Baby 16 maanden oud

Baby 16 maanden oud

Jouw baby van 16 maanden oud heeft inmiddels een mooie mond (bijna) vol melktanden. Het is heel belangrijk om die goed schoon te houden. Hij is volop aan het ontdekken, zwerft heel onafhankelijk het huis door als je niet uitkijkt. En veel kinderen van deze leeftijd zijn erg op zichzelf gericht, soms ronduit egocentrisch.

Jouw baby 16 maanden oud: ontwikkeling

Je kind krijgt in de gaten of mensen hem aardig vinden, of niet. Hij weet wanneer mensen blij of verdrietig worden van de dingen die hij doet. Kinderen ontwikkelen al heel vroeg een gevoel van eigenwaarde. Dat gevoel bestaat uit de gedachtes en gevoelens die hij heeft over zichzelf. En die worden weer beïnvloed door hoe mensen met hem omgaan. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat hij weet dat zijn ouders van hem houden en hem accepteren, ook als hij iets stouts heeft gedaan.

Advertentie

Nu en later

Hoe je kind nu reageert op zijn omgeving en wat hij meemaakt, zegt heel veel over hoe hij later gaat reageren, als hij ouder wordt. Het ene kind is makkelijk en flexibel, het andere heeft veel behoefte aan vaste gewoontes en gebruiken. Hoe zijn karakter ook in elkaar steekt: hij heeft jou nog steeds nodig om zich op z’n gemak te voelen – al kun je natuurlijk nooit alle narigheid of lastige situaties voor zijn.

Delen is moeilijk

Hoewel je kind waarschijnlijk wel graag met andere mensen en kinderen is, vindt hij het niet leuk om te delen en wil hij alles graag zelf doen en vasthouden. Je kind is op deze leeftijd erg onafhankelijk aan het worden en wil het liefst alles in zijn eentje doen. Hij is ook erg op zichzelf gericht, is wat egocentrisch en kan niet goed dingen geven (nemen is geen enkel probleem). Dat is ook een leerproces. Hij heeft nodig dat hij zijn persoonlijkheid kan uiten en kan jouw ondersteuning daarbij goed gebruiken.

Korte spanningsboog

Je kind kan zich nog niet lang met één ding bezighouden. Ga je samen de eendjes voeren, dan verschuift zijn aandacht zo van de eendjes naar de takjes en blaadjes of een voorbijkomende fietser. Nog altijd is het leuk voor je dreumes om boekjes te lezen en plaatjes te kijken. Ernaar wijzen en er iets van zeggen; hij vindt het leuk en hij leert ervan. Maar door zijn korte spanningsboog is het lastig om soms naar een heel verhaal te luisteren. Hij leert ook objectpermanentie. Dit betekent dat hij begrijpt dat mensen en dingen die hij niet ziet, er nog wel zijn. Hierdoor wordt je kind minder bang als hij jou even niet ziet. Hij weet nu dat je bijvoorbeeld even in de keuken bent en straks weer terugkomt. Hoe werkt verlatingsangst precies?

Groeiend begrip

Je kind heeft nog steeds geen grote woordenschat, maar hij begrijpt meer dan je misschien zou denken. Hij leert, vooral door naar jou te kijken en te luisteren, zoetjesaan een beetje hoe je een gesprek voert. Je zal merken dat je kind ook eenvoudige instructies begrijpt en die kan opvolgen. Veel kinderen vinden het ook fijn om hun ouders op die manier tevreden te stellen. Maar: hoe vaak heb jij al ‘nee’ gehoord?

Niet meer dutten

De meeste kinderen tussen de 16 maanden en 18 maanden oud hebben geen ochtenddutje meer nodig. Het middagdutje daarentegen zal misschien wat langer worden, omdat je kind moet wennen aan de langere ochtend. Sommige kinderen worden hierdoor wat prikkelbaar. Wanneer geen middagslaapje meer?

Klimmen is leuk

Die dreumes van je klimt inmiddels waarschijnlijk volop op en over het meubilair, probeert te rennen en achteruit te lopen. Hij onderzoekt de wereld nog steeds door alles vast te pakken, in zijn mond te stoppen of er mee op de grond te slaan. Maar je zult merken dat hij op zoek gaat naar grotere uitdagingen. Gooit hij al met ballen? Nu hij zo mobiel is, wil hij spullen meenemen ‘onderweg’. De doos met blokken of de autootjes gaan mee naar de andere kant van de kamer en hij schuift een stoel naar de keuken of voor de kast om erop te klimmen en eens te bekijken wat er op die hoogte allemaal te zien is. Hij heeft geen idee dat hij hard kan vallen. Je hebt nu echt ogen in je rug nodig. Onze tips om je huis kindveilig te maken. 

Fijne motoriek

Wat de fijne motoriek betreft kan hij ook al bladzijdes omslaan in een boek meestal een paar tegelijk, dat wel. Blokken stapelen gaat hartstikke goed, stapels omvergooien ook. De kinderen die al een potlood vast kunnen houden en hebben ontdekt dat je daarmee kunt tekenen (lees: krassen), zullen in eerste instantie niet begrijpen dat dat eigenlijk alleen op papier ‘hoort’. Vingerverf: niet alle kinderen houden ervan zichzelf vies te maken, maar voor sommige is dit het einde.

Harde geluiden

Kleine kinderen kunnen op deze leeftijd nog steeds een angst ontwikkelen voor iets wat eerder geen issue was. De stofzuiger, een knappende ballon, het geluid van een boormachine of de vaatwasser kan ineens te veel zijn waardoor je kind schrikt, gaat huilen of schreeuwen, of zelfs wegduikt. Het is een fase die vanzelf over gaat, met uitleg en gewenning misschien wat sneller. Sommige kinderen halen een gevoel van controle uit het bedekken van de oren met hun eigen handen. Alles over kinderangsten.