knuffel-keizersnede in steeds meer ziekenhuizen

De bevalling: tips voor je partner

Als man heb je soms het idee dat je er voor spek en bonen bij staat tijdens de bevalling. Maar dat is niet zo.

Voorbereiding

Heb jij je helemaal ingelezen voor de bevalling? Of heb je het idee dat je nog wat meer bij de geboorte van je eerste kind betrokken moet worden? Ga dan regelmatig mee naar de controles bij de verloskundige of gynaecoloog. Daar kunnen jullie praktische zaken bespreken en vragen stellen over de bevalling. Op deze manier krijg je een goed idee van wat jullie te wachten staat.

Ook het bijwonen van de partnerles van haar zwangerschapscursus is een goede manier om je voor te bereiden op de bevalling; daar hoor je alles over de fases van een bevalling en hoe je haar straks kunt steunen.

Vraag verder of je vrouw of vriendin jou alles vertelt wat ze leest over bevallen. Of lees zelf een bevallingsboek of de tijdschriften die ze misschien in huis heeft.

Bespreek de wensen

Wat de bevalling betreft: vooraf wat scenario’s met elkaar doornemen is geen overbodige luxe. Zo kom je te weten wat je partner absoluut wel en niet wil en wat haar wensen zijn over het verloop van de bevalling. Als je weet wat haar wensen zijn, kun je deze goed bewaken als ze daar tijdens de bevalling niet toe in staat is. Misschien heb je zelf ook duidelijke ideeën over hoe je wilt dat jullie baby ter wereld komt.

Ook kun je met elkaar overleggen wat jullie doen als het anders loopt dan verwacht, dus welke medische ingrepen jullie wel of niet willen. Het is bijvoorbeeld handig om te weten of je partner pijnbestrijding zou willen.

Vooraf bespreken heeft veel voordelen: jullie zijn beter op elkaar ingespeeld op het moment suprême en jij krijgt wat inzicht in het verloop van een bevalling. Het kan een goed idee zijn om samen een geboorteplan te maken.

Goed om te weten

Het is prettig om te weten wat je wilt, maar probeer tijdens de bevalling ook om allebei flexibel te zijn. Want er zullen altijd dingen anders lopen dan je van tevoren had bedacht. Als partner hoef je geen medelijden te hebben met je pijnlijdende vrouw of vriendin. Ze heeft inderdaad pijn en die kan niemand van haar overnemen.

Aan de andere kant: ze staat op het punt om een kind te baren en dat is een heel bijzonder moment in haar leven. Geef haar het vertrouwen dat ze het kan, daar heeft ze meer aan dan dat jij er met een vertrokken gezicht bij staat. En sta haar bij waar je kunt.

In het ziekenhuis

Ook in het ziekenhuis heb je als partner een belangrijke rol. Op de eerste plaats is het misschien nodig dat je haar ernaartoe brengt. Maar je kunt haar ook emotioneel begeleiden. Ze kan zich door de ziekenhuissituatie overdonderd voelen en dan is het fijn als jij haar actief steunt.

Je brengt meestal behoorlijk wat tijd met z’n tweeën door in de verloskamer; alleen zo nu en dan komt er een arts of verpleegkundige kijken. Je kunt je vrouw dus ook in het ziekenhuis – net als thuis – door de bevalling heen coachen.

Laat je niet op de achtergrond dringen. Het is tenslotte jullie bevalling, ook al vindt die in het ziekenhuis plaats. Alleen als er snel gehandeld moet worden en zij omringd wordt door medisch noodzakelijke apparaten en artsen, is het niet verstandig als je je op de voorgrond dringt. Je kunt dan wel extra goed opletten, zodat je haar later alles kunt navertellen. Zelf is ze dan misschien van alles vergeten.

Bij een keizersnede

Krijgt je partner een (geplande) keizersnede? Ook dan kun je er als toekomstige vader vrijwel altijd bij blijven. Je mag dan, in operatiekleding, links naast haar hoofd zitten. Je kunt dan met haar praten, oogcontact met haar houden of haar hoofd strelen, net waar ze behoefte aan heeft.

We vroegen verschillende zwangere vrouwen wat voor afspraken ze met hun partner hebben gemaakt over de bevalling. Bekijk hier de Ouders van Nu video!

 

Speciaal voor jou