tanden poetsen baby

Tanden poetsen van je baby

Vanaf het moment dat de eerste tandjes doorkomen is het verstandig dat je begint met het poetsen van je de tanden van je baby. Hoe verzorg je een babygebit?

De eerste tandjes van je baby komen meestal tussen de vijfde en de zesde maand door. Om een goede basis te leggen voor een gezond volwassen gebit moet je al bij het eerste tandje beginnen met poetsen.

Regelmatig poetsen

Het is voldoende om een keer per dag de tandjes van je baby te poetsen. Doe dat het liefst ’s avonds voor het slapen. Zo geef je bacteriën de minste kans. Vanaf twee jaar poets je twee keer per dag, minimaal twee minuten per keer.

Tandpasta

De tandjes van een baby poets je met een speciale tandpasta. In baby- en peutertandpasta zit fluoride. Dit maakt de tanden harder en sterker. Spoelen na het poetsen hoeft niet. Het is zelfs beter van niet omdat de fluoride dan lang zijn werk kan doen. Slikt je kind de tandpasta door? Geen probleem, daar zijn deze pasta’s speciaal voor gemaakt. Baby- en peutertandpasta is altijd zacht van smaak zodat je kind het tandenpoetsen niet vies vindt.

Tandenborstel

Gebruik een speciale babytandenborstel. Deze zijn zachter dan borstels voor grotere kinderen of volwassenen. Met een babytandenborstel kun je ook het tandvlees een beetje masseren. Dat is fijn als je baby last heeft van doorkomende tanden.

Tandenpoetstips

Baby’s openen hun mond meestal vanzelf als er iets in de buurt komt. In deze fase vinden ze het fijn om van alles in hun mond te stoppen en een tandenborstel vormt daar geen uitzondering op. Weigert jouw baby? Met deze tips lukt het hopelijk wel:

  1. Maak er een spelletje van wie het hardste ‘aaa’ kan roepen of zijn mond het verst kan openen.
  2. Geef je baby zelf ook een tandenborstel in de hand waarmee hij zijn knuffels tandjes kan poetsen.
  3. Laat je baby in de spiegel kijken zodat hij kan zien wat er gebeurt.
  4. Zing een tandenpoetsliedje. Is het liedje voorbij, dan is ook het tandenpoetsen klaar.
  5. Laat zien hoe jij je eigen tanden poetst, of laat je kind jouw tanden poetsen.
  6. Poets rustig.
  7. Vertel een verhaaltje tijdens het tandenpoetsen.
  8. Neem je kind vanaf het kleins af aan mee naar de tandarts.
  9. Vertel wat je gaat wegpoetsen, bijvoorbeeld de koekkruimels of de sperziebonen.

Hoe verklein je de kans op gaatjes?

Geef niet vaker dan 3-4 keer per dag iets tussendoor. Zo krijgt het gebit tussen de eet- en drinkmomenten tijd om te herstellen. Een glas sap en een koekje? Geef ze bij voorkeur samen. En wacht na het eten of drinken het liefst minimaal 1 uur met tandenpoetsen. Of spoel de mond met wat water na het drinken van sap bij het ontbijt.

Laat het gebit voldoende herstellen

Zuren uit eten en drinken werken in op het glazuur, waardoor het poreuzer wordt. Met een tandenborstel haal je dan makkelijk een dun laagje glazuur weg. Speeksel werkt neutraliserend: een uur na een maaltijd is het minder zuur in je mond.

Hoe zit het met zoetigheid?

Bacteriën in de mond (onder andere in tandplak) zetten suikers graag om in zuren. Die lossen het tandglazuur langzaam op, waardoor gaatjes ontstaan. Zuinig met zoet, dus.