
Baby 0 weken oud | Groeikalender
Gefeliciteerd met je baby! Ook al doet je baby nog niet veel meer dan slapen, huilen en drinken: de eerste week met een pasgeboren baby is ook best pittig. Neem dus vooral de tijd om te rusten, te helen en aan elkaar te wennen.
Ontwikkeling baby 0 weken oud
De eerste week van je baby staat in het teken van groeien en wennen aan de wereld. Dit kost veel energie. Logisch dus dat hij niet veel meer doet dan slapen, eten en huilen. Vooral dat eerste: je baby slaapt zo’n zeventien uur per dag, verdeeld in korte slaapjes van ongeveer drie uur. Tussendoor heeft hij steeds voeding nodig. De eerste vier weken blijft dit zo en moet je dus rekening houden met zo’n acht voedingsmomenten per dag. Hier vind je een handig borstvoedingsschema en kunstvoedingsschema.
Huilen
Huilen is ook volkomen normaal voor een pasgeboren baby. Maak je dus geen zorgen. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde baby vanaf de geboorte steeds meer gaat huilen, met een piek rond de leeftijd van 6 tot 8 weken. Gemiddeld huilt hij dan twee tot tweeënhalf uur per dag. Na deze piek neemt de duur van het huilen af. Nog even doorbijten dus.
Vraag je je af waarom je baby huilt? Hij moet de eerste tijd wennen aan het leven buiten jouw veilige buik en ook de bevalling heeft impact op hem gehad. Daarnaast is huilen nou eenmaal de enige manier waarop hij duidelijk kan maken dat er iets is. Honger, een vieze luier, te warm? Het is nu nog zoeken waarom hij precies huilt, maar je zult zien dat je over een tijdje al zijn verschillende huiltjes herkent. Check hier hoe je erachter komt waarom je baby huilt en hoe je hem het beste kunt troosten.
Knuffelen
Wil je je baby het liefst de hele dag vasthouden? Vooral doen! Je kind is nergens zo gelukkig als dicht bij jou. Hij kan nog nauwelijks wat zien, maar jouw geur en stem geven hem een veilig gevoel. Huid-op-huidcontact is bovendien goed voor de hechting, het reguleert de temperatuur en lichaamsfuncties van je kind en heeft een positief effect op de ontwikkeling van zijn hersenen.
Lees ook: Waarom knuffelen met je baby superbelangrijk is
Onrustige ademhaling
De eerste nachten met je baby kunnen best spannend zijn. Alleen zijn ademhaling al kan je ongerust maken. Waarom ademt hij soms bijna niet en dan weer heel zwaar? Wat betekent die diepe zucht? Maak je geen zorgen, het is normaal dat je baby de eerste tijd onrustig en onregelmatig ademt. De besturing van zijn ademhalingssysteem is pas na een maand of vier volgroeid. Wil je je baby graag ’s nachts dicht bij je hebben? Leg hem dan in zijn eigen wieg of ledikant bij jou op de kamer (dat wordt rooming-in genoemd) of schaf een co-sleeper aan.
Lees ook: Co-sleeping met je baby, zo doe je dat veilig
Jouw leven met een baby van 0 weken oud
Borstvoeding
Geef je borstvoeding, zorg dan dat je zoveel mogelijk huid-op-huidcontact hebt met je baby. Je baby ligt dan dicht bij jouw borsten en kan zo drinken wanneer hij wil. De eerste week moet je baby overdag op z’n minst elke drie uur drinken. ’s Nachts mag er ongeveer vijf uur tussen de voedingen zitten. Als je baby niet uit zichzelf wakker wordt om te drinken, is het slim om hem wakker te maken voor een voeding. Soms kan het even duren voordat de borstvoeding op gang komt of gaat het aanleggen van je baby niet meteen goed. Gelukkig is de kraamverzorgster deze week in de buurt om je te helpen. Wil of kun je geen borstvoeding geven? Kunstvoeding (flesvoeding) is een prima alternatief.
Lees meer: Alles wat je moet weten over borstvoeding in de eerste week
Luiers verschonen
Na de geboorte poept je baby eerst meconium: een groenzwart, kleverig goedje dat hij in zijn darmen heeft verzameld door vruchtwater te drinken. Na een dag of twee wordt zijn ontlasting zachter en geel (bij borstvoeding) of bruingeel (bij kunstvoeding). De eerste tijd moet je heel wat poepluiers verschonen. Zeker als je borstvoeding geeft, is het vaak na elke voeding raak. Baby’s die kunstvoeding krijgen, poepen zo’n één tot drie keer per dag. Dat komt doordat flesvoeding lastiger te verteren is. Hou het ontlastings- en eetpatroon van je baby de eerste week bij in het logboek van de kraamzorg. Zo kan de kraamverzorgster en/of verloskundige in de gaten houden hoe het met je baby gaat.
Lees ook: Babypoep, dit is normaal (qua frequentie en kleur)
Bloedverlies na de bevalling
Je weet inmiddels waar het kraamverband in het kraampakket voor dient. Het bloed dat je verliest, komt door de wond die is ontstaan op de plek waar de placenta heeft gezeten. Doordat de baarmoeder erg goed doorbloed is, kan dit voor behoorlijk wat bloedverlies zorgen. Daarnaast wordt, net als bij een menstruatie, het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit is bloederig weefsel in helderrood bloed. Hier kunnen flinke stolsels in zitten, soms zo groot als een tennisbal. Dit kan even schrikken zijn, maar is volkomen normaal. Voor kraamvloed staat zes weken, maar het verschilt per vrouw hoelang het precies duurt. Gemiddeld stopt het bloeden na drie tot vier weken.
Lees ook: Alles over vloeien na de bevalling
Stuwing
Als de moedermelkproductie een paar dagen na de bevalling op gang komt, kun je (ook als je geen borstvoeding geeft) last krijgen van stuwing. Je borsten zijn vol, gespannen en heel gevoelig. Meestal krijg je er tussen dag drie en vijf mee te maken, maar je kunt er ook pas na tien dagen last van krijgen. Geef je borstvoeding? Leg je baby zo vaak mogelijk aan en laat je baby je borsten goed leegdrinken. Lukt dit niet, dan kun je proberen met de hand wat melk weg te masseren of te kolven. Ook witte koolbladeren kunnen wonderen doen. Leg ze op je borst of draag ze in je beha, net wat prettiger voelt. Geef je geen borstvoeding? Omdat je tepels niet geprikkeld worden, komt de melkproductie niet op gang en verdwijnt de stuwing vanzelf. Koude kompressen kunnen eventuele pijn verlichten.
Meer weten? Dit kun je doen tegen stuwing
Kraamtranen
Hoe gelukkig je ook bent met je baby, het is niet gek als je af en toe last hebt van huilbuien. Deze ‘kraamtranen’ ontstaan doordat je na je bevalling emotioneel en hormonaal uit balans bent. Het is een manier om te ontladen: vaak weet je niet eens waarom je moet huilen. Kraamtranen beginnen meestal drie tot vijf dagen na de bevalling te stromen en de meeste kersverse moeders hebben er een week tot tien dagen last van. Al verschilt dit natuurlijk per persoon. Onderdruk die kraamtranen en bijbehorende emoties vooral niet. Dat geeft alleen maar extra spanning. Vaak lucht een potje huilen juist op. Je hoeft ook niet te verklaren waarom je om de haverklap emotioneel bent en er hoeft niets opgelost te worden. Wees lief voor jezelf en vraag dat ook van anderen.
Ook goed om te weten over je baby van 0 weken oud
Geel zien
Ziet je baby een beetje geel? Dit is waarschijnlijk onschuldig: de helft van alle pasgeboren baby’s heeft hier de eerste week na de bevalling last van. Geelzucht ontstaat doordat de lever van je baby nog niet helemaal rijp is. Pasgeboren baby’s zijn vaak ‘op hun geelst’ tussen dag drie en dag vijf na de geboorte. Daarna verdwijnt de gelige kleur meestal vanzelf. Krijgt je baby borstvoeding, dan kan geelzucht wat langer duren. Soms wel een paar weken. Zolang je kind goed drinkt, voldoende aankomt, alert is en genoeg plasluiers heeft, is er niets aan de hand.
Geboortevlekken
Is je kind geboren met een roze, rode of donkere vlek op zijn lijf of in zijn gezicht? Maak je geen zorgen, in de meeste gevallen kan het geen kwaad en verdwijnt het vanzelf. Waarschijnlijk gaat het om één van deze vijf veelvoorkomende geboortevlekken: een pigmentvlek, wijnvlek, aardbeienvlek, ooievaarsbeet of mongolenvlek.
Testen bij baby
Je baby is direct na zijn geboorte al twee (soms zelfs drie) keer getest, waarbij hij steeds een cijfer kreeg: de Apgar-score. De komende tijd zal hij nog twee testen ondergaan:
- Gehoortest
Om er zeker van te zijn dat je baby geen aangeboren gehoorproblemen heeft en alle toonhoogten goed hoort, krijgt hij binnen zes weken na zijn geboorte een gehoortest (OAE-screening). Een medewerker van het consultatiebureau doet de test bij je thuis, al dan niet op afspraak. - Hielprik
Als je baby pas een paar dagen oud is, krijgt hij de hielprik. Niet leuk, maar wel superbelangrijk. Dit is namelijk een screeningstest om 22 zeldzame aangeboren ziektes op te sporen: van stofwisselingsziektes tot sikkelcelziekte en taaislijmziekte. Hoe eerder deze ziektes worden opgespoord, hoe beter.
Bronnen: CJG, Opvoedinformatie, De Verloskundige
-
ByKay X Prénatal limited bouclé draagzakEen echte eyecatcher!
-
Nijntje x Little Dutch wagenspannerEenvoudig te bevestigen op iedere kinderwagen
-
Compacte buggySuper eenvoudig om met je kindje op pad te gaan
-
WOW bag luiertas EllaKlassieke luiertas gemaakt van vegan leather
-
Houten loopfiets 4-in-1Kan als twee- en als driewieler gebruikt worden
Leesvoer voor deze week
- Dit kun je die allereerste dag en nacht met je pasgeboren baby verwachten
- Tips voor plassen na de bevalling
- Wat doet een kraamverzorgster (en wat niet)?
- De kraamweek: wat kun je verwachten?
- Kraamfeest of kraamvisite: de voor- en nadelen
- Zo doe je je baby in bad in 10 stappen
- Herstellen na een keizersnede: dit moet je weten
Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.