symptomen zwangerschap

Symptomen zwangerschap

Zwangerschapsverschijnselen kunnen je laten merken of je zwanger bent. Een zwangerschapstest geeft uitsluitsel, maar er zijn ook andere manieren waaraan je een zwangerschap kunt herkennen.

Sommige vrouwen voelen vanaf het eerste moment dat ze zwanger zijn, andere hebben het pas in de gaten na een aantal maanden. Lang niet iedereen heeft namelijk last van de bekende zwangerschapssymptomen.

Deze signalen en symptomen kunnen betekenen dat je zwanger bent, maar het hoeft niet zo te zijn. Wil je zeker weten of je zwanger bent? Doe dan een zwangerschapstest.

Zwangerschapssymptomen

Als je een regelmatige cyclus hebt, is het uitblijven van je menstruatie is vaak het eerste signaal. Maar veel vrouwen weten niet exact wanneer ze ongesteld moeten worden. Ook kan je menstruatie uitblijven door bijvoorbeeld ziekte of stress.

Andere kenmerken van een zwangerschap

 

 • Misselijkheid en/of overgeven
  Een vervelend signaal: misselijkheid. De bekende ‘ochtendmisselijkheid’ kan zelfs de hele dag aanhouden. Opeens kan de lucht van verse koffie je naar het toilet doen rennen.
 • Verbeterde reukzin
  Je ruikt alles beter, maar ook veel dingen vind je opeens verschrikkelijk stinken. Koffie, sigarettenrook, parfum en uitlaatgassen; sommige zwangere vrouwen ruiken het al van mijlen ver.
 • Onverklaarbare vermoeidheid
  Geen gewone vermoeidheid, maar je zou zelfs staand kunnen slapen. Je zou wel de hele dag op de bank of in bed kunnen liggen.
 • Vaak moeten plassen
  Je bent net geweest en je moet alweer. Plassen doet alleen geen pijn zoals bij een blaasontsteking.
 • Gevoelige en veranderende borsten
  Door de zwangerschapshormonen veranderen je borsten: ze worden groter. Ook worden ze gevoeliger. Je tepels en tepelhoven worden groter en donkerder van kleur.
 • Veranderende huid
  Opeens last van pukkeltjes en een vette huid? Het kan zijn dat je zwanger bent of ongesteld moet worden worden.
 • Meer vaginale afscheiding
  Je hebt meer vaginale afscheiding dan anders. Het jeukt en stinkt niet en het is normaal van kleur (wittig). Is dat wel het geval, dan kun je een vaginale infectie hebben. Dan is het verstandig om naar de huisarts.
 • Duizeligheid
  Je kunt last hebben van duizeligheid: je voelt je licht in je hoofd en hebt vaak het gevoel dat je flauw gaat vallen.
 • Hoofdpijn
  Je hebt veel last van hoofdpijn. Houdt de hoofdpijn aan, dan kun je naar de huisarts gaan.
 • Opgeblazen gevoel
  Je hebt een vreemd gevoel in je onderbuik, een opgeblazen gevoel. Je darmen werken opeens traag. Je hebt last van verstopping.

Speciaal voor jou