Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen?

Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen?

Jij fietste misschien al op je zesde naar school, maar hoe oud moet een kind eigenlijk zijn om alleen naar school te kunnen fietsen?

Vanaf welke leeftijd alleen naar school fietsen?

Tegenwoordig fietsen kinderen vanaf 8,5 jaar alleen naar school. Dat is niet zomaar: volgens VVN kan een kind pas goed afstanden en snelheden inschatten als hij 9 of 10 jaar oud is. Pas als ze 12 jaar zijn, kunnen kinderen ingewikkelde verkeerssituaties met meer deelnemers uit verschillende richtingen overzien.

Eigen tempo

Ieder kind heeft zijn eigen tempo. Ook in het alleen naar school fietsen. Is je kind 9 jaar en wil hij nog niet in zijn eentje? Dwing hem dan niet tot stappen waar hij nog niet aan toe is. Als hij van jou alleen over straat moet terwijl hij zich nog onzeker voelt in het verkeer, is dat niet goed voor zijn zelfvertrouwen. Maar laat je je kind op het juiste moment een succeservaring opdoen, dan is dat juist heel goed voor zijn zelfbeeld. Je voedt je kind toch ook op om zelfredzaam te worden, zodat hij jou niet meer nodig heeft.

Misschien kan hij het best

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen wat je kind nog niet kan en wat je dénkt dat hij nog niet kan. Moet hij gevaarlijke kruispunten over en kijkt hij volgens jou niet goed naar links en rechts? Bedenk dan dat hij misschien wel goed uitkijkt als jij er niet bij bent, omdat hij dan geen achtervang meer heeft.

Test het alleen naar school fietsen

Een goede manier om te testen of hij echt alleen naar school kan fietsen, is door een paar keer 10 meter achter je kind te gaan rijden. Zo voelt hij zich verantwoordelijk voor wat hij doet, maar ook nog een beetje gesteund omdat jij in de buurt bent.