harde buiken

Een harde buik

Zwangere vrouwen hebben soms last van een harde buik. Wat is een harde buik en wat kun je er tegen doen?

Wat is een harde buik?

Een harde buik ontstaat doordat de spieren van je baarmoeder zich korte tijd samentrekken, alsof je kramp hebt. Dit doet geen pijn, maar het voelt ook niet prettig. Je kunt al vroeg in de zwangerschap last krijgen van harde buiken. Het zijn oefenweeën: de baarmoeder bereidt zich voor op de bevalling. Een harde buik is niet schadelijk voor jou en de baby.

Als je geen ontsluiting hebt, kunnen harde buiken in principe geen kwaad. Je verloskundige of gynaecoloog kan kijken of je al ontsluiting hebt. Heb je wel ontsluiting, dan is dat een teken dat de bevalling te vroeg begint.

Wat kun je tegen een harde buik doen?

Als je een harde buik hebt, kunnen ademhalingsoefeningen prettig zijn. Heb je vaak last van harde buiken, dan kan het ook een teken van je lichaam zijn dat je te druk bent geweest. In verticale houding (als je staat of zit) worden harde buiken vaak erger dan in horizontale houding (als je ligt). Aan harde buiken is niet zoveel te doen. Probeer te rusten (met een warme kruik) of neem een warme douche of bad. Dat kan verlichting geven.

Ben je ongerust, heb je pijn of heb je vaak last van harde buiken? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Lees hier meer over

Speciaal voor jou