Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
moedervriendelijke ziekenhuizen
door

Zo ziet het ideale 'moedervriendelijke' ziekenhuis eruit volgens experts

Hoe lief ze ook voor je zijn op de verlosafdeling van ziekenhuizen, de focus ligt tijdens en na de bevalling vooral op de gezondheid van de baby. Dit wordt gestimuleerd door het uitreiken van het certificaat 'baby-friendly'. Een aantal Amerikaanse experts vinden dat er wat meer aandacht zou mogen zijn voor de kersverse moeders. Dit is hoe een baby- én moedervriendelijk eruit ziet volgens hen.

Advertentie

Sinds 1991 kunnen ziekenhuizen wereldwijd de titel ‘baby-friendly’ krijgen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef. Om zo’n certificaat te krijgen moeten ziekenhuizen onder andere  kersverse moeders aanmoedigen om borstvoeding te geven, ervoor zorgen dat baby’s altijd bij de moeder op de kamer kunnen slapen (rooming-in) en het gebruik van fopspenen ontmoedigen. Wat zouden ziekenhuizen kunnen doen om (nog) ‘moedervriendelijker’ te zijn? Vijf Amerikaanse experts geven hun mening.

  1. Toegewijd en gespecialiseerd personeel

    Volgens kinderarts Harvey Karp, bekend van zijn methode om een huilbaby stil te krijgen, is toegewijd en ervaren personeel in elk geval een vereiste. Nu zijn er natuurlijk in elk ziekenhuis goede artsen, verloskundigen en verpleegkundigen te vinden, maar daarnaast zijn lactatiekundigen, maatschappelijke werkers en professionals in de geestelijke gezondheidszorg volgens hem ook onmisbaar. ‘Deze mensen zijn enorm waardevol. Zeker voor een moeder met een traumatische bevalling of een baby met een afwijking.’

  2. Een fijne plek voor de hele familie

    Kinderarts Dr. Sandra Elizabeth Ford ziet een moedervriendelijk ziekenhuis als een plek waar niet alleen de moeder, maar ook haar familieleden zich prettig voelen. Met een ruimte voor partners om te slapen, activiteiten voor de jonge bezoekers, flexibele bezoekuren en betaalbare parkeerplekken.

  3. Goede begeleiding na de bevalling

    Verloskundige Dr. George Saade vindt het belangrijk dat moeders, ook nadat ze ontslagen zijn uit het ziekenhuis, goed worden begeleid. Het lijkt haar daarom een goed idee als ziekenhuizen een aanspreekpunt hebben waar jonge ouders terechtkunnen met vragen over de zorg, maar ook papierwerk en financiële kwesties.

    Advertentie
  4. Steungroepen voor nieuwe ouders

    Als het aan doula Mary Catherin Hammelin ligt, bieden ziekenhuizen steungroepen aan voor nieuwbakken ouders. Voor moral support, maar ook om onderling ervaringen uit te wisselen en van elkaar te kunnen leren.

  5. Push ouders niet om bepaalde keuzes te maken

    Volgens verpleegkundige Amanda Lynn McIntosh zijn de richtlijnen die gelden in een babyvriendelijk ziekenhuis niet altijd moedervriendelijk. Zo is rooming-in niet in altijd de beste optie volgens haar. ‘Als een moeder een traumatische bevalling heeft gehad of compleet uitgeput is, kan het juist fijn voor haar zijn om de baby even niet op de kamer te hebben om tot rust te komen.’ En ook over het geven van borstvoeding, denkt ze genuanceerd. ‘Hoewel ik het geven van borstvoeding aanmoedig, het is niet altíjd de beste keuze. Uiteindelijk moeten ouders bepalen wat het beste is voor moeder en baby.’

  6. Rust op de kamer

    Verpleegkundige Linda Hanna vindt dat er meer rekening gehouden moet worden met de privacy en rust van pas bevallen moeders en hun baby’s. ‘Hou een vast dagschema aan op de verlosafdeling, zodat de moeders weten waar ze aan toe zijn en specialisten niet op willekeurige momenten bij hun bed staan.’

Bron: Romper Beeld: Unsplash

Advertentie
Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier