Echoscopie

Echo’s: hoe vaak krijg je ze?

Echo's: sommige zwangeren kunnen er geen genoeg van krijgen. Bij een echoscopie wordt de baby in je buik zichtbaar met hulp van geluidsgolven. Wanneer worden de standaardecho’s gemaakt en in welke gevallen krijg je er meer?

Er zijn 2 manieren om een echo te maken: via de buikwand (uitwendig) en via de vagina (inwendig). In het begin van de zwangerschap wordt vaak de voorkeur gegeven aan de inwendige echo, omdat het apparaat dat de geluidsgolven uitzendt zo dichter bij de baarmoeder komt. Dat levert een beter beeld op van een prille zwangerschap.

Echo’s tijdens je zwangerschap

Per verloskundigenpraktijk kan het verschillen, maar meestal krijg je een termijnecho rond de 9 à 10 weken zwangerschap en een 20-wekenecho. Dat is ook het aantal echo’s dat de zorgverzekeraar vergoedt. Bij sommige praktijken krijg je nog een groeiecho bij 30 weken en/of een liggingsecho bij 36 weken. Het nut daarvan is nog niet wetenschappelijk bewezen, dus zijn veel verloskundigen er voorzichtig mee.

Extra echo’s

Als je verloskundige twijfelt over de groei van je baby, de hoeveelheid vruchtwater of iets anders, geeft hij of zij een indicatie voor een extra echo. Ook als je een meerling verwacht, worden er ter controle extra echo’s gemaakt. Ook die vergoedt de zorgverzekeraar.

Wil je een extra echo zonder dat je daar een indicatie voor krijgt, dan kun je overwegen een pretecho te laten maken. Vaak is dat een 3D-echo, waarbij je al goed kunt zien hoe je baby eruitziet.

Waarom niet elke keer een echo?

In principe kan echo’s maken geen kwaad, maar toch worden ze niet onnodig vaak gemaakt. Het echoapparaat maakt gebruik van radiogolven en die geven warmte af. Veel baby’s reageren op deze warmte, en het is niet wetenschappelijke bewezen of ze daar last van hebben.

Daarnaast is elke keer een echo in principe maken niet nodig. Als de zwangerschap goed verloopt, wordt de groei van baarmoeder en kind uitgebreid met de hand gemeten Ook wordt er vanaf ongeveer 26 weken de lengte van de baarmoeder in centimeters gemeten. Bij twijfel over de groei of de ligging van je baby wordt er een echo gemaakt. Handen zijn niet 100% betrouwbaar, maar echo’s ook niet. Zeker na 34 weken is het moeilijk te meten hoe groot je baby is.

MEER LEZEN?

Lees hier meer over

Speciaal voor jou