Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Slaapschema baby per maand

Veel slapen is goed voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Helaas slaapt niet elke baby even veel en lang. Maar hoeveel slaap heeft je baby eigenlijk nodig? En wat is eigenlijk het normaal aantal uren voor een baby om overdag te slapen en wanneer slaapt een baby – eindelijk! – door? Hierbij alles over de slaap van je baby inclusief een handig slaapschema baby.

Slapen is belangrijk voor je baby

Genoeg en goed slapen is heel belangrijk voor je kindje, onder andere voor zijn immuunsysteem. Tijdens de diepe slaap worden namelijk groeihormonen aangemaakt: je baby wordt dus al slapende groot. Een slaapschema baby kan je handvaten geven voor de slaapjes.

Advertentie

Goed slapen is niet alleen belangrijk voor de fysieke groei van je baby, maar ook voor de groei van z’n hersenen en z’n korte termijn geheugen wat later belangrijk is voor het leren op school. Dit herstel gebeurt tijdens de REM-slaap oftewel de droomslaap. Dat is het moment tijdens het slaapje dat je baby onrustig lijkt, onregelmatiger ademt en soms in z’n slaap lacht. Bij jonge baby’s is het percentage van de slaapcyclus dat bestaat uit droomslaap vrij groot omdat de hersenen nog zoveel moeten groeien. Ook worden in deze fase alle indrukken van de dag verwerkt.

Slapen in stijl: koop hier de mooiste slaapzakken

Slaapschema baby: REM-slaap

De REM-slaap is dus heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Maar ook de lichte en diepes slaap hebben dus een belangrijke functie. Een slaapcyclus van kinderen tot twee jaar duurt zo’n 45 minuten en waarvan de REM-slaap de laatste fase binnen deze slaapcyclus is. Veel baby’s hebben moeite met het volmaken van een hele cyclus van 45 minuten en kunnen huilerig wakker worden omdat ze eigenlijk nog niet zijn uitgeslapen. De kwaliteit van een slaapje van 30-40 minuten is ook minder hoog dan die van 45 minuten of langer en je kindje zal minder uitgerust zijn.

Pasgeboren baby en slapen

Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld zestien tot twintig uur per dag en hebben gemiddeld elke 2/3 uur voeding nodig. Tussen de slaapjes door kan een pasgeboren baby ongeveer een klein uur wakker zijn. Dit is het moment om je baby te voeden en even met hem te knuffelen en spelen.

Voorbeeld voedingsschema per dag:
Tijd Voeding
07:00 90 ml flesvoeding of BV
10:00 90 ml flesvoeding of BV
13:00 90 ml flesvoeding of BV
16:00 90 ml flesvoeding of BV
19:00 90 ml flesvoedin of BV
21:00 90 ml flesvoeding of BV
00:00 90 ml flesvoeding of BV
03:00 90 ml flesvoeding of BV
Borstvoeding: 6-8 x per dag/nacht
Flesvoeding: 6x 85 x 130 ml, of 7 x 75-110 ml of 8 x 60-110 ml

Baby’s in de eerste 6-8 weken hebben van nature nog geen interne klok of bioritme. Het gemiddeld aantal uren slaap dat ze nodig hebben is een totaal van dag en nacht bij elkaar. Je zal rond deze leeftijd merken dat baby’s overdag wat meer wakker zullen en kunnen zijn.

Slaapschema baby: 3 maanden

Het aantal uren slaap neemt geleidelijk af. ’s Nachts gaat je kind geleidelijk steeds een langere ruk slapen. Met een beetje geluk slaapt je kind nu zelfs de hele nacht door. Is je baby drie of vier maanden oud, dan slaapt hij overdag waarschijnlijk zo’n 3,5 – 5 uur verdeeld over drie tot vier dutjes en ’s nachts heeft hij een slaapbehoefte van 11-12 uur.

Het voordeel van het proberen je baby in een flexibel voed- en slaapschema te krijgen is dat je baby door de voorspelbaarheid van die routines een gevoel van veiligheid meekrijgt en omdat hij beter weet waar hij aan toe is zal hij over het algemeen minder huilen. Daarnaast is het fijn om je baby niet voorbij voedingen overdag te laten slapen, anders zal hij die voeding namelijk ’s nachts in willen halen. En laat dat nu juist het moment zijn dat je wil dat hij langer slaapt.

Tijd Voeding
06:30 – 07:00 110-180 ml flesvoeding of BV
10:30 – 11:00 110-180 ml flesvoeding of BV
14:00 – 14:30 110-180 ml flesvoeding of BV
17:45 – 18:00 110-180 ml flesvoeding of BV
18:00 – 20:00 naar bed
22:00 – 23:00 Eventueel nog een nachtvoeding
Slaapschema baby: aantal uren slaap overdag: 3,5-5 uur – Wakkertijd overdag: 60-120 minuten
Slaapschema baby: aantal uren slaap ’s nachts: 11-12 – Aantal voedingen: 5-6

Ook handig: voedingsschema baby per maand.

Slaapschema baby: 6 maanden

De meeste baby’s slapen nog drie dutjes overdag en gaan pas rond de 9 maanden naar twee slaapjes. Die duren samen waarschijnlijk zo’n drie tot drie en een half uur. Het ochtendslaapje is veruit het makkelijkste moment van de dag voor kinderen om in slaap te vallen, het derde slaapje de lastigste. ’s Nachts heeft je kind gemiddeld zo’n 11 uur slaap nodig.

Tijd Voeding
06:30 – 07:00 180 ml flesvoeding of BV en/of evt. pap
11:30 180 ml flesvoeding of BV + vast hapje/broodje
14:30 180 ml flesvoeding of BV
17:00 vaste voeding
18:00 180 ml flesvoeding of BV
18:30 – 20:00 Naar bed
Slaapschema baby: aantal uren slaap overdag: 3 – 3.5  –  Wakkertijd overdag: 1,5-3 uur
Slaapschema baby: aantal uren slaap ’s nachts: 11  –  Aantal voedingen: 4 plus oefenhapjes

Slaapschema baby: 9 maanden

Rond de negen maanden gaat de ontwikkeling van je baby snel: hij leert kruipen, zitten én hij wordt bang als jij niet meer in zicht bent. Dat heeft zo z’n gevolgen voor zijn slaap: veel kinderen komen in deze periode ’s avonds moeilijker in slaap omdat ze het eng vinden alleen gelaten te worden en ze gaan dromen en slapen daarom onrustiger. Je kunt die onrust wat verminderen door alles elke dag in een vaste volgorde te doen. Zo leert je baby al hoe de dag verloopt en leert hij wanneer jij er wel of niet bent. Leg je hem in bed? Houd dan ook een vast ritueel aan: kleed hem in dezelfde volgorde om, zing hetzelfde liedje, zwaai nog een keer, enz. Heeft je baby veel last van scheidingsangst? Speel overdag dan veel kiekeboe-spelletjes: je ziet me even niet, maar ik ben er wel. En loop je even weg? Vertel dat dan: ik loop even naar de gang. Gemiddeld slapen baby’s van negen maanden zo’n veertien uur per dag en doen ze op een dag twee dutjes. Hierbij een handig slaapschema baby 9 maanden:

Tijd Voeding
06:30 – 07:00 150-200 ml flesvoeding of BV en/of evt. pap
9:30 Fruithap met wat water
12:00 150-200 ml flesvoeding of BV en 1-1,5 sneetje lichtbruin brood met margarine en beleg
15:00 Beker water met biscuitje, cracker, rijstwafel of soepstengel
18:00 2-3 eetlepels gekookte groente, 1-2 eetlepels aardappelen, rijst of pasta en gemalen vlees, kip, vis of eiwit en 1 theelepel olie of margarine
18:30 Voor het slapengaan 150-200 ml flesvoeding of BV
Slaapschema baby: aantal uren slaap overdag: 3-4 uur  –  Wakkertijd overdag: 3-4 uur
Slaapschema baby: aantal uren slaap ’s nachts: 11  –  Aantal voedingen: 3 plus hapjes/maaltijden

Slaapschema baby: 1 jaar

Is je kind eenmaal een jaar, dan kun je merken dat zijn slaapbehoefte afneemt en dus ook niet minder slaapmomenten binnen het slaapschema baby hebt. Sommige kinderen vinden het prima om nog twee keer per dag te slapen, anderen komen hierdoor ’s avonds moeilijker in slaap. Is dat laatste het geval, dan kun je proberen hem nog maar één keer te laten slapen, na de boterham. Wordt je kind aan het einde van de dag driftig of valt hij door vermoeidheid alsnog in slaap, dan kun je het beter nog even bij twee slaapjes houden of het per dag of week aankijken.

Slaapschema dreumes

De meeste dreumesen zijn pas rond de 15-18 maanden klaar voor één slaapje overdag. Die zal iets na het middaguur zijn en duurt het liefst twee en een half uur.

Meer lezen: Er zijn 6 soorten slapers. Ontdek hier welk type slaper jouw kind is

Slaapt mijn baby wel genoeg?

Vraag je je af of je kind wel genoeg slaapt? Check – naast de slaapgemiddelden voor je baby’s leeftijd – de volgende zaken:

 • Valt je kind overdag vaak in de buggy of in de auto in slaap?
 • Is je kind ’s avonds vaak al ruim voor zijn normale bedtijd moe?
 • Is je kind overdag snel (over)geprikkeld of chagrijnig?
 • Huilt je baby veel?
 • Is je baby hyperactief?

Kun je bovenstaande vragen vooral met ja beantwoorden, dan kan het zijn dat je kind te weinig slaapt. Probeer hem overdag een extra slaapje te laten doen, de wakkertijden tussen de slaapjes overdag korter te maken en of je baby ’s avonds nog ietsje eerder in bed te leggen.

Tekenen dat je baby moe is

Is je baby moe, dan is het belangrijk dat je hem in z’n bedje legt. Liefst als hij nog wakker is, zodat hij leert om zelf in slaap te vallen. Maar hoe weet je nou of je baby moe is. Deze tekenen kunnen erop wijzen dat het bedtijd is:

 • Staren (glazige blik). Je kindje kijkt je niet meer aan in de ogen.
 • Wegkijken
 • Geluidjes maken als een krakende deur.
 • Gezicht in je borst begraven.
 • Overstrekken.
 • Fladderende armen of benen
 • Wrijven in ogen.
 • Aan de oortjes zitten.
 • Rood omrande ogen

Ideale temperatuur baby- en kinderkamer

Uit onderzoek blijkt dat een goede temperatuur van de baby- en kinderkamer tussen zestien en twintig graden Celsius ligt. De ideale temperatuur is achttien graden Celsius. Dit is over het algemeen een stuk koeler dan de meeste ouders denken. Wat ook belangrijk is, is dat de temperatuur in de kamer zo constant mogelijk blijft.

Slaaptips nodig? 6 manieren om je baby beter te laten slapen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Slaap Informatie Centrum, GGD Hart van Brabant, Voedingscentrum

Susanne Willekes

Kinderslaapcoach

Susanne Willekes is de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland, auteur van de bestseller Slaap! en startte in 2015 haar praktijk The Sleep Agency met als resultaat honderden gezinnen en kinderen met een verbeterde nachtrust. Daarnaast geeft Susanne regelmatig lezingen en workshops en is ze veelgevraagd slaapexpert voor radio en televisie. Susanne is moeder van drie kinderen (10,7 en 4 jaar).