Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Twee kinderen in twee jaar: de voordelen

Het gemiddelde leeftijdsverschil tussen twee kinderen is ruim twee jaar. Maar soms loopt het anders. Krijg je – bewust of ongepland – twee kinderen in twee jaar? Dan mag je jezelf een babybuncher noemen: iemand met een ‘bunch of baby’s’ onder de twee.

Oftewel: als de ene (net) een dreumes is, wordt de andere al geboren. Vanaf ongeveer zes weken na de bevalling kan je menstruatie weer op gang komen, en daarvóór kun je alweer vruchtbaar zijn. Zie je het niet zitten om babybuncher te worden? Dan is het dus belangrijk om op tijd met anticonceptie te beginnen. Maar er zijn ook ouders die er bewust voor kiezen om vrij vlot na de komst van hun eerste kind te proberen opnieuw zwanger te worden.

Advertentie

Tip: Hier vind je ovulatietests

De voordelen van twee kinderen in twee jaar

Twee ukkies die nog maar heel weinig zelf kunnen, allebei luiers dragen, ’s nachts wakker worden, misschien wel allebei aan de borst willen: da’s best aanpoten. Wie hoor je nou weer door de babyfoon? En vind maar eens een fijne, passende kinderwagen. Maar… er zitten natuurlijk ook grote voordelen aan babybuncher zijn. Een hele lijst zelfs!

1. Babybunchers steunen elkaar

Babybunchers herkennen elkaar direct aan hun wallen, extra large luiertas en kinderwagen met twee verdiepingen. Zou maar zo kunnen dat ze een geheime groet hebben. In elk geval weten ze elkaar op social media goed te vinden om hacks uit te wisselen die andere ouders niet kennen, en elkaar op te peppen als eentje er serieus doorheen zit. Het is rennen, vliegen, voeden, luiers verschonen, wiegen en weer doorgaan, maar natuurlijk ook heel bijzonder om een two-under-two-mom te zijn. En alleen een andere babybuncher snapt dat écht.

Tip: een duo-kinderwagen is een must bij twee kinderen kort op elkaar. Hier vind je de beste en mooiste exemplaren!

2. Ontzwangeren hoeft niet

Als je snel weer in verwachting bent, kun je het ontzwangeren bijna overslaan. Voordeel van een buik die nog niet is teruggeveerd na de bevalling: hij groeit makkelijker mee met baby twee. Je zult dus ook minder snel nieuwe striae krijgen. Ook wijken je buikspieren makkelijker als je nog geen tijd hebt gehad om ze weer in vorm te krijgen. Het kan trouwens geen kwaad om tijdens de tweede zwangerschap op een verantwoorde manier je schuine buikspieren te trainen, bijvoorbeeld met ZwangerFit. Zo help je een blijvende diastase voorkomen. Bandenpijn? Zelfde verhaal. De rek zit er nog lekker in, dus je zult er minder van voelen.

3. Je weet alles nog

Je kunt de ademhalingstechnieken van je zwangerschapscursus nog dromen en de praktische organisatie van de kraamtijd zit nog vers in je geheugen. Vitamine D? Staat in het linker keukenkastje. Floradix? Staat ernaast. Misschien hoeft je borstvoeding niet eens meer op gang te komen, omdat-ie nooit echt is gestopt. De hamburgergreep, inbakeren? Je doet het alsof je het gisteren voor het laatst hebt gedaan. Wat bijna ook zo is. De kraamverzorgster hoeft je weinig tot niets meer te leren, dus houdt ze tijd over om een extra was te vouwen of een uitgebreide lunch voor je te maken. Babybunchen maakt hongerig, namelijk.

Niet van plan om (snel) weer zwanger te raken? Dit zijn de opties voor anticonceptie na bevalling.

4. Je oogst respect

Bewonderende blikken, bemoedigende knipoogjes, hulp uit onverwachte hoek: neem het aan, geniet ervan en feel the love. Je verdient het en je kunt het gebruiken. Het maakt dat je je net even lichter voelt met op elke heup een kind. En extra trots: die twee met die babykrullen en schattige pamperkontjes zijn mooi allebei van jou!

5. Je wordt kampioen multitasken

Alsof je de hele dag Twister speelt. Zo voelt het ongeveer om twee kinderen onder de twee te verzorgen. Terwijl je vastzit aan het kolfapparaat moet je kleinste nog een boertje en schreeuwt je oudste om zijn speen. Rechterhand op kolf, baby twee op je linkerarm en in één vloeiende beweging vis je met je teen de speen van de grond voor baby één. En wéér blijk je meer te kunnen dan je dacht.

6. Ze gaan gelijk op

In het prille begin natuurlijk nog niet, maar hoe ouder je kinderen worden, hoe kleiner de verschillen. Qua humor, speelgoed, filmpjes kijken en outdoor activiteiten zullen ze sneller en vaker op één lijn zitten dan kinderen met een groot leeftijdsverschil. Ze duiken samen in de ballenbak, klimmen eindeloos achter elkaar de glijbaan op, liggen dubbel om dezelfde simpele spelletjes en – fingers crossed – gaan misschien ook nog wel hun dutjes synchroniseren!

7. Ze leren van elkaar

Meteen een kanttekening: gelijk opgaan kent een keerzijde. Begint je oudste te peuterpuberen, dan kun je erop rekenen dat je jongste ‘m al gauw kopieert. Dan heb je er dus twee gillend in het gangpad van de winkel liggen en dat is wel echt crisismanagement voor gevorderden. Maar dat ze van elkaar leren heeft natuurlijk vooral positieve kanten. Zelf eten, zelf aankleden, op het potje plassen, ze krijgen het bijna in één moeite door onder de knie. En dan krijg jij de kans om ook eens achterover te leunen en met een tevreden grijns te genieten van jouw babybunch.

Lees ook: Dit zijn de voordelen (en nadelen) van een groot gezin

 

Video: Rachel vraagt door: 'Wat ga je bij een tweede kind anders doen?'