
Baby overstuur? Zing hem rustig toe
Is je baby overstuur, dan kun je beter voor hem zingen dan tegen hem praten. Dat zeggen onderzoekers van de University of Montreal. Zij ontdekten dat baby’s langer rustig en tevreden blijven als er voor ze wordt gezongen. Praten kalmeerde maar half zo lang.
Liedjes zingen werkt zelfs als de baby ze niet kan verstaan.
Emotionele zelfcontrole
“Wij wilden weten welk effect zingen en praten heeft op de emotionele zelfcontrole van baby’s,” aldus professor Isabelle Peretz van de University of Montreal. “Baby’s hebben nog geen emotionele zelfcontrole ontwikkeld en wij denken dat zingen baby’s en kinderen helpt die capaciteit te ontwikkelen.”
ZIE OOK: 5 vragen over huilen
Gezichtsuitdrukking monitoren
Er deden 30 baby’s tussen de 6 en 9 maanden mee aan het onderzoek. De wetenschappers lieten hen naar spraak en liedjes luisteren en hielden bij hoe lang het duurde voordat ze bijna begonnen te huilen. Ze hielden daarvoor de gezichtsuitdrukking van de baby’s in de gaten: als de gezichtjes betrokken (zoals bij baby’s gebeurt vlak voor ze beginnen te huilen) stopte de tijd.
ZIE OOK: Babyhuiltjes herkennen
Turkse liedjes
Om uit te sluiten dat de baby’s reageerden op de bekende stem van hun moeder of omdat ze de taal herkenden, kregen ze Turkse spraak en Turkse liedjes te horen, zowel live als via geluidsopnames. Er waren geen objecten in de ruimte die de kinderen kon afleiden en een van hun ouders zat achter ze. Bij het luisteren naar Turkse liedjes bleven de baby’s gemiddeld 9 minuten rustig. Het luisteren naar spraak hield ze ongeveer half zolang kalm.
Vaker zingen
Een andere groep baby’s kreeg liedjes te horen in een voor hen bekende taal (Frans). Daarbij zagen de onderzoekers hetzelfde effect: gesproken taal kalmeert minder lang dan zang. De onderzoekers vinden hun resultaten voldoende bewijs leveren om ouders aan te raden vaker voor hun baby te zingen. Zeker omdat ouders in de westerse wereld dat niet zoveel doen.
ZIE OOK: Help de baby huilt; tips voor vaders
Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: University of Montreal – Foto: 123RF