ongesteld na bevalling

Weer ongesteld na bevalling

Na je bevalling duurt het even voor je weer ongesteld wordt. Hormonen en borstvoeding kunnen ervoor zorgen dat het even duurt voor je menstruatie op gang komt.

Ongesteld na bevalling

In principe kun je je eerste menstruatie na een week of 6 tot 8 krijgen, maar het kan ook 3 maanden duren. Als je borstvoeding geeft, onderdrukt het hormoon prolactine de opbouw van baarmoederslijmvlies en de eisprong. Hierdoor kan het zijn dat je nog niet ongesteld wordt. Bij 80 tot 90 % van alle vrouwen blijft de menstruatie weg, maar er zijn ook vrouwen die ondanks de borstvoeding wel weer direct ongesteld worden.

Borstvoeding

Binnen een maand of 3 na het stoppen met borstvoeding komt je menstruatie gewoonlijk weer op gang. Als je na 3 maanden nog niet ongesteld bent geworden, neem dan contact op met je huisarts. Met een korte hormonenkuur kan je cyclus een duwtje in de goede richting krijgen. Wat ook kan helpen om je cyclus weer op gang te brengen, is tijdens het afbouwen van de borstvoeding te starten met de pil.

Verloop van je menstruatie

Meestal verloopt je menstruatie na je zwangerschap weer hetzelfde als daarvoor. Door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kan het wel zo zijn dat je cyclus of bijvoorbeeld je afscheiding verandert. Was je voor je zwangerschap onregelmatig ongesteld, dan kan het best zo zijn dat je cyclus opeens veel regelmatiger wordt. En had je geen last van afscheiding, dan kan het voorkomen dat je dat na je zwangerschap wel hebt.

Kleine veranderingen zijn niets om je zorgen over te maken, maar als je bijvoorbeeld maar blijft vloeien wel. Raadpleeg dan je huisarts. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er nog een placentarest in de baarmoeder is achtergebleven of dat je last van je schildklier hebt waardoor je cyclus is ontregeld.

Of je met een keizersnee of vaginaal bent bevallen maakt niets uit voor je menstruatie na je bevalling. Je hormonen reageren hetzelfde.

Anticonceptie

Als je nog niet ongesteld bent geworden kun je wel gewoon met de pil of een spiraal beginnen. De pil kan zelfs helpen om je cyclus weer op gang te brengen. Een spiraal kan vanaf 6 weken na de bevalling geplaatst worden, óók als je met een keizersnee bevallen bent. Je hoeft niet tot je menstruatie te wachten.

Wel is het zo dat je baarmoedermond stugger is als je nooit vaginaal bevallen bent. Plaatsen van een spiraal als je niet ongesteld bent is hierdoor pijnlijker, maar dat kan met pijnstilling worden onderdrukt.

De hormonen in de pil kunnen ervoor zorgen dat je borstvoeding afneemt, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat ze via de melk bij je baby terechtkomen. Ook de hormonen in de Mirena spiraal komen niet in de borstvoeding terecht.

Gebruik van tampons

Een week of 6 à 8 na de bevalling is de wond die de placenta achterliet in de baarmoeder hersteld. Je kunt dan gewoon weer tampons gebruiken. Er is dan geen gevaar meer voor infectie als je een tampon op de juiste manier gebruikt.

Speciaal voor jou