Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
stoppen-met-duimen

Stoppen met duimen, zo leer je het af

Duimen kan ervoor zorgen dat je kind rustig is of troost voelt, maar helaas kent duimen ook flink wat nadelen. Daarbij is duimen lastig om af te leren. Deze tips kunnen je helpen om je kind te laten stoppen met duimen.

Advertentie

Stoppen met duimen

Eigenlijk zou een kind moeten stoppen met duimen voordat hij gaat praten, zo rond zijn eerste verjaardag. Maar we blijven realistisch. Duimzuigen afleren is alleen te doen als je kind meewerkt. Daarvoor moet hij de leeftijd hebben dat hij begrijpt waarom hij het zou moeten laten. Als je kind 5 of 6 jaar is, wordt de noodzaak om te stoppen groter omdat hij dan zijn melkgebit wisselt. Als je stopt voordat hij zijn volwassen tanden krijgt, beperk je de schade aan het blijvende gebit.

Meer lezen: wat betekent duimen voor je kind?

 1. Kies een rustig moment

  Belangrijk is ook om een rustige periode te kiezen. Als je kind gespannen is, zal hij zijn duim niet makkelijk droog houden. Staat hij er echt open voor, maak dan eerst afspraken over hoe te minderen. Kijk bijvoorbeeld of het hem lukt overdag niet meer te duimen.

 2. Troosten en belonen

  Biedt hem ook andere vormen van rust en troost (even op schoot, spelletje doen, gesprekje voeren) op het moment dat hij normaal zijn duim opzoekt. Het is ook goed om het ‘niet duimen’ te belonen, met bijvoorbeeld een compliment of een sticker.

  Advertentie
 3. Hulpmiddel bij het afleren

  ’s Nachts duimen, is moeilijker af te leren. Laat je kind een pleister om zijn duim doen of een vingerpoppetje. Dat moet hij heel bewust afdoen om te kunnen zuigen en met dat bewustzijn kan hij ook besluiten het niet te doen. Overdag kan een pleister je kind ook helpen om in zijn stoppoging te volharden.

Is je kind niet gevoelig voor bovenstaande methode of kan hij wel wat extra hulp gebruiken? Dan kun je bij de drogist een smeerseltje kopen met een vies smaakje. Dit doe je voor het slapengaan op zijn nagel. Zodra je kind zijn duim of vinger in zijn mond steekt, proeft hij de vieze smaak.

Meer lezen: stoppen met de speen, 10 tips

Bronnen: Logopediepraktijk Wegwijs, Centrum voor Jeugd en Gezin

Advertentie
Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier