eetdagboek-sofie

Dit is het eetdagboek van Sofie (15 maanden)

Heb je ook een dreumes van 15 maanden en ben je benieuwd wat andere kinderen van dezelfde leeftijd eten? Bekijk hieronder het eetdagboek van Sofie.

Ouders van Nu samen met Nutricia

Eetdagboek Sofie

* Doordat het eetdagboek uit slechts twee dagen bestaat, kan dit een vertekend beeld geven van het (gevarieerde) eetpatroon van Sofie. Onderstaand voedingsadvies is gegeven op basis van deze twee dagen. 

Voedingsadvies voor Sofie

Krijgt Sofie voor haar leeftijd voldoende voedingsstoffen binnen op deze twee dagen en mag ze ook al andere dingen eten? Voedingskundigen Anneloes en Marielle van Nutricia Kindervoeding Service geven advies. Bij de Kindervoeding Service kun je 24/7 uur per dag terecht met al je vragen over voeding (via e-mail, chat, Whatsapp of door te bellen). Let op: het gaat om een advies, je moet vooral doen waar je jezelf – maar ook je kind – goed bij voelt.

Af en toe snoepen, geen probleem
‘Wat leuk, een feestje! Heerlijk dat Sofie mee mag snoepen van mama’s taartje. Natuurlijk moet dit af en toe kunnen.

Voldoende vezels
Goed om te zien dat Sofie al zo goed haar bruine boterhammen eet, dat levert voldoende vezels op. Vezels zijn belangrijk voor de darmen en de stoelgang van je kind. Fruit, groenten, aardappelen, zilvervliesrijst en volkorenpasta leveren net zoals brood vezels.

Gevarieerd broodbeleg
Variëren in broodbeleg is belangrijk. Smeerkaas en smeerpaté bevatten veel zout. In plaats van smeerkaas en smeerpaté kun je ook kiezen voor fruit, in de vorm van plakjes banaan, gehalveerde aardbeien of plakjes appel.

Groenten
De hoeveelheid groenten die Sofie binnenkrijgt is aan de krappe kant. Als aanvulling kun je op de boterham bijvoorbeeld ook eens een geprakte avocado geven. Dat levert ook nog eens gezonde vetten op. Of maak met gekookte groenten eenvoudig een heerlijk groentesoepje.

Vitamine D
Sofie krijgt voldoende vitamine D binnen. Dit zit onder andere in de groeimelk en vette vis. Maar ook in lagere hoeveelheden in vlees en eieren. Daarnaast wordt het ook toegevoegd aan bak- en braadproducten. Toch krijgen de meeste kinderen dagelijks te weinig vitamine D binnen. De Gezondheidsraad adviseert om tot de leeftijd van vier jaar extra vitamine D te geven (in de vorm van druppeltjes of tabletjes) voor de groei en ontwikkeling van de botten. Dit advies is ongeacht de hoeveelheid vitamine D die je kind uit de dagelijkse voeding haalt.

Zuivel
Als kinderen een jaar zijn, hebben ze voldoende aan 300 ml zuivel per dag. Dus twee melkmomenten van 150 ml op een dag zijn dan al voldoende. Wanneer er meer wordt gegeven, gaat dit vaak ten koste van andere belangrijke voedingsstoffen, zoals fruit en de warme maaltijd.

Liter vocht
Het is goed dat Sofie naast de groeimelk ook water drinkt. Kinderen hebben dagelijks een liter vocht nodig. Dit is inclusief melk. Probeer Sofie vaker een bekertje drinken aan te bieden. Zorg voor een tussendoor drinkmomentje waarvoor je samen even gezellig gaat zitten. Kinderen hebben niet zo’n goede dorstprikkel als volwassenen en zullen minder snel om drinken vragen. Naast water kun je haar ook wat slappe thee geven. Geef haar liever geen gezoete dranken.’

Reactie van Dieuwertje; moeder van Sofie

“Erg fijn deze tips. De plakjes banaan op de boterham zijn favoriet. Wel eet Sofie graag eerst de plakjes banaan en daarna pas de boterham op maar ze smult ervan. En wat een goede tip van de groentesoep, zowel lekker en goed voor Sofie als voor papa en mama. En het drinkmomentje herkent Sofie nu ook. Wanneer ik aan haar kleine tafeltje ga zitten pakt zij direct haar beker dus werkt hartstikke goed en is nog heel erg gezellig ook. Gelukkig is ze dol op water én gezelligheid!”

heb-jij-ook-een-vraag

Doe de Nutricia Eetwijzertest

Het eetdagboek zorgt er niet alleen voor dat je een fijn overzicht krijgt van wat je kind eigenlijk allemaal binnen krijgt; het kan je ook laten ontdekken wat jouw kind eigenlijk het allerliefste eet!

Wil jij weten of jouw kind structureel de goede voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid binnenkrijgt? Met de Nutricia Eetwijzertest weet je het binnen 10 minuten.

eetwijzernutrilon

Speciaal voor jou