Baby 7 maanden: de eerste tandjes

Baby 7 maanden: eerste tandje

Ieder kind is anders, maar bij de meeste baby's komt nu het eerste tandje door. Nog een mijlpaal: hij begint te kruipen of tijgeren.

Jouw baby 7 maanden: ontwikkeling 

Rond de zeven maanden krijgen de meeste kinderen hun allereerste tand. Het lijkt misschien overdreven om die ene tand meteen te poetsen, maar dat is toch slim. Een keer per dag is genoeg. Het is namelijk goed voor de kaak en het tandvlees en tegelijkertijd leert je kind dat tandenpoetsen bij de dagelijkse routine hoort. Je kind wordt nu steeds sterker. Leg je je baby op een kleed op de grond, dan probeert hij misschien al vooruit te komen, vooral als je zijn lievelingsspeeltje net buiten bereik legt. Klinkt cru, maar zie het als een goeie oefening. Het stimuleert zijn eerste kruipbewegingen. Mijlpaal!

ZIE OOK: tips om kruipen te stimuleren

Beleving 

Je baby reageert nu steeds meer op wat je zegt. Als je zegt ‘kijk daar eens’, kijkt hij inderdaad. Hij pikt ook de verschillende tonen van je stem op. Hij hoort of je blij, boos of verrast bent. Zelf kan je baby ook al geluiden in verschillende toonhoogtes en geluidssterkte produceren. Die stemoefeningen zijn soms oorverdovend, maar het dient een goed doel moet je maar denken. Hij krijgt nu ook door dat jij komt als hij huilt en dat hij daarmee iets kan bereiken. Het is dus tijd om grenzen te gaan stellen. Troosten als je baby pijn heeft of verdrietig is, blijft natuurlijk belangrijk. Zet je kind het op een brullen zodra jij stopt met een leuk spelletje, dan hoef je daar niet op in te gaan.

ZIE OOK: verdriet bij je baby; hoe ga je daarmee om?

Spelen 

Vinden de meeste pasgeboren baby’s harde geluiden nog eng, je kind komt nu op een leeftijd dat het juist te gek is om met een rammelaar eens flink tegen de spijlen van de box te slaan. Hij vindt het ook super om spelletjes te doen waarbij op een andere manier geluid wordt geproduceerd: trommelen, rammen op een pianootje of jij die liedjes zingt. Ook altijd leuk en leerzaam om samen te doen: boekjes lezen. Kies boeken met veel plaatjes en weinig tekst. Door de herhaling gaat je kind de koppeling tussen woord en beeld begrijpen.

ZIE OOK: Kan een baby al dromen?

Speciaal voor jou