Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby ondersteboven leren kruipen

Wanneer leert een baby rollen, kruipen, zitten en staan?

Wat gaat de ontwikkeling het eerste jaar toch snel. Van een afhankelijke baby die niet veel meer doet dan huilen, slapen en eten, verandert je kind in een paar maanden tijd in een zelfstandige dreumes, die maar wat graag op avontuur gaat. Maar om het rollen, zitten, kruipen en staan onder de knie te krijgen, moet je kind eerst wel flink aan de slag.

In samenwerking met expert

Anna Baltus

Kinderfysiotherapeut

Je baby zelf laten spelen, draaien en rollen? Dat kan op één van deze toffe speelkleden.

Advertentie

Grove motoriek trainen

De eerste weken ligt je baby het grootste deel van de dag op zijn rug in de box of kinderwagen en heeft hij nog geen controle over zijn lichaam. Pas als hij een maand of twee is, ontdekt hij zijn handen en voeten en leert hij ze beetje bij beetje te beheersen. Is je kind een maand of drie, dan zal hij een voorwerp vast kunnen houden als je het in zijn hand stopt. Vanaf een maand of vier zal hij zelf iets vast kunnen pakken, om het vervolgens in zijn mond te stoppen. Net als zijn voetjes, want ook daar speelt hij graag mee en stopt hij in zijn mond.

Je kunt de grove motoriek van je kind stimuleren door hem regelmatig op een kleed of in de box te leggen. Zo heeft hij alle ruimte om te bewegen en zijn spieren te trainen. Leg je baby niet alleen op zijn rug, maar ook regelmatig op zijn buik. Zo leert hij zijn hoofd rechtop houden en traint hij zijn arm-, rug- en nekspieren. Dit is heel belangrijk om straks te kunnen omrollen, kruipen, zitten, staan en lopen. Leg je kind het liefst op een stevige ondergrond: zo is het makkelijk voor je kind om zich ‘op te drukken’. En is het ‘tummy time‘, blijf er dan altijd bij om je kind in de gaten te houden.

Een babygym is een leuk hulpmiddel om je kind spelenderwijs zijn spieren en motoriek te laten oefenen. Let wel op dat de speeltjes van de babygym zo hangen dat je kind er ook bij kan. Kijk hier voor meer tips om de grove motoriek van je baby te stimuleren.

Omrollen

Ligt je kind op zijn rug en wil je hem op zijn buik neerleggen? Til hem niet op, maar rol hem zachtjes om. Zo voelt je kind alvast de beweging van omrollen. Het duurt nog wel even voordat hij zelf om kan rollen: de meeste baby’s hebben het rond de zes maanden pas echt onder de knie. Rolt je kind al eerder om, dan is het waarschijnlijk per ongeluk gegaan toen hij naar zijn voetjes greep. Je baby zal zich waarschijnlijk eerst van zijn buik naar zijn rug rollen. Daarna is het kwestie van tijd tot hij van zijn rug naar zijn buik rolt. Vooral dit laatste kost je baby veel kracht. Maak je geen zorgen als hij niet in deze volgorde omrolt. Je baby bepaalt zijn eigen manier én tempo. Tegen de tijd dat je baby negen maanden is, kan hij alle kanten op rollen.

Advertentie

Lees ook: Vanaf dit moment kan je baby leren omrollen

Pivoteren: ronddraaien op zijn buik

De fase hierna heet pivoteren: dit betekent ronddraaien om de as. Van hieruit leert je kind zich naar voren en achteren te bewegen: het begin van tijgeren. Je kunt dit stimuleren door je baby met blote voetjes op een wat gladdere ondergrond te leggen. Met een speeltje kan je je kind verleiden om naar links of juist rechts te draaien. Zo traint hij meteen zijn flanken waardoor hij ook zijwaarts sterker wordt, wat weer nodig is om straks te kunnen kruipen en zitten.

Meer weten? Zo ontwikkelt een kind grove motoriek

Tijgeren

Tussen de 7 en 8 maanden gaan de meeste baby’s tijgeren, al ontwikkelt elk kind zich natuurlijk op zijn eigen tempo. Hierbij ligt je baby op zijn buik, zet hij zich met de voetjes af en trekt hij zich met zijn armen vooruit. Vaak zie je dat kinderen zich in eerste instantie met hun handen of armen afzetten en zo naar achteren bewegen. Terwijl je baby tot zijn grote frustratie eigenlijk naar voren wil bewegen. Maar ook hiervoor geldt: oefening baart kunst. Na een tijdje lukt het vanzelf. Lees hier alles over wanneer je baby gaat tijgeren.

Je kunt je baby eventueel helpen door je hand tegen zijn voetjes te houden, zodat hij zich kan afzetten. Ook dit gaat weer makkelijker op een gladde vloer. Je kunt het tijgeren ook stimuleren door een speeltje voor zijn neus te leggen dat net niet binnen handbereik is. Pas wel op dat je kind niet gefrustreerd raakt. Als dit het geval is, leg het speeltje dan dichterbij.

Advertentie

Tip: Dit is educatief en veilig babyspeelgoed

Wanneer gaat een baby kruipen en zitten?

Richt je baby zich tijdens het tijgeren op tot kruiphouding , dan duurt het meestal niet lang meer voordat hij begint te kruipen en zelfstandig kan gaan zitten. Niet per se in die volgorde, want sommige baby’s kunnen al zitten voordat ze kunnen kruipen. Als ze al gaan kruipen, want er zijn ook baby’s die dit overslaan en direct van zitten naar staan gaan.

Je kunt het kruipen stimuleren door je kind op zijn buik op een wat ruwere ondergrond te leggen, zoals een vloerkleed. Ook hierbij kun je gebruik maken van een speeltje dat je net buiten zijn bereik neerlegt. Je kind een lange broek of legging aantrekken kan ook helpen. Dit beschermt zijn knieën waardoor het prettiger voor hem voelt om op zijn knieën te steunen.

Kan je kind nog niet zelfstandig in de zithouding komen, zet hem dan niet te vaak rechtop met behulp van bijvoorbeeld een kussen of wippertje. Door hem regelmatig op de grond of in de box te leggen, traint hij de spieren die hij nodig heeft om in de zithouding te komen en straks zelfstandig te kunnen zitten. Lees hier meer over hoe je baby leert zitten.

Staan en lopen

En dan staat je baby opeens rechtop! Bij de meeste baby’s gebeurt dit als ze een maand of negen zijn, maar het kan ook eerder of later gebeuren. Meestal zit je baby eerst op zijn knieën en trekt hij zich vervolgens op aan de bank of spijlen van de box. Weer gaan zitten is in het begin een flinke uitdaging, maar al snel zal hij leren om vanuit staande houding gecontroleerd te gaan zitten. Lees hier wanneer de meeste baby’s gaan staan

Heeft je baby het staan en weer gaan zitten onder controle, dan zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat hij de eerste stapjes zet. Eerst nog terwijl hij zich vasthoudt aan de bank, loopwagen of jouw handen, en na een tijdje ook los. Wanneer kinderen gaan lopen verschilt enorm: sommige baby’s schuifelen met anderhalf jaar nog de kamer door, terwijl andere kinderen al met negen maanden zelfstandig de kamer door lopen.

Meer weten? Leren lopen, zo verlopen de eerste stapjes van je baby

Eigen tempo

Is jouw kind veel later met kruipen, zitten of lopen dan gemiddeld? Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Maak je je toch zorgen, bespreek dit dan met het consultatiebureau.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Anna Baltus

Kinderfysiotherapeut

Anna is kinderfysiotherapeute en mede-eigenaar van de Fysio Studio Amsterdam. Ze ziet kinderen van 0 tot 18 jaar en behandeld de meest uiteenlopende problematiek; van achterlopende motorische ontwikkeling tot slaapproblematiek tot orthopedische klachten.

Naast haar werk als kinderfysiotherapeut is Anna ook TOP-therapeute, aangesloten bij het EOP- Amsterdam UMC. Als TOP-therapeute werkt zij met name met prematuur geboren kinderen. Ze begeleidt, ondersteund en monitort hierbij het kind en het gezin in alle facetten van de ontwikkeling van het eerste levensjaar.

Het mooie aan haar werk vindt ze het feit dat kinderen nog zo puur en onbevangen kunnen zijn waardoor je vaak zoveel kunt bereiken. Ook vindt Anna het fijn en belangrijk om samen te werken met ouders en waar nodig ze te ondersteunen in alle onzekerheden van het ontwikkelende kind.

Voor meer informatie:

Social media van Anna Baltus:

Publicaties:

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop