Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangerschapsbijgeloof
door

13x bijgeloof over zwangerschap wereldwijd

Vermijd jij zwarte katten en loop je een blokje om als er een ladder staat? Dan ben je misschien ook wat bijgelovig als het op je zwangerschap aankomt. In andere culturen hebben ze soms wel heel bijzondere bakerpraatjes. We zetten er dertien op een rij.

Advertentie
 1. Laat nooit een vreemde je buik aanraken

  In Nederland word je als aanstaande moeder weleens gek van mensen die je zwangere buik willen aanraken, maar in Liberia worden mensen echt kwaad als dit gebeurt. In het Afrikaanse land zijn ze ervan overtuigd dat boze geesten de baby op die manier uit de baarmoeder kunnen stelen. Zwangere vrouwen omringen zich daarom zoveel mogelijk met familie zodat vreemden niet in de buurt van hun buik kunnen komen.

 2. Leg een dolk onder je bed

  In China geloven ze dat een dolk onder het bed van een zwangere vrouw kwade geesten weghoudt bij het ongeboren kind. Maar andere scherpe voorwerpen, zoals een schaar of een naald, mogen juist níet in de slaapkamer liggen. Dan zou de navelstreng doorgeknipt kunnen worden, of het zou voor een geboorteafwijking kunnen zorgen.

 3. Blijf ver weg van apen, beren en kamelen

  In Turkije denken ze dat zwangere vrouwen niet naar deze dieren moeten kijken. Aanstaande moeders moeten zich ook vooral met mooie dingen omringen, omdat ze dan ook een mooi kind zouden krijgen.

 4. Kijk uit voor maanlicht

  De Azteken, een volk dat vele honderden jaren geleden in het huidige Mexico leefde, geloofden dat aanstaande moeders niet naar de maan moesten kijken. Dan zou hun kind een gespleten gehemelte of schisis (hazenlip) krijgen. Zwangeren droegen sieraden met metaal om de maanstralen weg te kaatsen.

  Advertentie
 5. Kom maar op met die zure bommen

  Bij de een zijn het ijsjes, bij de ander hamburgers van een bepaalde fastfoodketen en weer een ander houdt het bij augurken. Wat jouw voedselhunkering tijdens je zwangerschap ook is, ga er maar lekker in mee. In veel culturen denken ze namelijk dat je kind een geboortevlek krijgt als je er níet aan toegeeft. En niet zomaar één… Nee, de vlek zou de vorm krijgen van het eten waar je tijdens de zwangerschap zo naar verlangde. Lees hier meer over eetbuien en cravings tijdens je zwangerschap.

 6. Ga niet naar begrafenissen

  Nieuw leven en overlijden gaan niet samen, geloven ze in sommige culturen. Joodse zwangeren vermijden begrafenissen omdat ze vrezen dat de ziel van de overledene dan bij hun ongeboren kind blijft hangen. Bepaalde Indianenstammen in Amerika geloofden zelfs dat je een miskraam kon krijgen door naar een begrafenis te gaan. Je ongeboren kind zou dan namelijk ook terug willen keren naar de geestenwereld.

 7. Maansverduistering? No-go!

  Aanstaande moeders in India zal je nooit bij een maansverduistering tegenkomen. Sowieso zien ze zo’n eclips in India als een slecht voorteken. Zeker als je een kind verwacht, moet je er niet naar kijken. Als er een verduistering is, plakken ze in India ramen af en vermijden ze scherpe voorwerpen.

 8. Sla bruiloften over

  In China zijn bruiloften een no-go voor aanstaande moeders. Een zwangere in één ruimte met een bruidspaar, dat is te veel geluk bij elkaar en zou leiden tot ongeluk.

  Advertentie
 9. Houd je taalgebruik netjes

  In sommige culturen vinden ze dat aanstaande moeders vriendelijk moeten praten en vooral niet mogen schelden. Ook zou huilen en te veel stress slecht zijn. Anders zou je straks een huilbaby krijgen.

 10. Blijf van je buik af

  Lekker over je eigen zwangere buik aaien, is er voor Chinese vrouwen niet bij. Er wordt beweerd dat het kind dan verwend en veeleisend wordt.

 11. Cadeautjes? Ná de bevalling

  De babyshower wordt steeds populairder in Nederland, maar Joodse zwangeren zullen die trend niet zo snel overnemen. In sommige Joodse culturen denken ze je het boze oog uitnodigt door je voorspoed te showen. Vooral cadeautjes voor je ongeboren kind ontvangen én openmaken zou ongeluk brengen.

 12. Houd je zwangerschap zo lang mogelijk geheim

  In Bulgarije houden aanstaande ouders de zwangerschap zo lang mogelijk voor zich. Ze zijn bang dat het misgaat als ze hun blije nieuws te vroeg delen met anderen.

 13. Blijf weg van water

  De Hmong, een Aziatisch volk, zijn ervan overtuigd dat kwade en jaloerse geesten in het water leven. Kom je als zwangere in de buurt van de zee, een rivier of een meer, dan loop je het risico dat deze geesten je ongeboren kind stelen.

  Lees ook: Dit zijn de meest bekende bakerpraatjes ter wereld

Redactioneel – Offer – Prenataal onderzoek

BellySisters

Je zwangerschap vereeuwigd in een 3D-beeldje

Bekijk de mogelijkheden