Kinderstoel

Kinderstoel kopen: welke past bij jou en je kind?

Als je kind eenmaal zelfstandig kan zitten, is een kinderstoel eigenlijk een musthave. Maar welke soorten zijn er? En waar moet je op letten bij de aanschaf? Alle tips op een rij, zodat jij de beste keuze maakt voor jou en je kind.

Wanneer is het tijd voor een kinderstoel?

Zodra je kind zelfstandig in een zithouding kan komen en vervolgens ook goed rechtop kan blijven zitten, is het tijd voor een kinderstoel. Voor de meeste kinderen is dat als ze tussen de zes en negen maanden oud zijn. Het verschilt per baby wanneer dat moment is aangebroken: elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

Zelfstandig zitten houdt overigens niet in dat je kind blijft zitten als jij hem in een zithouding hebt gezet. De baby moet het echt zelf doen: hij moet zichzelf vanuit een liggende houding of kruiphouding tot een zithouding kunnen opdrukken. Voor die tijd kun je beter nog even wachten met een kinderstoel, omdat de rug- en nekspieren van je baby nog niet helemaal goed ontwikkeld zijn.

Probeer je baby de eerste keren niet te lang in de kinderstoel te laten zitten: eigenlijk alleen gedurende de tijd dat je hem eten geeft. Leg hem daarna weer neer. Eventueel kun je in het begin een stoelverkleiner of extra kussentje in de rug gebruiken voor meer steun.

Te vroeg in de kinderstoel: de risico’s

Zet je je kind te vroeg in de kinderstoel, voordat hij goed zelfstandig kan zitten, dan brengt dat een aantal risico’s met zich mee. De rugspieren en wervelkolom zijn nog niet sterk genoeg, waardoor de rug kan inzakken en er spierzwakte ontstaan. Hierdoor kan je kind later moeite hebben met het ontwikkelen van een goede rechtopstaande houding. Kinderen die te vroeg (geforceerd) zitten, kunnen later ook bepaalde stappen in hun motorische ontwikkeling overslaan: zoals tijgeren of kruipen. Als gevolg gaan ze soms billenschuiven (in plaats van kruipen) en kan het langer duren voordat je kind gaat staan en lopen.

Kinderstoel voor heel jonge baby’s

Er zijn verschillende types kinderstoelen te koop waar je kind al in kan als hij nog maar een paar weken oud is, dus lang voordat hij goed en wel kan zitten. De baby ‘zit’ dan eigenlijk in een soort lighouding, net als in een autostoeltje, en wordt ondersteund door een speciaal zitje voor jonge baby’s. Het wordt aangeraden om je kind nooit lang in dit soort stoelen te laten zitten, dat kan te vermoeiend voor hem zijn. Als maximum wordt een advies van twee uur per dag aangehouden. Dit geldt niet alleen voor de kinderstoel, maar voor de totale ‘zittijd’, dus ook de tijd dat je baby in wip- en autostoeltjes zit.

Wat zijn jouw wensen?

De vraag wat de beste kinderstoel is, is lastig te beantwoorden omdat dit volledig afhankelijk is van jouw wensen. Wil je een kinderstoel waar je baby vanaf de geboorte in kan of pas een kinderstoel vanaf het moment dat je kind vast voedsel eet? En waar ga je ’m gebruiken? Alleen thuis of wil je de stoel ook meenemen op reis? Als je ’m vaak en thuis gaat gebruiken, dan moet-ie tegen een stootje kunnen. Zoek je een stoel die af en toe nodig is, dan is een inklapbaar model of hangstoeltje handig.

Soorten kinderstoelen

Kinderstoelen zijn er in verschillende maten, kleuren, soorten en materialen.

 1. Meegroeistoel

  Het populairst zijn de meegroeistoelen. Dit soort stoelen zijn al vanaf de geboorte te gebruiken tot en met de tienerjaren. Bij een meegroeistoel zijn de voetensteun en het zitvlak verstelbaar. Als je kind langer wordt, kun je de stoel zonder moeite verstellen zodat hij op de juiste hoogte zit om bij de tafel te komen. Dat laatste kan natuurlijk ook een nadeel zijn, aangezien je kind zo bij de borden, schalen en het bestek kan. Je kunt dus moeilijk even weglopen om nog wat te pakken of doen. Bij dit soort stoelen is het vaak mogelijk om aanvullende accessoires te kopen, zoals een tafelblad en een veiligheidstuigje.

 2. Kinderstoel met eetblad

  De kinderstoel met eetblad is waarschijnlijk de bekendste variant. Je kind heeft zijn eigen tafeltje dat aan de stoel vastzit. Deze stoel neemt niet zoveel ruimte in beslag en is enorm handig. Je kind kan eten in de stoel, maar ook bijvoorbeeld knutselen.

 3. Kinderstoel met tafeltje

  De kinderstoel met tafeltje bestaat uit twee onderdelen: de stoel (met eetblad) en een los tafeltje, dat vaak ook als onderstel van de stoel kan worden gebruikt. Je kunt de stoel dus op de tafel zetten, zodat de stoel hoger wordt en hij minder ruimte in beslag neemt. Je kunt de stoel en tafel ook los van elkaar halen en apart zetten. De stoel wordt dan lager en je kind kan in zijn stoel aan zijn eigen kleine tafel eten. Maar vaak wordt dit niet echt gebruikt, omdat de stoel ook al een eetblad heeft.

 4. Inklapbare kinderstoel

  Als je weinig ruimte hebt in huis is de inklapbare kinderstoel ideaal. De naam zegt het al: je kunt de stoel makkelijk inklappen en wegzetten als je hem niet nodig hebt. Een nadeel is dat het zitvlak best klein is en dat je kind relatief snel uit de stoel groeit. Vaak kan deze stoel maar tot het derde levensjaar worden gebruikt. Let bij aankoop van een inklapbare kinderstoel wel op de beveiliging van het inklapsysteem. De stoel moet natuurlijk niet onverwachts inklappen.

 5. Hangstoel

  Hangstoeltjes nemen weinig ruimte in beslag. Ze worden met een klem aan het tafelblad vastgemaakt. Een hangstoel is handig voor als je weinig ruimte hebt in huis, op vakantie gaat of als je vaak bezoek krijgt van mensen met kleine kinderen. Door de lichte uitvoering van de stoel kun je hem makkelijk meenemen. Tip: meet de dikte van je tafelblad op en controleer of het hangsysteem ruim genoeg is om het stoeltje aan de tafel te hangen.

Checklist kinderstoel kopen

 1. Let erop dat de kinderstoel veilig is

  Dat lijkt een open deur, maar tweedehands kinderstoelen voldoen bijvoorbeeld niet altijd aan de veiligheidseisen. Een vereiste is dat de stoel stabiel en stevig is, niet makkelijk kan kantelen en geen scherpe randjes heeft. Test in de winkel of de stoel stabiel genoeg is door er aan alle kanten even tegenaan te leunen. Een beugel, gordel of een kruisriempje (ook tussen de benen) zorgt dat je kind veilig in de stoel blijft zitten. Let er verder op dat de openingen niet te groot zijn: het rompje van je kind mag er niet doorheen passen.

 2. Kies een stoel die makkelijk is schoon te maken

  Het schoonmaken van de stoel wordt namelijk een dagelijkse Wel zo handig als dat snel en eenvoudig te doen is. Kies daarom voor een kinderstoel met gladde oppervlakten, geen vaste kussens en weinig hoeken en kieren.

 3. Kies een stoel voor de juiste leeftijd

  Kijk goed vanaf welke leeftijd de kinderstoel gebruikt mag worden. Tot welke leeftijd past je kind erin? Sommige kinderstoelen zijn voordelig, maar vrij klein van formaat. Hierdoor groeit je kind er snel uit. Meegroeistoelen zijn vaak prijzig, maar gaan jaren mee. Kies je voor een hangstoel? Let dan ook goed op de gewichtsaanduiding: hoeveel kilo kan de stoel maximaal dragen?

 4. Let op de juiste zithouding

  Een goede kinderstoel is zo ontworpen dat je kind in een juiste houding kan zitten. De ellebogen liggen op dezelfde hoogte als de tafel en tweederde van het bovenbeen rust op het zitplankje. Het boven- en onderbeen maken een hoek van negentig graden.

 5. Welke accessoires kun je erbij kopen?

  Het is natuurlijk niet verplicht, maar bij veel kinderstoelen kun je ook accessoires kopen. Denk aan: stoelkussens, tafelbladen, veiligheidstuigjes en stoelverkleiners. Deze zijn functioneel en handig. Zo kun je bijvoorbeeld de Stokke Tripp Trapp, een van de populairste meegroeistoelen, vanaf de geboorte al gebruiken met de Newborn-set. Ook bij andere merken kun je een dergelijke set erbij kopen. Check dus altijd goed wat er inclusief is bij een kinderstoeltje en wat je er extra bij moet kopen.

Beste kinderstoel

De Consumentenbond testte 40 kinderstoelen op veiligheid en gebruiksgemak voor kinderen van 6 maanden tot 36 maanden. Verschillende kinderstoelen voldeden niet aan alle veiligheidseisen en er zijn grote verschillen in prijs-kwaliteitverhouding. Bekijk de resultaten.

tip

Tweedehandse kinderstoel kopen?

Je kunt kinderstoelen ook prima tweedehands aanschaffen, als je maar goed let of de stoel veilig is. Naast bovenstaande punten zijn er een aantal andere dingen waar je goed naar moet kijken. Controleer of het hout niet beschadigd is, of er geen splinters zijn en of er verf afbladdert. Check ook even de schroeven en bouten: zijn ze allemaal aanwezig en zitten ze nog goed vast? Probeer het tuigje of de gordel uit: gaat deze makkelijk dicht? Heeft de stoel een zachte vulling, controleer dan of de stof nergens kapot is en er geen vulling naar buiten komt. Je kind zou de vulling in zijn mond kunnen stoppen, wat verstikkingsgevaar oplevert.

Accessoires

Bij veel typen kinderstoelen kun je allerlei accessoires kopen. Denk aan:

 • Stoelverkleiners, zodat je kind al op jonge leeftijd in de stoel kan zitten.
 • Een los tafelblad dat je aan de stoel kan bevestigen. Sommige kunnen in de vaatwasser: handig!
 • Bekleding en kussentjes: leuk om de stoel naar eigen smaak te stylen, maar vooral bedoeld voor het zitcomfort van je kind. Kies bekleding die makkelijk bevestigd en losgemaakt kan worden en gewassen mag worden.
 • Extra beugel of losse veiligheidstuigjes: Bij sommige kinderstoelen zit het tuigje vast aan de stoel, maar bij andere modellen kun je het er los bijkopen. Als je kind geen tuigje meer nodig hebt, kun je deze ook weer van de stoel halen.

Het kan fijn zijn als je een model kiest waarbij al deze accessoires worden aangeboden, zodat je ’m kan aanpassen als dat nodig blijkt. Maar vergeet niet dat al die extra spullen ook weer meer geld kosten, bovenop de aanschaf van de stoel zelf.

Tips voor gebruik en veiligheid

Het is eigenlijk niet te voorkomen dat er weleens ongelukjes gebeuren met kinderstoelen. Je kind probeert zich eruit te wurmen, gaat staan in zijn stoel, of wil er zelf in klimmen en valt. In 94 procent van de ongelukken met kinderstoelen gaat het om een val. Een aantal tips om dit te voorkomen:

 • Zet je kind vast met een gordel of riempje.
 • Zorg dat er ook een beugel of kruisbandje tussen de benen van je kind zit, zodat hij niet naar beneden kan glijden.
 • De voetensteun moet zo hoog staan dat je kind er wel met zijn voeten bij kan voor steun, maar zich er niet op kan afzetten of op kan staan.
 • Je kind moet zich met zijn voeten ook niet kunnen afzetten tegen de tafel of tafelpoten. Dan kan de stoel kantelen.
 • Is je kind nog te klein voor de kinderstoel? Gebruik dan een stoelverkleiner of zet hem steviger vast met een kuss
 • Laat je kind niet alleen terwijl hij in zijn kinderstoel zit.
 • Gebruik je een hangstoel, hang deze dan in het midden van de tafel (van de tafelpoten vandaan) en check of deze goed vastzit en vergrendeld zit. Je kan ’m het beste direct op de tafel hangen, dus zonder een placemat of tafelkleed eronder.