Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Nicoline voedt haar twee kinderen veganistisch op
door

Nicoline voedt haar kinderen veganistisch op: ‘Kivé is dol op sesampasta en gedroogde moerbeien’

Nicoline en Calle voeden hun kinderen veganistisch op. ‘Wij bepalen dit nu voor hen, maar later kunnen ze hun eigen keuzes maken.’ Het Voedingscentrum adviseert ouders die willen kiezen voor een veganistische opvoeding, dat te overleggen met een diëtist.

Advertentie

Nicoline Dobbe (35) is moeder van Java (3 maanden) en Kivé (2), samen met haar partner Calle (33) woont ze in Barchem in de Achterhoek.

Notenspread en peulvruchten

Om te zorgen dat hun oudste zoontje alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft, eten ze veel groente en fruit, brood met notenspread, bessen, peulvruchten, en volkorenbrood. Daarnaast eten ze zo veel mogelijk biologisch en onbewerkt. Hun dochter Java krijgt nog borstvoeding. ‘Sommige dingen die Kivé lekker vindt verbazen me’, zegt ze. ‘Hij eet bijvoorbeeld graag tahin (sesampasta) op brood, terwijl dat best een heftige smaak is.’

En hij is gek op gedroogde moerbeien. ‘Je zou denken dat die te hard zijn, maar hij kauwt erop tot ze zacht zijn.’ In de zomer hebben ze veel zacht fruit in de tuin, waar hij eindeloos van kan snoepen. ‘Hij is dan niet te stoppen. En ik vind het niet erg, want het is hartstikke gezond.’ Voor het avondeten combineert ze vaak pasta of rijst met peulvruchten en andere groente.

Lees ook: Vegetarisch of veganistisch eten: voedingsstoffen om op te letten voor je kind 

Zelf kiezen

Nicoline eet al 22 jaar veganistisch, Calle zo’n 5. Maar als de kinderen later zelf willen kiezen, dan mag dat. ‘Kinderen zijn van zichzelf, het idee is niet dat ze kopieën worden. Wij bepalen dit nu voor hen, maar later kunnen ze hun eigen keuzes maken. Veel ouders vragen of we onze kinderen niet iets opleggen, maar dat gevoel hebben wij helemaal niet.’ 

Advertentie

Nicoline: ‘We willen onze kinderen graag met oprechtheid opvoeden, en op een eerlijke manier naar leven en dood laten kijken. Wij vinden dat we niet als een gek dieren hoeven te fokken, opsluiten en slachten, om zelf gelukkig en gezond te zijn. Voor ons zijn varkens niet anders dan honden. Dieren zijn dieren.’

Vegetarische donormoeder

Tijdens de babytijd van Kivé kon Nicoline zelf niet genoeg volledige borstvoeding geven. ‘We kregen melk van een vegetarische donormoeder, daar ben ik nog steeds heel blij om. Daarnaast gaven we een biologische formule op basis van rijst.’ Ook deze zuigelingen- en opvolgmelk moet aan heel strenge wetgeving voldoen.

Pureren

Maar wat als je kind een moeilijke eter is? Nicoline: ‘Ik weet dat kinderen niet altijd zijn zoals ik, dat ze niet altijd keurig alle groente opeten, en nog wat fruit nemen voor de vitamine C. Daarom pureer ik de groente soms tot een saus, dan weet ik zeker dat hij niet de pasta ertussenuit prikt.’ Omega 3 halen ze uit zeewier en zaden en B12 uit een supplement, Kivé krijgt tien microgram B12 per dag, geprakt door het eten. 

Lees ook: Deze vitamines heeft een kind nodig, met adviezen per leeftijd

Kant-en-klaar

Thuis is er soms discussie over veganistische burgers uit de supermarkt. Nicoline: ‘Mijn man vindt deze kant-en-klare producten wel lekker, ik hou het liever bij onbewerkt voedsel. Uiteraard wil ik niet die moeder zijn die haar kind alleen maar groene smoothies geeft, hij mag ook eten wat papa lekker vindt. Maar omdat ik het gevoel heb dat het niet zo gezond is, vind ik dat soms weleens moeilijk.’

Advertentie

Advies: raadpleeg een diëtist

Een diëtist met kennis van plantaardig opvoeden kan je helpen bij het kiezen van de juiste voeding. Bij plantaardig eten moeten de voedingsstoffen uit meer verschillende bronnen komen, een diëtist kan helpen de puzzel te leggen. Extra belangrijk, omdat een kind volop groeit en ontwikkelt. Geef je kind in ieder geval een B12-supplement.

Tekst: Hannah Jimmink – Foto: Kay Wils