Babygebarentaal

Babygebarentaal

Je baby blijft maar huilen, maar jij hebt geen idee wat er aan de hand is. Babygebarentaal kan een manier zijn om toch met je baby te communiceren.

Gemiddeld beginnen kinderen met praten als ze twaalf tot achttien maanden zijn. Communiceren met gebaren kunnen baby’s al veel eerder: vanaf ongeveer zeven maanden. Tussen de zes en negen maanden zijn de hersenfuncties zo ontwikkeld, dat je baby de wereld om zich heen beperkt kan begrijpen. Babygebarentaal kun je niet alleen gebruiken voor dove, maar ook voor horende kinderen.

Voordelen van babygebarentaal

Het grote voordeel van babygebaren is dat je kind met jou kan communiceren. Als er iets aan de hand is, kan hij je dat met de gebaren vertellen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat babygebarentaal de taalontwikkeling van kinderen stimuleert. Ook huilen baby’s minder vaak, omdat ze beter worden begrepen. Dat geeft ze meer zelfvertrouwen. Gebarende kinderen hebben vaak een voorsprong op het gebied van lezen en schrijven ten opzichte van kinderen die geen babygebarentaal hebben geleerd.

Baby gebaren aanleren, hoe doe je dat?

Het ene woord is makkelijker aan te leren dan het andere. Wat dacht je van het woord ‘dag’? Een zwaaibeweging terwijl je dag zegt, en je kind leert dit na een aantal keer herkennen als gebaar voor dag. Zo werkt het ook voor de andere woorden. Dus als je het woord ‘paard’ wilt aanleren, dan zing je bijvoorbeeld het liedje ‘Paardje in galop’ en iedere keer als je het woord zingt, maak je het gebaar erbij.

Hoe lang duurt het voordat je met gebaren kunt communiceren?

De truc is om het geleidelijk aan te doen, het moet tenslotte wel leuk blijven. Je kind onthoudt wat hij wil onthouden, op zijn eigen tempo. Maar net als bij reclame, geldt ook hier: herhaling is de beste boodschap.

Methoden om babygebarentaal te leren

Je kunt je baby al gebaren leren als hij ongeveer zeven maanden is. Er zijn verschillende methoden om je baby gebarentaal te leren, bijvoorbeeld met een cursus. Er zijn ook boeken en dvd’s op de markt. Kindergebaren met Lotte & Max, heeft bijvoorbeeld als eerste bedrijf in Nederland een programma ontwikkeld dat gebarentaal op een speelse manier voor kinderen toegankelijk maakt.