
Beste thermometer baby: welke kies je?
Voor de gezondheid van je baby is het belangrijk om zijn of haar temperatuur goed in de gaten te houden. Het is dus nodig om een betrouwbare thermometer in huis te hebben. Wat is de beste thermometer voor je baby en uit welke soorten kun je kiezen?
Een thermometer voor je baby heb je vanaf de geboorte nodig. De kraamverzorgende temperatuurt namelijk tijdens de kraamweek dagelijks de temperatuur van je baby. Na deze week hoef jij dit niet meer te doen, maar het is wel belangrijk om de temperatuur van je kindje nauwlettend in de gaten te houden. Dit kun je doen door gewoon met je handen te voelen of je baby warm of koud aanvoelt. Is hij of zij te warm of te koud? Dan kun je de thermometer erbij pakken om de lichaamstemperatuur exact op te meten. Een normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celcius. Handjes en voetjes voelen altijd wat kouder aan.
Bekijk ook: Dit is wat je moet weten over koude voeten bij je baby
Welke thermometer voor baby?
Er zijn verschillende soorten thermometers die je kunt gebruiken om de lichaamstemperatuur op te meten en te beoordelen of je kind verhoging heeft. Maar let op, ze zijn niet allemaal even geschikt of nauwkeurig. Welke thermometer voor een baby is nou het beste?
-
Digitale thermometer baby
De digitale thermometer staat op alle babyuitzetlijsten en wordt het meest gebruikt. Dit is niet voor niets, want hij is snel met meten, betrouwbaar (indien rectaal gebruikt) en redelijk goedkoop. Al vanaf 5 euro kun je eentje aanschaffen. Als het meten klaar is, krijg je een signaal, en kun je op de thermometer eenvoudig de temperatuur aflezen. Een nadeel van de digitale thermometer voor je baby is dat die op batterijen werk. Zorg er daarom altijd voor dat je extra batterijen in huis hebt.Tip: Volgens de Consumentenbond is de digitale thermometer van HEMA de Beste uit de Test én de Beste Koop
-
Fopspeenthermometer
Een fopspeenthermometer is zoals de naam al zegt ingebouwd in een fopspeen. Om de meting uit te voeren, houdt je kindje de speen een tijdje in de mond. Toch wordt deze thermometer ook vaak afgeraden. Niet alleen omdat temperaturen via de mond minder betrouwbaar is dan rectaal, maar ook omdat kindjes de thermometer niet lang genoeg in de mond houden.Wil je er toch een in huis hebben? Dan kun je ook een 2-delige set kopen met een digitale én fopspeenthermometer, zoals die van Alecto of Luvion
-
Oorthermometer
Naast een digitale thermometer bestaat ook de oorthermometer. Deze thermometer is makkelijk, hygiënisch en snel in gebruik. Het nadeel is echter dat de betrouwbaarheid minder is dan de digitale thermometer. Daarom wordt deze thermometer ook vaak afgeraden voor kinderen. -
Voorhoofdthermometer
Ook met een voorhoofdthermometer kun je de lichaamstemperatuur opmeten. Hij werkt hetzelfde als een oorthermometer met het principe van een contactloze temperatuurmeting op basis van infrarood. Ze zijn op de markt gekomen omdat ze handig en makkelijk in gebruik zijn (vooral als je kindje niet rectaal gemeten wil worden), maar door de onnauwkeurigheid niet echt populair. De temperatuur van de huid kan namelijk door allerlei omstandigheden worden beïnvloed. Denk aan zonlicht, zweet en beweging.
Thermometer kind
Kinderen zijn regelmatig ziek en hebben daarbij snel koorts. Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38°C of hoger. Ook voor (oudere) kinderen, is de meest bekende thermometer de digitale staafthermometer. Deze kun je op drie manieren gebruiken: via de billen, de mond en onder de oksels. Waarbij rectaal koorts meten het beste werkt. Tot je baby 3 maanden oud is, kan je het beste een rectale thermometer gebruiken. Baby’s hebben hier ook maar weinig last van. Daarna is ook de oorthermometer voor je kind een mogelijkheid, maar deze is minder betrouwbaar.
Verschillende merken
Er zijn verschillende merken thermometers voor je baby. Een aantal bekende merken zijn: Alecto, Medisana, Braun en Topcom. In principe verschillen deze merken qua functies niet veel van elkaar, maar het is altijd goed om nog even de specificaties door te nemen.