slaapschema-baby

Slaapschema baby per maand

Veel slapen is goed voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Helaas slaapt niet elke baby even veel en lang. Maar hoeveel slaap heeft je baby eigenlijk nodig? En wat is eigenlijk het normaal aantal uren voor een baby om overdag te slapen en wanneer slaapt een baby – eindelijk! – door?

Slapen is belangrijk voor je baby

Genoeg en goed slapen is heel belangrijk voor je baby. Tijdens de diepe slaap worden groeihormonen aangemaakt: je baby wordt dus al slapende groot.

Goed slapen is niet alleen belangrijk voor de fysieke groei van je baby, maar ook voor de groei van z’n hersenen. Dit gebeurt tijdens de REM-slaap. Dat is het moment tijdens het slaapje dat je baby onrustig is, onregelmatig ademt en soms in z’n slaap lacht. Ongeveer 50 procent van de slaapcyclus bestaat bij baby’s uit deze fase. Ook worden in deze fase alle indrukken van de dag verwerkt.

REM-slaap

De REM-slaap is dus heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Maak je baby daarom zo min mogelijk wakker tijdens deze fase. Als de slaap in deze fase wordt onderbroken, wordt je baby vervelend wakker en je onderbreekt een belangrijk proces. Gelukkig hebben baby’s een korte slaapcyclus, waardoor de REM-fase niet lang duurt. Een slaapcyclus duurt zo’n 45 a 50 minuten, en de REM-slaap zo’n 20 minuten.

tip

Pasgeboren baby en slapen

Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld zestien tot twintig uur per dag. Dat verdelen ze in slaapjes van zo’n twee tot drie uur; daarna willen ze weer een voeding. Tussen de slaapjes door is een pasgeboren baby ongeveer een klein uur wakker. Dit is het moment om je baby te voeden en even met hem te knuffelen en spelen.

Tijd Voeding
07:00 90 ml flesvoeding
10:00 90 ml flesvoeding
13:00 90 ml flesvoeding
16:00 90 ml flesvoeding
19:00 90 ml flesvoeding
21:00 90 ml flesvoeding
00:00 90 ml flesvoeding
03:00 90 ml flesvoeding
Aantal uren slaap overdag: steeds 3 uur slapen en tussendoor uurtje wakker
Aantal uren slaap ’s nachts: dat is afwachten…

Slaapschema: 3 maanden

Het aantal uren slaap neemt geleidelijk af. ’s Nachts gaat je kind geleidelijk steeds langer slapen. Met een beetje geluk slaapt je kind nu zelfs de hele nacht door. Ook het aantal slaapjes overdag wordt minder. Is je baby drie of vier maanden oud, dan slaapt hij overdag waarschijnlijk zo’n 3,5 uur verdeeld over drie dutjes. De meeste kinderen slapen rond deze leeftijd volgens een vast schema; dagelijks op dezelfde momenten.

Tijd Voeding Dutje
07:00 130 ml flesvoeding of BV 45 min.
11:00 130 ml flesvoeding 2 uur
14:30 130 ml flesvoeding
18:00 130 ml flesvoeding 19:00 naar bed
22:30 130 ml flesvoeding
Aantal uren slaap overdag: 3
Aantal uren slaap ’s nachts: 12

Slaapschema: 6 maanden

Vanaf een half jaar heeft je kind waarschijnlijk genoeg aan twee dutjes overdag. Die duren samen waarschijnlijk zo’n drie uur. De meeste baby’s slapen op deze leeftijd een keer ’s ochtends en een keer ’s middags. Tijdens het ochtendslaapje slapen de meeste kinderen dieper dan tijdens het middagslaapje. ’s Nachts slaapt je kind zo’n 12 uur van ongeveer 19 uur tot  uur ’s ochtends.

Tijd Voeding Dutje
07:00 200 ml flesvoeding en/of evt. pap 1 uur
11:30 150 ml flesvoeding + vast hapje/broodje 2 uur
14:30 100 ml flesvoeding (mag je afbouwen)
17:30 vaste voeding en water
18:30 200 ml flesvoeding 19:00 naar bed
Aantal uren slaap overdag: 3
Aantal uren slaap ’s nachts: 12

Slaapschema dreumes

Rond het eerste jaar hebben de meeste kinderen genoeg aan één slaapje overdag. Die zal zo rond het middaguur zijn en duurt zo’n twee uur. Er zijn ook genoeg kinderen die rond het eerste jaar nog steeds behoefte hebben aan twee slaapjes.

Slaapt mijn baby wel genoeg?

Vraag je je af of je kind wel genoeg slaapt? Check de volgende zaken:

 • Valt je kind overdag vaak in de buggy of in de auto in slaap?
 • Moet je je kind ’s morgens vaak wakker maken?
 • Is je kind ’s avonds vaak al ruim voor zijn normale bedtijd moe?
 • Is je kind overdag snel geprikkeld of chagrijnig?

Kun je bovenstaande vragen vooral met ja beantwoorden, dan krijgt je kind waarschijnlijk te weinig slaap. Probeer hem overdag een extra slaapje te laten doen.

Tekenen dat je baby moe is

Is je baby moe, dan is het belangrijk dat je hem in z’n bedje legt. Liefst als hij nog wakker is, zodat hij leert om zelf in slaap te vallen. Maar hoe weet je nou of je baby moe is. Deze tekenen kunnen erop wijzen dat het bedtijd is:

 • Staren (glazige blik). Je kindje kijkt je niet meer aan in de ogen.
 • Grimas op het gezicht.
 • Geluidjes maken als een krakende deur.
 • Gezicht in je borst begraven.
 • Overstrekken.
 • Gebalde vuistjes.
 • Wrijven in ogen.
 • Aan de oortjes zitten.

Ideale temperatuur baby- en kinderkamer

Uit onderzoek blijkt dat een goede temperatuur van de baby- en kinderkamer tussen zestien en twintig graden Celsius ligt. De ideale temperatuur is achttien graden Celsius. Dit is over het algemeen een stuk koeler dan de meeste ouders denken. Wat ook belangrijk is, is dat de temperatuur in de kamer zo constant mogelijk blijft.

Wist je trouwens dat kinderen niet kunnen slapen zolang ze koude ‘uiteinden’ (neus, handen en voeten) hebben? Daarom werkt een warme kruik vaak goed om in slaap te vallen. Te warm is ook weer niet goed, want dan gaat je kind zweten, en daar koelt hij uiteindelijk weer te veel van af.

Slaaptips nodig? 6 manieren om je baby beter te laten slapen.

Ook handig: voedingsschema baby per maand