Nipt-test

5x vragen en antwoorden over de NIPT

Zwangere vrouwen kunnen vanaf 1 april 2017 direct vragen om een NIP-test (soms geschreven als NIPT-test). Ze betalen daar dan wel zelf 175 euro aan mee. Maar wat is het voor test en hoe werkt het? Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over de NIP-test.

Tot voor kort was het in ons land niet toegestaan om deze test te doen. Veel zwangere vrouwen gingen ervoor naar België of Duitsland, waar de test al langer wordt gebruikt. In 2014 is een proefperiode van twee jaar gestart, waarin de acht Universitair Medische Centra in Nederland de NIP-test mogen uitvoeren. Tegelijkertijd loopt er ook een onderzoek naar de test (de TRIDENT-studie). Op basis daarvan geven de onderzoekers advies over het verder invoeren van de NIPT in Nederland.

Wat is de NIPT?

NIPT is de afkorting van Niet-Invasieve Prenatale Test. Met deze bloedtest kun je straks een aantal genetische afwijkingen op een veilige manier laten testen tijdens de zwangerschap. Nu kan dat met de combinatietest (bloedonderzoek in combinatie met een nekplooimeting), die een kansberekening geeft. Wil je zeker weten of jouw baby een genetische afwijking heeft, dan moet je ook een vruchtwaterpunctie of vlokkentest laten doen. De keerzijde is dat er daarbij een kleine kans is op een miskraam. De NIP-test is dus veiliger.

Hoe gaat de NIP-test in z’n werk?

Je laat wat bloed afnemen, waarin DNA zit van je ongeboren baby. Dit wordt in een laboratorium onderzocht. Als er te veel van de chromosomen 13, 18 en 21 in het DNA van je baby zitten, is er een grote kans op afwijkingen. Je kunt de NIP-test laten doen vanaf het moment dat je tien weken zwanger bent. Na tien tot vijftien dagen krijg je de uitslag.

Hoe betrouwbaar is de NIPT?

Afhankelijk van de aandoening is de uitslag van de NIPT in meer dan 99% van de gevallen betrouwbaar. Veel nauwkeuriger dus dan de combinatietest, waaruit alleen een kansberekening volgt. Bij één op de honderd vrouwen werkt de NIP-test niet, omdat er te weinig DNA van de baby in het bloed van de moeder wordt gevonden. Het lukt ook niet als je zwanger bent van een meerling.

Kan iedere zwangere vrouw zo’n test laten doen?

Vanaf 1 april 2017 is de NIP-test in Nederland voor alle zwangere vrouwen beschikbaar. Tot die tijd kwamen alleen vrouwen in aanmerking bij wie de combinatietest een verhoogde kans liet zien dat hun baby downsyndroom (trisomie 21), trisomie 13 of trisomie 18 zou hebben.

Wat kost een NIP-test?

De NIP-test valt sinds 1 januari 2015 onder het basispakket van de zorgverzekering. Het counselingsgesprek, de combinatietest en de eventuele NIPT of het vlokkenonderzoek worden vergoed vanuit dit pakket, maar dit kan wel gevolgen hebben voor het eigen risico. Als je zwanger bent maar geen medische indicatie hebt, moet je de combinatietest zelf betalen. Dit bedraagt dan ongeveer 165 euro. Aan een NIP-test betaal je ook zelf mee, namelijk 175 euro. Voor meer informatie ga je naar de website van het  RIVM.
In België en Duitsland is de NIPT al lang vrij verkrijgbaar.

Meer informatie over de test vind je op meerovernipt.nl.

MEER LEZEN?

Lees hier meer over

Speciaal voor jou