kraambezoek corona

10x onmisbare tips voor als je nu op ‘kraambezoek’ wilt

De kleine vasthouden en een dikke knuffel geven, mag nu helaas niet. Natuurlijk is dat enorm balen, maar er zijn gelukkig ook andere manieren om als vriendin, oma of trotse tante toch betrokken te zijn in deze speciale periode.

 1. Breng eten langs of laat het bezorgen

  Vers eten maken, lukt de meeste kersverse ouders vaak niet in de eerste kraamweken Maar gezond eten is wel iets waar ze nu extra behoefte aan hebben. Verras ze daarom met een lekkere zelfgemaakt maaltijd met veel verse groente. Bespreek met ze wanneer je het eten voor de deur kunt zetten. Of laat een maaltijd bezorgen (steun je ook meteen de horeca!).

 2. Leg het kraamcadeau voor de deur

  Denk je dat je de baby niet in de watten kunt leggen door het coronavirus? Dan heb je het mis. Je wil niets liever dan de baby zien en het kraamcadeau dat je zorgvuldig uitzocht geven. Dus wat dacht je er bijvoorbeeld van om je kraamcadeau persoonlijk af te leveren op de deurmat? Of om het te laten bezorgen? Kun je meteen even door het raam spieken en een handkus geven aan de kersverse ouders en baby.

  Lees ook: De leukste kraamcadeaus voor jongens

 3. Verras de ouders met een boeket droogbloemen

  Je rol tijdens de eerste weken na de bevalling is kleiner dan je vooraf had gehoopt. Een handje helpen in het huishouden zit er niet in. Even op de baby letten, zodat de moeder aan douchen toekomt, ook niet. Dat je er fysiek niet bent, betekent niet dat je de ouders helemaal niet kunt verwennen. Verras hen daarom met een bos met droogbloemen. Dubbel fijn: deze bloemen hoef je na een week niet weg te gooien en hebben geen water nodig.

 4. Stel een mooi boekje vol felicitaties samen

  Je hebt ongetwijfeld veel te zeggen tegen de ouders én de kleine. Je bent trots op de moeder die een prestatie van formaat heeft geleverd. Je wilt de vader feliciteren met het ouderschap en hen beiden een hart onder de riem steken. De baby wil je vertellen dat je niet kunt wachten om hem te ontmoeten en te knuffelen. Schrijf alles op, vraag aan familie en vrienden om ook een berichtje aan te leveren en bundel alles in een zelfgemaakt boekje. Wedden dat de kersverse ouders hier stiekem een traantje om moeten laten.

 5. Stel een tien dagen pakket samen

  Wil je voor je pas bevallen dochter, vriendin of zus een kraammand samenstellen? Maak er dan een tien-dagen-pakket van met tien cadeaus voor haarzelf en de baby. Denk bijvoorbeeld aan een notitieboek, bodylotion, doosje chocola, romper, voorleesboek, et cetera.

  Tip! Dit zijn originele kraamcadeaus (die altijd in de smaak vallen)

 6. Bied je hulp aan

  Je komt een heel eind door te denken in oplossingen. Wat kun je wél betekenen voor de ouders? Bied je hulp aan, maar dring jezelf niet op. Misschien kunnen ze nog steeds geen paracetamol vinden in de winkel, maar heb jij nog een ongeopend doosje in de kast liggen. Envelop eromheen, postzegel erop en door de brievenbus maar.

 7. Kom níet onuitgenodigd langs

  Hier zit eigenlijk niemand op te wachten. Natuurlijk wil je niets liever dan op raamvisite gaan, maar wel pas als je een tijd hebt afgesproken met de ouders. Hun wereld staat op z’n kop. Niet alleen door de baby, maar ook door de thuisisolatie-situatie. Het is voor hen én voor jou even aanpassen.

  Tip: hiermee help je een net bevallen vrouw écht

 8. Laat de moeder haar verhaal doen

  O, wat is het fijn dat videobellen bestaat. Jij ziet de kleine en de ouders even, zij doen ondertussen hun verhaal. Vooral de moeder heeft enorm veel te vertellen, want die bevalling is nogal wat. Het is deze keer haar beurt om te praten, dus luister vooral. Bevallingsverhalen uitwisselen komt op een later tijdstip wel.

 9. Doe af en toe een kaart door de brievenbus

  Persoonlijker dan videobellen wordt het in deze tijd niet, of toch wel? Doe af en toe een kaart door de brievenbus en houd de tekst vooral luchtig. Een grappig weetje of iets om een lach bij de ouders op het gezicht te toveren doet het altijd goed. Op deze manier voel je je toch verbonden.

 10. Wees begripvol

  Tot slot nog een belangrijk punt: heb begrip voor de huidige situatie. Het coronavirus brengt voor sommige ouders extra zorgen met zich mee. Hun wil is in dit geval wet en ze zullen het erg waarderen als jij hier flexibel mee omgaat. Er komt straks nog genoeg tijd om te genieten van elkaar.

  Fotocredit: Shutterstock