Acht leuke binnenspelletjes voor peuters

Het voordeel van druilerige dagen? Dat je alle reden hebt om lekker binnen te blijven met je kind. En met deze binnenspeeltips voor peuters hoeven jullie je echt niet te vervelen.

1. 3D-tekening

Soms heb je aan een kartonnen doos genoeg om je kind gelukkig te maken. Snor een oude verhuisdoos op en zet ’m midden in de woonkamer met een paar stiften én je kind erin. Nee, niet om hem te verhuizen, hij mag de binnenkant versieren. Is weer eens wat anders dan dat eeuwige vel papier.

2. Schoenenmemory

Barst je van de laarzen, sneakers en pumps? Dan kun je met je kind schoenenmemory spelen. Hussel je schoenencollectie door elkaar en leg alles in rijen – naast en onder elkaar – op de vloer. Leg over elke schoen een stuk papier of een doekje en het spel kan beginnen. Nog iets te moeilijk? Laat de doekjes dan weg en laat je kind de paren gewoon zo bij elkaar zoeken. Ook een idee: je peuter eens door de schone was laten gaan om van alle sokken paren te maken. Iets met twee vliegen en één klap.

3. Peuter to the rescue

Zijn de sokken opgerold? Tijd voor het volgende level! Dit spel gaat om het oefenen van de behendigheid en het evenwicht van je kind. O, en je hebt er wat fantasie voor nodig, maar welke peuter heeft dat niet?

Dit heb je nodig:

  • Zoveel mogelijk opgerolde sokken
  • Een knuffel

Zo speel je het:

Het spel begint met het loslaten van de monsters: geef je kind een mandje met opgerolde sokken en laat hem de bolletjes door de kamer verspreiden. Gooi dan de knuffel in het midden en geef je kind de opdracht om de knuffel te redden zonder de sokmonsters aan te raken. Gelukt? Maak de reddingsoperatie dan steeds iets moeilijker: hinkelend, achteruitlopend of springend als een kangoeroe.

4. Ik zie, ik zie…

wat jij niet ziet en de kleur is… We hebben een leuke variant op dit kleurenspel, met een dobbelsteen.

Dit heb je nodig:

  • Vierkante doos
  • Gekleurde A4’tjes
  • Lijm
  • Eventueel wat plakband

Zo maak je het:

Plak op elke kant van de doos een ander gekleurd vel papier en begin met dobbelen. Rood gegooid? Zoek dan samen naar rode spullen – een kussentje, knuffel, vaas. Hetzelfde geldt voor de andere kleuren. Dit spel doet het ook goed op Pakjesavond. Als je alle cadeautjes in verschillende kleuren papier inpakt, kun je je peuter laten dobbelen welk cadeau hij als eerste mag openmaken.

5. Rake rozijntjes

Verzamel alle pannen, potten en bekers die je in huis hebt en haal een zak rozijnen. Het doel: zoveel mogelijk rozijnen raak gooien. De winnaar mag alles opeten.

6. Klein(e)kunstenaar

Succes verzekerd: tape een megagroot papier (bijvoorbeeld de achterkant van een restje behang) vast op de grond en laat je kind zich uitleven met glitterlijm, verf, kleurpotloden en wasco. Of ga er zelf op liggen en laat je omtrekken.

7. Fijnproevers

Zoetekauw in huis? Dan moet je dit spel zeker spelen. Laat je kind met een blinddoek om verschillende snoepjes – spekkies, drop, gedroogd fruit – proeven. Hij moet raden wat-ie in z’n mond heeft.

8. Huizenjacht

Stippel een speurtocht uit door het hele huis. Bekijk van tevoren wat er allemaal op de grond ligt en geef je kind een emmer mee om alles te verzamelen. Geef hem vervolgens ook wat opdrachten. Bijvoorbeeld: vind één witte sok (als die rondslingert), zoek het varkentje van de speelgoedboerderij of verzamel tien duploblokjes.

MEER LEZEN?

Speciaal voor jou