tijgeren kruipen staan

Wanneer leert een baby tijgeren, kruipen, zitten en staan?

Een kind leert veel in zijn eerste levensjaar. Van een hulpeloze baby verandert hij in een zelfstandige dreumes. Hoe loopt zijn ontwikkeling van het onhandige tijgeren tot leren kruipen, zitten en staan?

Gevecht met de zwaartekracht

Om het zitten, kruipen en staan onder de knie te krijgen, moet je kind flink aan de slag. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen om voldoende spierkracht en een gevoel voor evenwicht te ontwikkelen.

Het is een constant gevecht met de zwaartekracht en er gaan heel wat mislukte pogingen vooraf aan het kunnen zitten, kruipen of staan. Je kunt je kind stimuleren door hem regelmatig op een kleed of in de box te leggen. Je kind moet veel ruimte krijgen om zelf te bewegen en oefenen. Van alleen rondkijken vanuit de maxi-cosi of een wipstoeltje leert hij weinig.

Leren zitten: een hele kunst

Als je baby ongeveer 7 maanden oud is, zal hij zich voor het eerst oprichten. Naarmate zijn rug sterker wordt, gaat hij steeds beter rechtop zitten. Rond de 9 maanden gaat hij zelf zitten door op de buik te rollen en zich op te drukken tot zit. Sommige kinderen gaan eerst staan en ploffen dan op hun billen. Zet je baby niet te lang geforceerd rechtop, bijvoorbeeld in de kinderstoel of met kussens op de bank. Zijn rugspieren zijn nog niet sterk genoeg en daardoor wordt de wervelkolom te zwaar belast. Bovendien zal je baby minder snel geneigd zijn om zelf te leren zitten.

Van tijgeren tot kruipen

Wanneer gaat je baby leren kruipen? Het allereerste begin zie je al bij 3 maanden of 4 maanden. Als je je kind op zijn buik legt, zal hij proberen heen en weer te schuiven en oefenen met armen en benen. In een later stadium gaat hij waarschijnlijk ‘tijgeren’: hij zet zich met de voetjes af en trekt zich met zijn armen vooruit. Nog later probeert je baby zijn buik van de grond te krijgen. Soms kruipt hij een poosje op handen en voeten, met de billen hoog in de lucht. De zogenaamde berengang.

Baby leren kruipen

Kruipen is een belangrijke stap in de ontwikkeling. Om te leren kruipen, moet je baby eerst goed op zijn buik kunnen liggen. Dit gaat bij de meeste baby’s vrij makkelijk, maar sommige hebben hier wat meer moeite mee. Oefen daarom de buikligging, bijvoorbeeld door een handdoek op te rollen en deze onder je baby’s oksels te leggen als hij op zijn buik ligt. Blijf wel bij hem in de buurt. Of ga zelf op de grond zitten terwijl je je kind op zijn buik over je benen legt: de beentjes aan één kant, de armpjes aan de andere kant. Zo stimuleer je de kruiphouding zonder dat je zijn spieren overbelast. Hij zal dan minder moeite hebben zijn hoofd goed op te tillen en het langer volhouden. Na een tijdje is het rolletje niet meer nodig, omdat hij dan voldoende ‘getraind’ is.

Ook kun je een interessant speeltje net buiten zijn bereik leggen, zodat hij uitgedaagd wordt er naartoe te kruipen.

Kruipen stimuleren met speeltjes

Ook als je baby al kan zitten, is het goed om hem altijd op zijn buik neer te leggen als hij gaat spelen. Hij wordt dan gedwongen om te tijgeren of kruipen als hij ergens naartoe wil. Je kunt hem uitdagen met een speeltje of bal. Probeer dit niet eindeloos; elk kind volgt zijn eigen tempo in de ontwikkeling. Hou het relaxt en geef je kind de ruimte.

Mijn baby kruipt niet, wat nu?

Zet je baby liever niet in zithouding op de grond. De kans is dan groter dat hij het kruipen overslaat en zich al billenschuivend door de kamer gaat bewegen. Is jouw baby een billenschuiver, dan wil de jeugdarts op het consultatiebureau zien op welke manier hij dat doet. Er zijn namelijk vormen die er op kunnen wijzen dat de ontwikkeling niet goed gaat.

Met de meeste billenschuivers is niets aan de hand. Ze gaan alleen vaak wat later lopen. Waarschijnlijk omdat ze al hopsend op hun billen overal kunnen komen waar ze willen en nog in een redelijk tempo ook. Er zijn aanwijzingen dat deze kinderen vaker achterlopen in hun motorische ontwikkeling, maar hierover zijn de meningen verdeeld. Het kan ook zijn dat je kindje het kruipen overslaat en niet billenschuift, maar direct gaat lopen.

Leren staan

Als je je baby op schoot hebt, merk je misschien na een paar maanden al dat hij wil gaan staan. Dit hoef je niet af te remmen. Als je kind op je schoot gaat staan, zul je automatisch steun geven onder de oksels. Op die manier belast hij zijn rug niet.

Na ongeveer 7 maanden kan je kind staan met steun aan de stoel of tafel, als hij een maand of 10 is, kan hij zichzelf aan een meubelstuk optrekken en blijven staan. Rond zijn eerste verjaardag kan je kind meestal los staan. Leren staan, lukt het best op blote voeten. Dan heeft je kind ’grip’ met de tenen en oefent hij de voetspieren. Op sokken is het al gauw te glad. Als het koud is, kun je hem sokjes met antislipzooltjes of soepele slofjes aantrekken.

Maak je huis babyproof

Zodra je baby leert kruipen, dan is het opletten geblazen! Ze hebben het namelijk zo onder de knie. De wereld van je baby wordt nu opeens een stuk groter en hij gaat op ontdekkingstocht door het huis. Vanaf dat moment moet je opletten waar hij is en zorgen dat je huis veilig is. Met zo’n nieuwschierig kind, is het belangrijk dat de veiligheid in en om het huis in orde is. Het is tijd om je huis baby-proof te maken.