Van potje naar de wc: hoe maak je deze stap leuk?

Applaus, er ligt een plasje in het potje! Als dit goed blijft gaan, is het tijd voor de volgende stap: poepen en plassen op de grote wc. Hoe zorg je ervoor dat dit allesbehalve eng is?

ouders van nu samen met Villeroy & Boch

Niet zindelijk maken, wel stimuleren

Laten we eerst een groot misverstand over zindelijkheid uit de wereld helpen. Je kunt namelijk je kind niet zindelijk maken. Vaak geeft een kind zelf signalen af dat hij klaar is om op het potje of de wc te plassen, door bijvoorbeeld een vieze luier uit te trekken. Wat je uiteraard wél kunt doen, is het plassen en poepen op de wc of een potje stimuleren.

Laten wennen aan de wc

Als je kind eenmaal op het potje plast en misschien ook al poept, en dat gaat goed, breekt het moment aan om het te proberen op de wc. Er zijn kinderen die dat best eng vinden, omdat ze denken dat ze in de pot vallen. Heeft je kind grote broers en zussen, dan ziet hij dat ook zij naar de wc gaan. Dit maakt het waarschijnlijk meteen al minder eng.

Samen de wc schoonmaken

Wat ook helpt om je kind te laten wennen aan de wc is hem de wc te laten doortrekken of te laten helpen met schoonmaken. Zo maakt hij op een leuke manier kennis met de wc. Ook zijn er veel boekjes over zindelijk worden, zoals het grappige Droge Broeken Boek met tips van PiPi de wc-fee en nog veel meer.

Handige tools

Een wc-pot is meestal nog veel te hoog voor je kind. Ook kan hij vaak nog niet de draai maken om zelf op de wc te gaan zitten. Je zult hem in het begin daarom op de wc moeten tillen, of koop een opstapje. Dat kun je ook bij de wasbak zetten, zodat je kind zelf zijn handen kan wassen. Handig is een toiletbrilverkleiner; die neemt de angst bij kinderen weg dat ze in de wc-pot vallen.

Handjes wassen na het plassen

Na het plassen en poepen moet je natuurlijk goed je handen wassen. Introduceer deze handeling meteen al vanaf het begin, zodat het routine wordt na elk wc-bezoek. Maak het leuk met speciale kinderzeep en een mooi handdoekje.

Beloningssysteem: stickers plakken

Misschien heb je een beloningssysteem gebruikt bij het plassen en poepen op het potje. Dit kun je herhalen bij de bezoeken aan de wc. Elke genomen stap is immers een sticker waard, ook als je kind voor het eerst plast of poept op de grote wc. Lukt het nog niet om te poepen op de wc, wat vaak voorkomt, laat je kind dan in zijn luier poepen terwijl hij op de wc zit. De volgende stap is de plakkers van de luier losmaken. En zo ga je door tot je kind zonder luier op de wc poept.

Een frisse wc

Kleine handjes grijpen naar alles, ook de wc-bril. Vooral als ze erop zitten natuurlijk. Daarom is optimale hygiëne van de wc van groot belang. Wist je dat de ViFresh, het nieuwe toilet van Villeroy en Boch, het schoonmaken een stuk makkelijker maakt? De pluspunten op een rij:

 De ViFresh heeft dankzij de direct flush techniek geen spoelrand. Hierdoor is het toilet makkelijk te reinigen en kun je overal goed bij met de wc-borstel. Bovendien wordt het toilet bij iedere spoeling tot bovenaan efficiënt, nauwkeurig en spatvrij schoongespoeld.

 Vind jij toiletblokjes ook lekker ruiken, maar het plaatsen en wisselen niet zo fris? En wil je niet dat je kind er met de handjes aan kan zitten? Met de nieuwe ViFresh van Villeroy & Boch is dat verleden tijd. Dit toilet heeft een geïntegreerde toiletblokhouder in het keramiek. De houder (met kinderslot!) bevindt zich achter de toiletzitting. Je plaatst een toiletblokje in de houder en na iedere spoelbeurt ruikt je toilet schoon en fris.

 Het oog wil natuurlijk ook wat, daarom heeft de ViFresh een aantrekkelijk en tijdloos design, zodat-ie in iedere badkamer past.

Waterbesparend dankzij een spoelvolume van slechts 3 of 4,5 liter.

Optioneel kun je kiezen voor een extra keramische laag CeramicPlus. Deze laag zorgt ervoor dat vuil en kalk zich moeilijk hechten aan het oppervlak. Je bespaart hiermee dus nog meer tijd, water én schoonmaakmiddel.

Het toilet is nu aantrekkelijk geprijsd. Je krijgt op het ‘normale’ toilet van Villeroy & Boch nu de geïntegreerde blokjeshouder gratis. En weet jij het antwoord op de vraag: hoe lang gaat een toiletblok gemiddeld mee in de Vifresh bij een gezin? Dan maak jij kans op een heerlijk verzorgde strandbreak in Boutique Hotel Vesper in Noordwijk. Doe snel mee met deze leuke winactie.

villeroy-boch

Speciaal voor jou