3 manieren om contact te maken met de baby in je buik

Het idee dat er straks een baby in dat mooie bedje ligt, lijkt misschien nog een ver-van-mijn-bedshow. Toch is je kind er nu al een beetje bij. Hij voelt, hoort en proeft namelijk al van het leven buiten de buik. Tijd voor contact dus met dat schoppertje in je buik.

Terwijl je baby door het vruchtwater dobbert, luistert hij naar het kloppen van je hart, het knorren van je darmen. Maar ook geluiden en prikkels van buiten pikt hij op. Of je nu naar muziek luistert, keihard lacht om een goede grap of liefdevol over je buik streelt, je baby zal het – als hij niet heel diep slaapt – opmerken. Sterker nog: hij leert er zelfs van.

1. De kracht van muziek

Muziek is een goede manier om contact te maken met je baby. En wat is er ook eigenlijk heerlijker dan even op de bank ontspannen met een relaxed muziekje erbij? Doen dus, adviseert muziekdocent Rita Rikhof, die de cursus Muziek in de Zwangerschap geeft. ‘Muziek kun je perfect inzetten om rust te creëren. Bij jezelf én bij je baby.’ Het soort muziek maakt niet zo veel uit, al heeft een rustige, romantische melodie de voorkeur boven een stampende houseplaat. Maar het belangrijkste criterium is: word jij er als aanstaande moeder relaxed en ontspannen van?

Rita: ‘Muziek doet iets met het lichaam. Het werkt ontspannend, je hartslag daalt en er komen hormonen vrij die een rustgevend effect hebben op je kind.’ Naast de ontspanning is het volgens Rita ook belangrijk dat je aandacht hebt voor je baby. Ga dus niet de babykamer sauzen met de radio keihard aan als je contact wilt maken, maar ga er lekker voor liggen en leg je handen op je buik.

Geluiden die een foetus hoort, worden namelijk echt door zijn hersenen verwerkt en opgeslagen. Hij hoort én onthoudt ze. Daar kun je straks je voordeel mee doen. Baby’s worden rustig van vertrouwde geluiden: je stem, een bekende melodie, het geroezemoes in de kamer, het kloppen van je hart als hij tegen je borst ligt. Het zijn allemaal geluiden die hij nog kent uit de baarmoeder, en die hem een lekker-veilig-bij-mama-gevoel geven.

LEES OOK: Muziek tijdens de zwangerschap

2. De kracht van aanraking

Aanraking is een eerste levensbehoefte, het geeft kinderen een gevoel van veiligheid en ze ontwikkelen zich beter als ze regelmatig worden geknuffeld. Maar moet je daarvoor wachten tot je kind geboren is? Nee, ook vóór de geboorte heeft je baby al behoefte aan en baat bij dat contact, vertelt haptonomisch zwangerschapsbegeleidster Marleen Dols. ‘Door aanraking van je buik maak je op een directe manier contact met je ongeboren kind. Dit bevordert het hechtingsproces al voor de geboorte’, legt zij uit. Ook hier gaat het voor een groot deel om ontspanning. ‘Bijkomend voordeel is dat ook je bekkenbodemspieren zich ontspannen waardoor er meer ruimte komt in je buik. Dat voelt prettig voor je kind.’ Dat ongeboren baby’s genieten van aanraking wordt ook ondersteund door de wetenschap.

LEES OOK: Hoe versterk je de band met je baby?

3. De kracht van ontspanning

Als ontspanning, aandacht en rust zo goed zijn voor jou en je baby, wat is dan het effect van het omgekeerde: stress en zorgen tijdens je zwangerschap? Ontwikkelingspsycholoog Roseriet Beijers promoveerde op dit onderwerp. Het effect van stress tijdens de zwangerschap is al eerder onderzocht. Het zou kunnen leiden tot een lager geboortegewicht, een huilbaby of een kind met gedragsproblemen. Beijers ging op zoek naar een ander verband. Ze was benieuwd of baby’s van gestreste zwangere vrouwen ook ongezonder waren. En wat bleek? De baby’s van vrouwen die tijdens de zwangerschap veel stress hadden, waren in het eerste levensjaar vaker ziek. Roseriet: ‘Denk aan verkoudheid, oorontstekingen of huiduitslag… Ook kregen deze kinderen in het eerste jaar meer antibiotica voorgeschreven.’

De uitslag van een onderzoek als dit werkt natuurlijk niet bepaald stressverlagend. Je zal maar net een stressvolle tijd beleven op je werk of privé én ondertussen zwanger zijn. Wat doe je dan? Roseriet: ‘Ik zou vrouwen willen adviseren zich niet van de wijs te laten brengen. We weten nog niet of stress tijdens de zwangerschap effect heeft op de gezondheid op de lange termijn, dus of kinderen ook vaker ziek zijn naarmate ze ouder worden. Maar natuurlijk blijven dingen als voldoende ontspanning nemen en gezond eten tijdens de zwangerschap wel belangrijk.’

LEES OOK: Cursus mindful zwanger

Dat ongeboren baby’s in de buik niet stilzitten, weten we al langer. Maar dat ze ook dans moves doen, hadden we nog nooit eerder gezien. Er is een 4D-echo filmpje opgedoken van een ongeboren baby die helemaal losgaat in de buik van zijn moeder: zelfs de wave laat hij niet aan zich voorbij gaan. Bekijk hier het filmpje:

 

Speciaal voor jou