Mijn baby heeft koemelkallergie, wat nu?

Mijn baby heeft koemelkallergie, wat nu?

Ongeveer 1 tot 6% van de baby’s jonger dan één jaar is allergisch voor bepaalde voeding. In veel gevallen gaat het om koemelkeiwitallergie of koemelkallergie. Dit is een lastige allergie omdat koemelkeiwit in alle melkproducten voorkomt, dus ook in flesvoeding. Ook borstvoeding kan koemelkeiwit bevatten.

Koemelkallergie bij baby’s

Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Lastig, want het eerste jaar van zijn leven bestaat het hoofdmenu van je kind uit melk. Bij een koemelkeiwitallergie ontstaat een allergische reactie als koemelkeiwit in het bloed is terechtgekomen. Normaal wordt het voedsel in de darmen in stukjes gesplitst, die door de darmen worden gezeefd en in het bloed worden opgenomen.

Bij baby’s zijn de darmen nog niet volgroeid, waardoor ze stukjes koemelkeiwit doorlaten. Deze niet volledig verteerde eiwitten komen in de bloedbaan van je kind terecht. Bij sommige kinderen reageert het immuunsysteem daarop door antistoffen aan te maken. Die antistoffen veroorzaken allergische reacties. Erfelijkheid speelt daarbij een rol. Heb je al een kind met een allergie zoals hooikoorts of eczeem, dan is de kans groter dat een volgend kind koemelkallergie heeft.

Symptomen van koemelkallergie

Je baby krijgt maag- en darmklachten, zoals diarree en spugen, verstopping of darmkrampjes. Maar ook huidklachten, zoals eczeem, zwellingen, jeuk of droge plekken. Of problemen met de luchtwegen, zoals een neusverkoudheid die maar niet overgaat, benauwdheid, hoesten, oorontstekingen en ontstoken oogjes. Meestal leiden deze klachten tot veel huilen, onrustig zijn en langzamer groeien.

Niet ieder kind reageert hetzelfde op koemelkallergie, maar de volgende klachten kunnen bij een koemelkallergie horen:

  • darmkrampjes
  • overmatig huilen
  • spugen
  • eczeem
  • uitslag
  • diarree en verstopping
  • bloedverlies tijdens ontlasting
  • problemen met de luchtwegen
  • groeiachterstand
  • claimerig of opstandig gedrag en aanhankelijkheid

Heeft jouw baby veel last van 2 of meer van deze klachten? Dan kan het zijn dat er sprake is van koemelkallergie.

Diagnose koemelkallergie

Denk je dat je baby koemelkallergie heeft, maak dan een afspraak bij je huisarts of het consultatiebureau. Het is belangrijk dat er een correcte diagnose wordt gesteld. Zo voorkom je dat jij of je kind onnodig een ingewikkeld dieet gaat volgen. In Nederland heeft zo’n 2% tot 6% van de baby’s een voedselovergevoeligheid, maar het percentage ouders dat denkt dat hun baby overgevoelig is voor voeding ligt veel hoger.

Elimineren en provoceren

Om vast te stellen of je kind koemelkallergie heeft volgt een arts een proces van eliminatie, provocatie en reëliminatie. Dat gaat zo:

Eliminatie van koemelk bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, kan je baby reageren op de koemelk die jij neemt. Bij een vermoeden van koemelkallergie volg je als moeder 4 weken lang een koemelkvrij dieet. Dat betekent dat je alle voedingsmiddelen waarin koemelk verwerkt is laat staan. Koemelk zit soms in producten waarin je het niet verwacht, zoals vleeswaren, kant-en-klaar soepen en sauzen. Een diëtist kan je helpen bij het samenstellen van een gezond koemelkvrij dieet. Krijgt je kind al bijvoeding, dan word je doorverwezen naar een diëtist.

Provocatie bij borstvoeding

Na de 4 weken waarin je koemelkvrij eet, ga je langzaamaan weer producten met koemelk introduceren. Op die manier kun je zien of je baby er daadwerkelijk op reageert. Doe dit altijd in overleg met een arts!

Eliminatie van koemelk bij flesvoeding

Je baby krijgt speciale flesvoeding op basis van vrije aminozuren. Veel kinderen reageren goed op een intensief eiwithydrolysaat, maar soms blijven klachten bestaan. Voor deze kinderen is een flesvoeding op basis van vrije aminozuren geschikt. Omdat hier echt geen koemelkeiwit in zit, kunnen ze hier niet allergisch op reageren.

Provocatie bij flesvoeding

Als de klachten van koemelkallergie zijn verdwenen kun je gaan provoceren. Ook bij flesvoeding moet dat altijd in overleg met een arts. Meestal is dat zo’n 2 tot 4 weken na het starten van de eliminatie. Bij een provocatie worden zeer kleine hoeveelheden koemelkeiwit aan de voeding van je baby toegevoegd, om te kijken of de klachten terugkeren.

Reëliminatie

Vervolgens vindt zowel bij borst- als flesvoeding reëliminatie plaats van voedingsmiddelen die klachten gaven bij provocatie. Dat betekent dat je opnieuw voedingsmiddelen gaat weglaten. Verminderen de symptomen weer bij reëliminatie, dan krijgt je kind de diagnose koemelkallergie. Koemelkallergie wordt behandeld door blijvend voedingsmiddelen te schrappen uit jouw dieet en/of dat van je kind. Om je daarbij te helpen krijg je een verwijzing naar een diëtist.

Opnieuw beoordelen

Is er koemelkallergie vastgesteld bij je kind, dan moet hij regelmatig opnieuw onderzocht worden. De meeste kinderen groeien tijdens het eerste jaar over hun allergie heen of anders in de 4 jaar daarna. Om te voorkomen dat je kind onnodig op dieet blijft, moet eens in de zoveel tijd worden gekeken of hij nog allergisch reageert. Je arts zal je hierover informeren.

Dit kun je doen

Als je denkt dat je baby een koemelkeiwitallergie heeft, bespreek dit dan eerst op het consultatiebureau of met je huisarts. De deskundige kan bepalen of je vermoeden klopt. Als je borstvoeding geeft, kun je tijdelijk stoppen met zelf eten van melkproducten. Geef je flesvoeding, dan kun je een vervangende flesvoeding geven voor baby’s met een koemelkeiwitallergie. Is je baby ouder dan zes maanden? Dan kun je overstappen op hypo-allergene opvolgmelk. Verder is er flesvoeding op basis van aminozuren voor kinderen met ernstige voedselallergie. Al deze voedingen zijn op basis van voorverteerd eiwit. Overleg op het consultatiebureau welke voeding je het beste kunt gebruiken.

Ter geruststelling

Meestal gaat een koemelkeiwitallergie vanzelf over als de darmen van je baby zich verder ontwikkelen. Mogelijk kun je dus (na overleg met het consultatiebureau of een arts) na een tijdje weer voorzichtig beginnen met voedingsmiddelen waar koemelkeiwit inzit. Je merkt dan direct of de symptomen terugkeren.