Bevallingstips

De 15 beste bevallingstips van verloskundigen

Een baby krijgen is topsport. Met deze bevallingstips van verloskundigen gaat het je vast een stukje makkelijker af. De tips komen van verloskundigen Laura van der Beek, Nicole Manders, Lotte Ouwehand, Barbara Rademaker en Lotte van der Zwaag.

Elke aankomende bevalling is spannend. Met deze bevallingstips van ervaren verloskundigen ben je goed voorbereid.

1. Zorg dat je huis vindbaar is

Een praktische tip, maar o zo belangrijk: zorg dat je huisnummer goed zichtbaar is, ook ’s nachts. Heb je geen huisnummer, hang dan een A4’tje op. En zijn er omleidingen of opbrekingen, meld dit aan je verloskundige.

2. Ga plassen!

Ook al heb je er misschien geen zin in, ga regelmatig naar de wc tijdens je bevalling (of doe het op een steek). Met een lege blaas gaat de ontsluiting vlotter.

3. Ga op je linkerzij liggen

Een tip die Barbara Rademaker, oud-medewerker van Ouders van Nu, toepaste bij haar eigen bevalling: ga op je linkerzij liggen. Zo is de bloedtoevoer naar je baarmoeder optimaal en krijg je de meest effectieve weeën. Dit helpt trouwens vooral als de baby met zijn rug links ligt. Vraag aan je verloskundige of dit ook voor jou opgaat.

LEES OOKAlles over weeën

4. Branderig gevoel? Pak een heet washandje

Het klinkt tegenstrijdig, maar een heet washandje tegen je vagina helpt tegen het branderige gevoel als het hoofdje staat aan het eind van de bevalling. Leg alvast een droog exemplaar naast je bed, dan kan je partner of verloskundige hem op het juiste moment nat maken met heet water.

5. Leg een matje onder de wc-bril

Sommige vrouwen zitten graag op de wc om hun weeën op te vangen. Dat kan een ontspannen houding zijn, behalve als je je ondertussen druk maakt dat je baby in de wc terechtkomt. Om te zorgen dat je toch rustig kunt zitten, stelt Barbara Rademaker voor een celstof matje (kraammatrasje) onder je bril te klemmen. Je vindt er één in je kraampakket.

6. Trek een vestje aan

Trek tijdens de bevalling een vestje aan in plaats van een T-shirt. Dat kun je gemakkelijk losknopen als ze je baby op je buik leggen. Dan hoef je je T-shirt niet zo gek in je nek te frommelen.

7. Denk ook aan je partner

Stop in je kraampakket ook een mueslireep en sportdrankje voor je partner, adviseert Barbara Rademaker. Het zou jammer zijn als hij of zij van de honger onderuit gaat (dan liever van de zenuwen of de emoties) en zo hoeft je partner er niet op het moment suprème tussenuit om een boterham te smeren.

8. Leg twee mutsjes klaar

Het is handig om twee mutsjes klaar te leggen voor vlak na de geboorte. Het eerste wordt vaak nat en vies. Na een tijdje kun je dan je baby nog verwennen met een droog en schoon exemplaar.

9. Haal rietjes in huis

Verloskundige Lotte Ouwehand uit Amsterdam heeft altijd rietjes in haar tas. Zo kunnen bevallende vrouwen lekker blijven liggen als ze dorst krijgen. Het is belangrijk dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Rietjes kopen dus, of zet een bidon bij je bed.

10. Vermijd te gekruid voedsel

Lotte Ouwehand raadt ook aan niet te gekruid te eten als je voelt dat de bevalling nadert. Soms moeten vrouwen tijdens de ontsluiting overgeven en dat is pijnlijk na pittig eten. Overgeven heeft trouwens wél een functie: het lichaam maakt zich leeg om zich te kunnen focussen op het baringsproces.

11. Een leugentje om bestwil mag

In de praktijk van Lotte Ouwehand komt nog wel eens een BN’er. Die adviseert ze altijd een beetje te liegen over hun uitgerekende datum. Doe bijvoorbeeld alsof de baby een week later moet komen. Ook als je niet beroemd bent kan dit fijn zijn: zo voorkom je onrust doordat iedereen rond dé datum gaat bellen en appen of het al begonnen is.

12. Stel het bellen uit

Hoe verleidelijk ook, bel je ouders niet meteen bij de eerste wee. Die doen dan geen oog meer dicht, terwijl het best nog 36 uur kan duren. Zeker als je meerekent dat je vaak je ouders pas een uur of twee na de bevalling belt om te vertellen dat de baby er is.

13. Huilen kan helpen

Nicole Manders uit Eindhoven adviseert eerlijk te zijn tegen de verloskundige over je gevoelens. Loopt het anders dan je gedacht of gehoopt had? Zeg het. Zij kan samen met jullie naar een oplossing te voelen. Vaak lucht het al erg op om over je gevoelens of angsten te praten. Een huilbui kan soms wonderen doen: het kan je zo ontspannen dat de bevalling daarna als een trein gaat. Probeer tranen dus niet tegen te houden. Heb je specifieke wensen of ben je erg bang, bespreek dit dan al tijdens je zwangerschap. Laat je partner ook weten wat jij wel en niet wilt, zodat hij voor jou kan praten als je dat zelf even niet meer wilt of kunt.

14. Zomerbaby? Draag katoen

Draag geen synthetische pyjama of hemdje. Dat kan behoorlijk gaan jeuken als je zweet. Neem iets simpels van katoen en trek eventueel na de bevalling iets moois aan als je foto’s wilt maken.

15. Borstvoeding: grijp die tweede kans

Lotte van der Zwaag uit Amersfoort heeft nog een tip voor wie bevalt van een tweede kind: is bij de eerste de borstvoeding niet gelukt? Probeer het dan vooral opnieuw. Uit Brits onderzoek is gebleken dat het de tweede keer gemakkelijker gaat.

KIJK OOK: Wanneer bel je de verloskundige?

MEER LEZEN?

Speciaal voor jou