babyspeelgoed

Babyspeelgoed: waar moet je op letten?

Want waar moet je op letten bij het uitzoeken en bewaren van babyspeelgoed? Welk speelgoed is gevaarlijk? En welk babyspeelgoed hoort bij welke ontwikkelingsfase van je baby?

Wat is veilig speelgoed?

De leeftijdsaanduiding is het belangrijkste. Als speelgoed niet geschikt is voor kinderen jonger dan drie, dan kun je dat herkennen aan speciaal symbool: een soort ‘verbodsbord’ waarop een baby en de tekst 0-3 doorgestreept zijn. Dit speelgoed bevat waarschijnlijk kleine onderdelen, die gevaarlijk kunnen zijn voor kleine kinderen omdat ze erin kunnen stikken. Speelgoed dat kleiner is dan 4 centimeter is dan ook ongeschikt voor jonge kinderen. Gooi speelgoed weg als het kapot is of scherpe randjes heeft. Houten speelgoed mag niet splinteren en er mogen geen spijkers in zitten.
pictogram speelgoed
Pictogram met leeftijdsaanduiding.

Zo zie je wat veilig babyspeelgoed is

Officieel moet babyspeelgoed voldoen aan de eisen van het Warenwetbesluit Speelgoed. Dat betekent dat producenten een CE merk op hun speelgoed moeten zetten waarmee ze verklaren dat hun producten voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Maar een test bij een onafhankelijk keuringsinstituut behoort niet tot de eisen. Daarom is speelgoed met een CE merk niet per definitie veilig. Je moet dus vooral zelf goed opletten.

Welk babyspeelgoed is gevaarlijk?

In zachte bijtringen en rammelaars van PVC zaten bijvoorbeeld soms weekmakers, die mogelijk kankerverwekkend zijn. Daarom is er in 2000 een strenge wet gekomen die de verkoop van speelgoed met weekmakers verbiedt. Nieuw sabbelspeelgoed kun je dus rustig gebruiken.Voor baby’s tot drie jaar zijn ook speeltjes met touwtjes of koordjes die langer dan 30 centimeter zijn erg gevaarlijk, omdat ze daarin verstrikt kunnen raken. Kleine kinderen kunnen daarnaast stikken als ze spelen met lege ballonnen en de plastic zakken waarin sommige speeltjes verpakt zitten.

Welk speelgoed hoort bij welke leeftijd?

Al binnen een paar maanden kan je baby kijken naar iets dat beweegt. Felle kleuren, duidelijke lijnen en vormen ziet een jong kind het beste. Vanaf drie maanden gaat je baby daar ook naar grijpen. Geschikt zijn: een mobiel, een muziekdoosje, stoffen ballen en grijpspeeltjes aan een boog boven de kinderwagen of wieg. Baby’s van vier tot zes maanden vermaken zich met: rammelaars, pieppopjes, beestjes met een belletje erin of een bijtring. Kinderen van zes tot twaalf maanden kun je blij maken met plastic ringen, grote en kleine ballen, waterspeelgoed, duikelaars, een rammelaar aan een zuignap, zachte ballen, stapelbekers, autootjes, vliegtuigjes en een speelkleed. Laat één tot tweejarigen spelen met: blokken, een activity center, een babytelefoon, duwkarren, een loopauto, een pop, een beer, puzzel, kinderkeukengerei en strandspeelgoed.

Is speelgoed eigenlijk wel nodig?

Kleine kinderen kunnen zich vaak vermaken met ‘niets’. Een baby van een paar maanden heeft al genoeg aan de eigen handjes en voetjes, terwijl keukengerei, zoals een lepel, het einde is voor een dreumes.Toch is spelen met een speeltje belangrijk. Daardoor ontwikkelt je kind zijn of haar motoriek. Bovendien prikkelt een speeltje de fantasie en nieuwsgierigheid. Door te spelen leert je kind te imiteren en zintuigen op scherp te stellen. Spelen bevordert ook het zelfvertrouwen, want een kind ontdekt op een gegeven moment dat het zelf iets kan doen met de pop, de blokkendoos of de auto.

Hout beter dan plastic?

Dat is een kwestie van smaak en opvatting. Zolang je voor veilig speelgoed kiest, maakt het in principe niet zo veel uit.

Hoe voorkom je dat de jongste met het speelgoed van de oudste gaat spelen?

Hou het speelgoed en het spelen gescheiden. Geef beiden bijvoorbeeld een eigen hoekje in huis of laat de oudste aan tafel spelen. Als ze toch samen spelen, zorg dan uit veiligheidsoverwegingen dat ze het speelgoed van de jongste gebruiken.

De voor- en nadelen van een babybouncer

Een babybouncer is een zacht stoeltje dat aan een veer aan het plafond hangt. Het voordeel is dat een baby die nog niet kan lopen het vaak erg leuk vindt om zichzelf met de tenen af te zetten.De nadelen zijn: langdurig gebruik is niet goed voor de beenspieren, de bouncer kan losschieten en je baby kan verstrikt raken in het elastiek. Blijf er daarom altijd bij, hang de bouncer goed op, gebruik ‘m niet als schommel en laat je kind er hooguit tien minuten per dag in zitten.

De voor- en nadelen van een loopstoeltje

Een loopstoeltje is een stoeltje met wieltjes. Het voordeel is dat je kind zichzelf kan voortbewegen voordat hij of zij kan lopen. De nadelen zijn dat kinderen mobieler zijn en daardoor makkelijker in gevaarlijke situaties verzeild raken. Ook wordt de motorische ontwikkeling van je kind bij langdurig gebruik, vertraagd.

Waarom is een knuffel zo belangrijk?

Een knuffel ruikt ‘eigen’, is lekker zacht, altijd lief en het trouwste maatje. Je kind voelt zich veilig bij een knuffel. Veel kinderen willen dan ook alleen slapen als een bepaalde knuffel in de buurt is.Op sommige momenten zal je kind er vooral mee spelen en de knuffel meer als een vriendje zien. Op andere momenten geeft de knuffel troost.Hoe de knuffel eruit ziet, is meestal van ondergeschikt belang. Een lapje stof of een konijn met nog maar één oog kan net zo populair zijn als een knuffelbeest dat net uit de winkel komt.Pas wel op met pluche knuffelberen waarvan de haren makkelijk loslaten, want jonge kinderen sabbelen veel op hun knuffel en kunnen op die manier veel haren binnenkrijgen.