voorkeur vader of moeder

Voorkeur voor vader of moeder, hoe ga je daarmee om?

Wil je kind alleen door jou getroost worden? Of mag alleen papa mee naar voetbal? Het komt vaak voor dat een kind sterker naar een van de ouders toe trekt.

Peuter wil alleen mama, wat nu?

Volgens deskundigen is het niets om je zorgen over te maken, het gaat wel over. Als je kind meer op jou gericht is dan op je partner, of andersom, is er één ding dat je niet moet doen: je druk maken.

Affiniteit

‘Voor de ontwikkeling van een kind is het zelfs belangrijk dat hij zich met een ouder kan identificeren,’ zegt Alfred Lange, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Dat sommige kinderen een voorkeur voor een van de ouders hebben, is volgens hem volkomen logisch.

Er is ook lang niet altijd een oorzaak aan te wijzen. ‘Met sommige mensen heb je nu eenmaal meer affiniteit dan met anderen. Dat geldt voor familie en vrienden, en ook voor ouders en kinderen.’

Levensfase

De levensfase waarin je kind zit is van invloed op de voorkeur. Baby’s en peuters laten zich het liefst troosten door de ouder die het meest voor hen zorgt. Als ouders heb je niet allebei in elke levensfase evenveel te bieden. En sommige mensen, ook als ze vader of moeder zijn, kunnen nu eenmaal makkelijker met kinderen omgaan dan anderen.

Pedagoge Emmeliek Boost: ‘Kinderen zoeken onbewust degene op die hun in een bepaalde situatie het meest van pas komt. Als je kind bijvoorbeeld wagenziek is, kan er van alles aan de hand zijn. Misschien reageer jij te paniekerig en vindt je kind op dat moment de lage stem van je partner geruststellend.’

Oplossing

Toch is het niet leuk om te moeten toezien hoe je zieke kind per se alleen door papa getroost wil worden. Het kan zelfs leiden tot ruzies tussen jou en je partner, als jullie elkaar bijvoorbeeld verwijten je kind te verwennen of te veel toe te geven.

Verwennen is sowieso geen oplossing om je kind voor je te winnen. Een kleuter weet dat hij regels nodig heeft en zal niet automatisch naar de ouder trekken die alles goed vindt. Hij wil weten waar zijn grenzen liggen en wie die stelt. Trek je er verder niet te veel van aan als je kind je een tijdje links laat liggen. Met forceren en laten merken dat je beledigd bent maak je het erger.

Bijna altijd gaan zulke fasen in het leven van een kind vanzelf weer over. Echt afwijzen doet een kind nooit, kinderen zijn ongelooflijk loyaal naar hun ouders toe.

Tips

  • Probeer niet krampachtig liefde of aandacht van je kind te krijgen.
  • Maak er geen wedstrijd van met je partner.
  • Doe geen dingen die niet bij je passen.
  • Als je partner sommige dingen beter of anders doet dan jij, kijk dan de kunst af en probeer zijn manier over te nemen. Maar doe dat alleen als je er achter staat.
  • Trekt je kind meer naar jou toe? Spreek dan met je partner af dat jullie niet in alles met je kind meegaan. Als je kind zich alleen door jou wil laten aankleden, zeg je bijvoorbeeld: ‘Nee, ik heb nu geen tijd. Papa doet het.’ Dringt hij aan, zeg dan: ‘Dan kleedt niemand je nu even aan.’
  • Laat de voorkeursbehandeling van je kind nooit jullie probleem worden, maar laat het bij je kind.
  • Laat je kind merken dat hij jullie niet voor het blok kan zetten of tegen elkaar kan uitspelen.
  • Trek als ouders één lijn, zorg dat je het eens wordt over de aanpak.

Bron: Algemeen Dagblad