mee naar zwangerschapscursus

Mee naar zwangerschapscursus

Vroeger was alles beter. Alles? Volgens veel aanstaande vaders één ding in elk geval wel... Vrouwen zetten hun kinderen nog op de wereld zonder maandenlang allerlei soorten bevallings- en zwangerschapscursussen te bezoeken.

En dus hoefden de toenmalige vaders in spe ook niet gezellig mee te puffen, zwemmen, gymmen en hummen. De bofkonten!

Gezicht laten zien

Als aanstaande vader kom je er niet of nauwelijks meer onderuit. Je wordt geacht ten minste één keer je gezicht te laten zien tijdens een avondje zwangerschapsyoga, een gezellige informatiebijeenkomst over De Bevalling, een ochtendje zwangerschapszwemmen of – speciaal voor de liefhebbers – een workshop borstvoeding.

En zeg nou zelf: dat wil je toch ook niet missen? Al was het alleen maar omdat je partner het vast en zeker prettig vindt dat jij erbij bent. En dus weet wat zij straks allemaal moet doorstaan.

Steun

Het belangrijkste is echter dat je je vrouw of vriendin waarschijnlijk een groot plezier doet door aan haar zijde te staan. Het is voor haar allemaal nog veel spannender en enger dan voor jou, en dus kan ze elke vorm van (mentale) steun gebruiken. Zet je reserves daarom uit liefde voor haar aan de kant, ga mee, en ontdek dat het zelfs best gezellig kan zijn.

Er zijn immers ook een hoop andere mannen aanwezig. Geef je over aan het ouwe-jongens-krentenbrood-sfeertje, maar voer dat ook weer niet te ver door; wees op z’n tijd ook gewoon even serieus. Bewaar de echte dijenkletsers maar even voor in de kroeg.

Tips & tricks

Alle gekheid op een stokje: zulke cursussen of voorlichtingsbijeenkomsten zijn ook voor jou als bijna-vader heel nuttig. Hoewel de informatie en eventuele oefeningen op de eerste plaats gericht zijn op de vrouw – denk aan ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en manieren om de weeën te herkennen en op te vangen – kun je als man tussen de regels door ook veel handige tips & tricks te weten komen.

Sowieso is het fijn om te weten wat je kunt verwachten als de bevalling echt gaat beginnen. Maar ook specifieke adviezen voor jou als man – geen grapjes maken aan het bed, niet flauwvallen, en vooral niet naar die knappe verpleegkundige lonken terwijl je vrouw zwetend en hijgend ligt te persen – komen aan de orde.

Aanbod aan cursussen

Wat kun je verwachten op zo’n avond? Het clichématige beeld van een kring bolle vrouwen, gekleed in huispakken, die in kleermakerszit op de grond zitten, met hun mannen enigszins gegeneerd daarachter, is allang niet meer actueel.

Het aanbod aan cursussen en bijeenkomsten is enorm. Vrijwel zeker is dat de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • ademhalingstechnieken
  • ontspanningsoefeningen
  • massage
  • pershoudingen en -technieken
  • anatomische veranderingen in het (hoog)zwangere vrouwenlichaam
  • pijn tijdens de bevalling en pijnbestrijding
  • complicaties tijdens de bevalling
  • eerste contact met je baby
  • borst- en flesvoeding kraamtijd.

Teamspirit

Tot slot, zoals in de hele zwangerschapstijd en eigenlijk in de rest van je leven als papa en mama, geldt ook tijdens deze cursussen en bijeenkomsten: je hoeft geen vrouw te worden, wees gewoon een man, lach gerust eens om alles wat er op je pad komt, koester de verschillen, maar laat je partner merken dat jullie er samen voor staan. Het draait om de teamspirit!

Lees hier meer over

Speciaal voor jou