Afscheiding

Afscheiding tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, kun je meer last hebben van vaginale afscheiding. Dit is heel normaal. Maar wat doe je er tegen en hoe weet je dat het geen vruchtwater is?

Elke vrouw heeft vaginale afscheiding, maar tijdens je zwangerschap is dat meer dan gebruikelijk. Als de afscheiding wit of doorzichtig van kleur, vloeibaar, plakkerig en slijmerig is, dan is er niks aan de hand.

Houd de kleur en de geur goed in de gaten. Let wel op, want je bent tijdens je zwangerschap bevattelijker voor infecties. Als de kleur verandert of als je last krijgt van jeuk, ga dan even naar de huisarts. Je hebt dan misschien een vaginale schimmelinfectie opgelopen en deze gaat niet vanzelf over.

Wat kun je doen om vaginale afscheiding te verminderen?

Een goede hygiëne kan schimmelinfectie voorkomen. Was je vagina altijd met lauw water en gebruik geen zeep. Zelfs de speciale vaginale zeep kan de zuurgraad in je baarmoeder verstoren.

Inlegkruisjes en maandverband kunnen voor een broeierig klimaat zorgen. Gebruik deze daarom liever niet. Bij veel vrouwen irriteert een maandverband en/of inlegkruisje de vagina en schaamlippen. Draag daarom katoenen ondergoed. Je kunt eventueel twee onderbroeken over elkaar dragen met daartussen een maandverband. Zo voel je je toch schoon en fris en vangt het maandverband de afscheiding op.

Afscheiding of vruchtwater?

Hoe verder je bent in de zwangerschap, hoe dunner de afscheiding kan worden. Sommige vrouwen verwarren de afscheiding met vruchtwater en denken dat de bevalling is begonnen. Het is moeilijk om afscheiding van vruchtwater te onderscheiden, maar het belangrijkste verschil is dat vruchtwater zoetig ruikt en afscheiding praktisch geurloos is. Daarnaast is afscheiding plakkerig en vruchtwater niet.

Twijfel je? Bel dan je verloskundige.

Opletten

Raadpleeg je huisarts als de afscheiding stinkt, groengelig of yoghurtachtig is en bij jeuk- of pijnklachten. Je kunt dan namelijk een vaginale infectie hebben.

Speciaal voor jou