video termijnecho

Termijnecho

Wat is een termijnecho en wanneer vindt deze plaats? De termijnecho wordt gemaakt om te kijken hoe lang je al zwanger bent. De termijnecho wordt gebruikt om de uitgerekende datum vast te stellen.

Als je zwangerschapstest positief is, wil je zo snel mogelijk weten wanneer je je kind kunt verwachten. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Met de zwangerschapscalculator reken je eenvoudig uit hoeveel weken je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend.

Uitgerekende datum berekenen

Toch is deze berekening niet altijd even nauwkeurig. De termijnecho geeft precies aan hoe oud de ongeboren baby is (dus wanneer de bevruchting plaatsvond) en wanneer je kunt verwachten dat je kind geboren wordt.

Wanneer is de termijnecho?

Meestal krijg je de termijnecho na het intakegesprek met de verloskundige. Bij sommige verloskundigenpraktijken is echoapparatuur aanwezig, maar niet alle verloskundigen beschikken over deze apparatuur. Bovendien hebben niet alle verloskundigen de bevoegdheid om een echo uit te voeren.

Het verschilt per praktijk wanneer de termijnecho uitgevoerd wordt. Over het algemeen vindt de termijnecho plaats tussen de 9 en 12 weken zwangerschap. In deze periode groeit elk vruchtje ongeveer gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen.

Wanneer je de echo krijgt, hangt af van de eerste dag van je laatste menstruatie en je cyclus. Hoe later je de termijnecho hebt, des te verder is je baby ontwikkeld.

Waarom een termijnecho?

Tijdens de termijnecho wordt de zwangerschapsduur dus nauwkeurig bepaald. Misschien denk je aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie, dat je op de dag van de echo precies 10 weken zwanger bent. Uit de echo kan blijken dat je al 10 weken en 5 dagen zwanger bent. Of pas 9 weken en 3 dagen.

Naar aanleiding van de echo wordt je uitgerekende datum opnieuw vastgesteld. Op de echo is ook te zien of je zwanger bent van één baby of een meerling en of het hartje van de baby klopt.

Wordt de termijnecho vergoed?

Iedere zwangere vrouw heeft recht op een termijnecho. Deze zit in het basispakket van iedere zorgverzekering en wordt dus volledig vergoed.