wanneer ben ik vruchtbaar

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Welke dagen is de kans om zwanger te raken het grootst? Vrij je met de bedoeling om zwanger te worden, dan is het handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Maar hoe weet je dat?

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Wil je graag zwanger worden, dan is het handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Een ideale regelmatige menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Op de dag dat je menstruatie begint, begint je menstruatiecyclus (= dag 1). De cyclus duurt tot de eerste dag van de volgende menstruatie. De cyclus verloopt in twee fasen. De eerste fase is de periode vóór de eisprong. Op dag 14 heb je bij een ideale regelmatige cyclus je eisprong. De tweede fase is de periode ná de eisprong.

Vrijen vlak vóór de eisprong

Je bent vruchtbaar vlak vóór de eisprong. De periode dat je bevrucht kunt raken, hangt af van de kracht van het zaad. Gewoonlijk leeft zaad zo’n drie dagen in de baarmoederhals, maar je hebt zaad dat korter of zelfs langer leeft.

Meeste kans op bevruchting

Als je drie dagen voor je eisprong vrijt, heb je de meeste kans op een bevruchting. Vrij in ieder geval vlak vóór of op de dag van de eisprong. Zorg ervoor dat er zaadcellen liggen te wachten in de baarmoederhals voordat je een eisprong hebt. Vrij in de tweede week van de cyclus om de dag. Houd dit vol totdat je zeker weet dat de eisprong achter de rug is. Verhoog de zwangerschapskans door vlak voor de verwachte eisprong dagelijks te vrijen.

Hoe herken ik een eisprong?

  • ander baarmoederhalsslijm
  • ovulatiepijn
  • vollere borsten
  • verhoogde lichaamstemperatuur
  • met een ovulatietest

Ovulatiepijn

Sommige vrouwen hebben rond hun eisprong last van ovulatiepijn. Dit is een duidelijk aanwijsbare pijn (kramp) links of rechts in de onderbuik. De ovulatiepijn komt door de spanning in de follikel en de eierstok. Ovulatiepijn lijkt op menstruatiepijn. Deze pijn voel je voor de eisprong. Soms duurt de ovulatiepijn een paar uur, maar het kan ook een dag duren. Als de ovulatiepijn over is, is ook de eisprong voorbij. Als je zwanger wilt worden, kun je vrijen als de pijn optreedt. Je bent dan net op tijd. De eicel leeft immers ongeveer 12 à 24 uur.

Vollere of pijnlijke borsten

In de eerste fase van de cyclus zijn je borsten iets minder vol. Na de eisprong gaat de tweede fase van de cyclus in. Je borsten zijn in deze tweede fase voller. Vlak voor de menstruatie kunnen je borsten zelfs gespannen en pijnlijk zijn. Heb je last van deze veranderingen van je borsten tijdens de cyclus? Onthoud dan dat je in de ‘minder gevulde’-fase (dus de eerste fase van de cyclus) je het vruchtbaarst bent.

MEER LEZEN?

Speciaal voor jou