bevallen van een tweeling

Bevallen van een tweeling

Wat maakt de bevalling van een tweeling anders? En kun je gewoon thuis bevallen?

De groei van tweelingen loopt over het algemeen tot 28 weken gelijk aan die van eenlingen. Maar omdat er bij een meerlingzwangerschap een verhoogd risico is, word je, tijdens je zwangerschap en tijdens de bevalling, begeleid door een gynaecoloog.

Tweelingen worden eigenlijk altijd te vroeg geboren. Meestal beval je rond de 37ste week. Als de baby’s na 37 weken niet zijn geboren, worden ze vaak in de 38ste week gehaald. De kans op complicaties neemt namelijk toe als de zwangerschap nog langer duurt. De ruimte in je buik is maar beperkt en de kwaliteit van de placenta neemt ook af.

Wanneer er rond de 35 weken weeën optreden, word je meestal ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Om de bevalling enigszins te remmen, krijg je medicijnen. Mochten de baby’s toch te vroeg geboren worden (35 weken), houd er dan rekening mee dat ze minimaal twee weken moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Te vroeg geboren tweelingen zijn vaak nog niet helemaal volgroeid en moeten dan een tijdje in een couveuse liggen.

Ziekenhuisbevalling

Bevallen van een tweeling gebeurt altijd in het ziekenhuis. Er zitten nu eenmaal meer risico’s aan dan bevallen van een eenling. Je moet het eigenlijk zien als twee bevallingen achter elkaar. Het eerste kind kan op de gewone manier geboren worden, maar misschien moet het tweede kind met een keizersnede ter wereld worden gebracht. In het ziekenhuis kan in zo’n geval snel actie worden ondernomen.

De bevalling

De bevalling van je eerste kind verloopt hetzelfde als bij de bevalling van een eenling. Wanneer je genoeg ontsluiting hebt, mag je gaan persen. Na een paar keer persen is je eerste kind geboren. Daarna kan de geboorte van nummer twee niet te lang wachten. Omdat het eerste kind uit de baarmoeder is, is de baarmoeder meteen kleiner geworden. De placenta krijgt daardoor minder bloed en het tweede kind krijgt dus minder zuurstof. Na 8 tot 10 minuten wordt het tweede kind vaak al geboren.

Speciaal voor jou