Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby volgt niet met zijn hoofd

Je kleintje zal al snel reageren op geluid en wat hij ziet. Volgt je kind je wel met zijn ogen, maar draait hij zijn hoofdje niet? Op het consultatiebureau controleren ze de ontwikkeling van je baby. Kinderfysiotherapeut Hanneke van der Westen vertelt er meer over.

In samenwerking met expert

Hanneke van der Westen

Kinderfysiotherapeut

De meeste baby’s kunnen rond hun 8e week de bewegingen van hun ouders goed volgen. De oogjes van je baby zijn dan in staat je blik vast te houden en je baby beweegt zijn hoofdje mee als jij naar links of rechts beweegt. Het consultatiebureau controleert bij het consult als je baby twee maanden is of hij dit goed kan.

Voorkeurshouding

Als je baby maar naar één kant goed volgt, dan kan het zijn dat hij een voorkeurshouding heeft. Vaak zie je dat zijn hoofdje dan aan één kant een afplatting heeft. Je krijgt dan adviezen mee over hoe je je baby het beste kunt dragen en naar beide kanten kunt laten kijken. Soms is de afplatting zo duidelijk dat de jeugdarts zal voorstellen om de adviezen te ondersteunen door middel van kinderfysiotherapie. Dit gaat altijd in overleg met jullie als ouders.

Andere oorzaken

Als je baby geen afplatting heeft, maar niet goed volgt, is er geen reden om je direct zorgen te maken. Op deze leeftijd kan namelijk negentig procent van de kinderen goed volgen. Dit betekent automatisch dat bij tien procent van de kinderen het volgen nog niet of niet helemaal goed gaat. Een maand later zal de jeugdarts dan nogmaals kijken of het volgen nu wel goed gaat. In de meeste gevallen zal dit zo zijn. As het niet goed gaat, zal nader onderzoek gedaan worden.
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Opvoedinformatie

Advertentie

Hanneke van der Westen

Kinderfysiotherapeut

Hanneke is werkzaam als kinderfysiotherapeut bij De Singel Fysiotherapie. Haar expertise ligt op het gebied van de vroege ontwikkeling. Zij begeleidt baby’s en zeer jonge kinderen waaronder pre- en dysmatuur geboren baby’s met het ToP programma, baby’s met regulatieproblemen in de vroege ontwikkeling (slecht slapen en huilen) en baby’s en jonge kinderen met vertraagde of afwijkende vroeg motorische ontwikkeling.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting