Het is goed voor de kaak en het tandvlees en je kind went er direct aan.
Je kind wordt steeds sterker. Leg je je baby op een kleed op de grond, dan probeert hij misschien al vooruit te komen, vooral als je een interessant speeltje net buiten bereik legt. Het zijn zijn eerste kruipbewegingen!

Beleving

Je baby reageert nu steeds meer op wat je zegt. Als je zegt ‘kijk daar eens’, kijkt hij inderdaad. Hij pikt ook de verschillende tonen op waarop je praat. Hij hoort of je blij, boos of verrast bent. Zelf kan je baby ook al geluiden in verschillende toonhoogtes en geluidssterkte produceren. Hij krijgt nu ook door dat jij komt als hij huilt en dat hij daarmee iets kan bereiken. Het is dus tijd om grenzen te gaan stellen. Troosten als je baby pijn heeft of verdrietig is, blijft uiteraard belangrijk. Zet je kind het op een brullen zodra jij stopt met een leuk spelletje, dan hoef je daar niet op in te gaan.

Spelen

Vindt een pasgeboren baby harde geluiden nog eng, je kind komt nu op een leeftijd dat het leuk is om met een rammelaar eens flink tegen de spijlen van de box te slaan. Hij vindt het ook prachtig om spelletjes te doen waarbij op een andere manier geluid wordt geproduceerd: trommelen, bonken op een pianootje of mama die liedjes zingt. Je kunt samen ook boekjes lezen. Kies boeken met veel plaatjes en weinig tekst. Door de herhaling gaat je kind de koppeling tussen woord en beeld begrijpen.

Speciaal voor jou