Zwanger van een tweeling

Ben je zwanger van een tweeling? Dan komen er vast allerlei vragen in je op. Lees hier alles over het krijgen van een tweeling.

Zwanger van een tweeling

Het is fijn om al vroeg in je zwangerschap te weten dat er niet 1 maar 2 baby’s worden verwacht. Meestal wordt een tweelingzwangerschap ontdekt bij een echo. Vanaf een week of 8 kun je met een echo goed zien of er sprake is van een meerlingzwangerschap.

Jij en je partner moeten misschien wennen aan het idee dat er 2 baby’s tegelijk komen en ook praktisch gezien is het handig om zoveel mogelijk tijd te hebben. Je hebt een grotere babyuitzet nodig en misschien is het handig om de babykamer anders in te richten.

LEES OOK: De babyuitzetlijst; dit heb je nodig

Naar de gynaecoloog

Ben je zwanger van een tweeling, dan begeleidt een gynaecoloog je zwangerschap en bevalling. Er is bij een tweelingzwangerschap een verhoogde kans op zwangerschapscomplicaties (zoals hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte).

De groei en ontwikkeling van de nog ongeboren baby’s en de gezondheid van de moeder worden intensief gevolgd, om op tijd in te kunnen grijpen. De begeleiding is er vooral op gericht om de kans op vroeggeboorte te verkleinen.

LEES OOK: Zwangerschapsvergiftiging

Verloop van de zwangerschap

De groei van de kinderen tot circa 28 weken zwangerschap loopt over het algemeen gelijk aan de groei tijdens een eenlingzwangerschap. Na de 28 weken loopt de groei meestal wat terug. Een goed verloop van de zwangerschap tijdens het 3e trimester (vanaf 26 weken) is dus belangrijk voor de groei en ontwikkelingen van de nog ongeboren tweeling.

Vroeggeboorte

Tijdens een tweelingzwangerschap rekt de baarmoeder erg uit. Hierdoor kun je eerder weeënactiviteit krijgen. Bij een dreigende vroeggeboorte word je meestal ter observatie in het ziekenhuis opgenomen en als het echt te vroeg is (voor de 35 weken), wordt geprobeerd de bevalling te remmen met medicijnen.

Meerlingen worden vaker dan eenlingen te vroeg geboren. Meestal moeten je baby’s net zo lang in het ziekenhuis blijven als dat ze te vroeg geboren zijn. Gemiddeld wordt een tweeling bij 37 weken geboren. Worden jouw baby’s bij 35 weken geboren, hou dan rekening met minimaal 2 weken opname in het ziekenhuis.

Ook hebben tweelingen gemiddeld genomen een lager geboortegewicht. Het gemiddelde geboortegewicht in Nederland is 3500 gram. Voor tweelingen is dit 2500 gram.

LEES OOK: Alles over vroeggeboorte

Maximale zwangerschapsduur

De kans op complicaties neemt toe als je zwangerschap te lang duurt. Er ontstaat ruimtegebrek in de baarmoeder en de kwaliteit van de placenta neemt vaak af, waardoor je baby’s niet of nauwelijks meer groeien. Bij tweelingen is dit het geval na 38 weken.

Ook voor jou is het beter de zwangerschap niet langer te laten duren dan noodzakelijk. Een meerlingzwangerschap kan behoorlijk uitputtend zijn. Daarnaast neemt ook voor jou de kans op gezondheidsproblemen toe. Voorkomende klachten zijn rugklachten of zwangerschapsdiabetes.

Bron: NVOM

Speciaal voor jou