wat mag je niet eten als je zwanger bent

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Maak je geen zorgen: je mag nog een heleboel wél eten tijdens je zwangerschap. Verloskundige Ellen Andrea vertelt je wat de 4 belangrijkste dingen zijn om op te letten.

1. De toxoplasmoseparasiet

Hier kun je toxoplasmose van krijgen. Deze ziekte, die gevaarlijk is voor je baby, wordt veroorzaakt door een parasiet die in rauw vlees en kattenpoep kan zitten. Oftewel: geen rauw vlees eten, de kattenbak niet verschonen en groenten en fruit goed wassen. Dat laatste omdat dit van het land komt, waar misschien katten hebben zitten poepen. Wat sommige mensen niet weten, is dat de vleeswaren filet americain en ossenworst rauw zijn.

2. De listeriabacterie

De kans is klein dat je met deze bacterie in aanraking komt, maar je kunt er erg ziek van worden en je baby kan dan gevaar lopen. Let op met rauwe melk (rechtstreeks van de boer) en kazen die daarvan gemaakt zijn (‘au lait cru’). Maar ook met voorverpakte dierlijke producten zoals paté en vis. Deze bacterie gedijt goed in de koelkast, ook op voorverpakte sandwiches en rauwkostsalades. Als je deze producten verhit, gaat de bacterie dood. Dus rauwmelkse kaas op de pizza mag wel en gebakken voorverpakte zalm ook. Meer hierover lees je op voedingscentrum.nl.

3. Vitamine A

Te veel vitamine A kan schade aan je ongeboren kind veroorzaken. Zwangere vrouwen mogen daarom niet meer dan 3000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Lever en orgaanvlees bevatten hoge doses vitamine A. Laat die dus liever staan. Leverworst mag wel, maar hou het bij één boterham per dag. In sommige gewone multivitaminen zit ook te veel vitamine A, neem daarom en multi speciaal voor zwangeren.

4. Alcohol

Er is geen veilige ondergrens voor het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap. Het beste advies is gewoon niet doen.

Lees hier welke vitamines je extra moet slikken tijdens je zwangerschap.

Alle antwoorden van verloskundige Ellen Andrea vind je hier.
BEKIJK OOK: Deze dingen mag je niet doen als je zwanger bent

Speciaal voor jou