Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 16 maanden oud | Groeikalender

Ik, ik en nog eens ik! Je dreumes is nu 16 maanden oud en erg op zichzelf gericht. Hij wil het liefst alles alleen doen en delen vindt hij lastig. Slapen doet hij overdag waarschijnlijk nog maar één keer. Dat komt goed uit, want zo heeft hij meer tijd om met jou te spelen of samen op pad te gaan.

Advertentie

Ontwikkeling baby 16 maanden 

Welke woordjes kan jouw kind van 16 maanden al zeggen? Waarschijnlijk nog niet zoveel. Maar hoewel zijn woordenschat nog beperkt is, begrijpt hij meer dan je misschien denkt. Hij leert langzaamaan hoe je een gesprek voert, vooral door naar jou te kijken en te luisteren. Je baby van 16 maanden begrijpt eenvoudige instructies nu steeds beter en kan ze opvolgen. En hij is hartstikke trots als je laat merken dat hij het goed heeft gedaan.

De komende maanden gaat je dreumes van 16 maanden steeds meer woorden gebruiken. Een kind van achttien maanden gebruikt gemiddeld vijftig woordjes en met twee jaar zijn het al gemiddeld tweehonderd woorden. Vervolgens gaat je kind woorden combineren tot korte tweewoordzinnen, zoals ‘jas aan’. Kinderen begrijpen op deze leeftijd meer woorden dan ze gebruiken. Kinderen van dertien maanden begrijpen gemiddeld vijftig woordjes, maar gebruiken er maar tien. Daarnaast gebruiken kinderen andere manieren om iets duidelijk te maken, bijvoorbeeld door dingen aan te wijzen of gebaren te maken.

Leestip: Zo stimuleer je de taalontwikkeling van je kind

Baby 16 maanden: knutselen

De ontwikkeling van zijn fijne motoriek gaat met stappen vooruit. Blokken stapelen gaat waarschijnlijk hartstikke goed en vindt hij leuk om te doen. Stapels omver gooien trouwens ook. Misschien lukt het je kind al om een potlood vast te houden en daarmee te kleuren? Maar pas op: laat hem nooit alleen met een pen of stift. Voor je het weet zit je muur of houten vloer onder de krassen. Ook leuk om nu samen te doen is vingerverven. Koop een grote rol papier of behang en rol deze uit over de tafel of de vloer. Zo kan je kind heerlijk kliederen. Laat hem desnoods verven met alleen zijn luier aan, zodat hij zichzelf lekker vies kan maken. Lol gegarandeerd!

Advertentie

Tip! Leuke knutselspullen voor kinderen van 1 jaar shop je via deze link.

Hoe leuk je kind zulke activiteiten ook vindt, hij kan zich nog niet lang met één ding bezighouden. Ga je samen de eendjes voeren, dan verschuift zijn aandacht zo van de eendjes naar de bladeren die van de boom waaien of een voorbijkomende fietser. Naar een verhaal luisteren is door de korte spanningsboog ook nog lastig. Wijs in boeken daarom vooral naar plaatjes en zeg er dan iets over. Zo leert hij meteen nieuwe dingen en woorden kennen.

Lees ook: Zo kies je geschikt speelgoed voor je dreumes

Baby 16 maanden: klimmen is leuk

Die dreumes van je klimt inmiddels waarschijnlijk volop op en over het meubilair, probeert te rennen en achteruit te lopen. Hij onderzoekt de wereld nog steeds door alles vast te pakken, in zijn mond te stoppen of er mee op de grond te slaan. Maar je zult merken dat hij op zoek gaat naar grotere uitdagingen. Gooit hij al met ballen? Nu hij zo mobiel is, wil hij spullen meenemen ‘onderweg’.

De doos met blokken of de autootjes gaan mee naar de andere kant van de kamer en hij schuift een stoel naar de keuken of voor de kast om erop te klimmen en eens te bekijken wat er op die hoogte allemaal te zien is. Hij heeft geen idee dat hij hard kan vallen. Je hebt nu echt ogen in je rug nodig. Onze tips om je huis kindveilig te maken.

Advertentie

Baby 16 maanden: jouw leven

Baby 16 maanden: eigen persoon

Wist je dat je kind nu al een gevoel van eigenwaarde ontwikkelt? Dat gevoel bestaat uit de gedachtes en gevoelens die hij heeft over zichzelf. En die worden weer beïnvloed door hoe mensen met hem omgaan. Daarom is het ontzettend belangrijk dat hij weet dat zijn ouders van hem houden en hem accepteren, ook als hij iets stouts heeft gedaan. Ook heeft je kind nu feilloos in de gaten of mensen hem aardig vinden of niet. En hij krijgt nu ook door of mensen blij of verdrietig worden van de dingen die hij doet.

Het is belangrijk dat je kind zijn persoonlijkheid kan uiten en daarbij kan hij jouw ondersteuning goed gebruiken. Hoe je kind nu reageert op zijn omgeving en wat hij meemaakt, zegt veel over hoe hij later gaat reageren. Het ene kind is makkelijk en flexibel, het andere heeft veel behoefte aan vaste gewoontes en gebruiken.

Meer weten? Zo ontwikkelt je kind een positief zelfbeeld

Baby 16 maanden: leren delen

Als jouw vriendin met haar zoon of dochter op visite komt, vindt je kind dat waarschijnlijk hartstikke gezellig. Minder leuk vindt hij het om zijn speelgoed te moeten delen. Het liefst houdt je kind alles voor zichzelf. Logisch, want het speelgedrag van kinderen van deze leeftijd maakt dat ze het liefst alles in hun eentje doen: ze spelen niet met, maar naast elkaar. Ze zijn vaak erg op zichzelf gericht, best egocentrisch en kunnen niet goed dingen geven en delen.

Némen is trouwens geen enkel probleem. Dat is heel normaal en allemaal onderdeel van een leerproces. Toch is het niet te vroeg om je kind klaar te stomen voor het sociale leven. Sociaal gedrag moet worden aangeleerd en hij leert het meest van een combinatie van oefening en ervaring opdoen.

Lees ook: Wanneer kan je kind zelfstandig spelen?

Extra tip rondom je baby van 16 maanden oud

Van twee naar één slaapje

Hoe ouder je kind wordt, hoe minder vaak hij overdag slaapt. Van twee slaapjes, gaat hij rond deze tijd waarschijnlijk over naar één (vaak iets) langer middagdutje. Voor een eenjarige is dat ene slaapje echt onmisbaar. En voor jou ook: met een beetje geluk heb je dan namelijk een paar uur ‘vrij’ om zelf uitgebreid te lunchen, je mail te checken of de was te doen.

De meeste baby’s gaan tussen de vijftien en achttien maanden over op één keer slapen overdag. Dit blijven de meeste kinderen nog doen tot ze de rond de drie jaar zijn. In het begin kan je kind wat prikkelbaar zijn, omdat hij de lange ochtend zonder slaap te vermoeiend vindt. Begrens in dat geval zijn ochtenddutje eens tot 45-60 minuten en leg hem niet later dan om 10.00 uur in bed. Is je kind klaar voor de overgang naar één slaapje? Leg hem dan op zijn vroegst om 11.30 uur in bed en schuif zijn slaapje elke dag een kwartier naar achteren. Werk naar een vast slaapschema toe. Bijvoorbeeld van 12.30 tot 15.00 uur of van 13.00 tot 15.30 uur.

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG

Tip: 5x Zo weet je of je kind klaar is om naar één slaapje te gaan

Leesvoer voor als je baby 16 maanden oud is:

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu