Eerste keer naar de kapper met je kind

De meeste kinderen gaan tussen hun eerste en tweede jaar voor het eerst naar de kapper. Zo’n eerste knipbeurt is best spannend: je weet immers niet hoe je kind gaat reageren. Met deze tips wordt het vast een leuk uitje.

Sommige baby’s zijn bij de geboorte al gezegend met een volle bos haar, andere zijn zo kaal als een biljartbal. Wanneer je kind klaar is voor zijn eerste knipbeurt hangt dan ook af van zijn haargroei.

Haargroei

Over het algemeen is bij de meeste kinderen na ongeveer een jaar het haar wat steviger, met een duidelijke kleur, structuur en meer volume. Zodra het niet meer leuk wil zitten, kun je naar de kapper gaan. Bij de eerste knipbeurt gebeurt er meestal weinig. Inkorten in de nek, een te lange pony bijknippen en dat is het wel zo’n beetje. Niks ingrijpends dus. Toch kan zo’n nieuwe ervaring voor je kind heel anders aanvoelen. Zo help je hem daarbij.

1. Bereid je kind voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Probeer daarom je kind alvast te laten wennen aan de kapper en de kapsalon. Neem hem bijvoorbeeld een paar keer mee als jij je haar laat knippen, zodat hij kan zien wat er gebeurt. Of speel thuis een rollenspel waarbij je je kind in een stoel voor de spiegel zet en een handdoek over zijn schouders drapeert. Gebruik je vingers als schaar en doe alsof je zijn haartjes knipt. Je kunt hem ook alvast vertellen wat er morgen gaat gebeuren. Maak hierbij duidelijk dat haar knippen geen pijn doet.

2. Timing

Maak de afspraak op een verstandig tijdstip. Jij kent het dagritme van je kind als geen ander, dus hou hier rekening mee. Is hij in de middag vaak een beetje humeurig? Probeer de afspraak dan ’s ochtends te plannen. De meeste kinderen worden huilerig als ze honger hebben, dus zorg ervoor dat hij met een gevulde maag op de stoel zit.

3. Zorg voor afleiding

Voor de meeste peuters is stilzitten een onmogelijk opgave. Ze willen altijd iets te doen hebben en zijn snel afgeleid. Neem daarom iets mee om je kind mee te vermaken. Denk bijvoorbeeld aan een boek of zijn favoriete speelgoed. Of speel een filmpje af op je smartphone of tablet.

4. Niet te veel

Geef de kapper duidelijke instructies en laat hem niet meteen te veel haar weghalen. Een beetje bijknippen is meestal voldoende. Dit is ook fijner voor je kind: als hij er na afloop heel anders uitziet schrikt hij misschien.

5. Bewaar een plukje haar

Vraag de kapper van tevoren om een plukje haar voor je apart te leggen. Je kunt deze lok in een mooi doosje bewaren of in een plakboek doen. Leuk voor later, die allereerste babyhaartjes.

MEER LEZEN?

Speciaal voor jou