Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

slaapschema-baby

Slaapschema baby per maand

Veel slapen is goed voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Helaas slaapt niet elke baby even veel en lang. Maar hoeveel slaap heeft je baby eigenlijk nodig? En wat is eigenlijk het normaal aantal uren voor een baby om overdag te slapen en wanneer slaapt een baby – eindelijk! – door?

Slapen is belangrijk voor je baby

Genoeg en goed slapen is heel belangrijk voor je kindje, onder andere voor zijn immuunsysteem. Tijdens de diepe slaap worden namelijk groeihormonen aangemaakt: je baby wordt dus al slapende groot.

Advertentie

Goed slapen is niet alleen belangrijk voor de fysieke groei van je baby, maar ook voor de groei van z’n hersenen en z’n korte termijn geheugen wat later belangrijk is voor het leren op school. Dit herstel gebeurt tijdens de REM-slaap oftewel de droomslaap. Dat is het moment tijdens het slaapje dat je baby onrustig lijkt, onregelmatiger ademt en soms in z’n slaap lacht. Bij jonge baby’s is het percentage van de slaapcyclus dat bestaat uit droomslaap vrij groot omdat de hersenen nog zoveel moeten groeien. Ook worden in deze fase alle indrukken van de dag verwerkt.

REM-slaap

De REM-slaap is dus heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Maar ook de lichte en diepes slaap hebben dus een belangrijke functie. Een slaapcyclus van kinderen tot twee jaar duurt zo’n 45 minuten en waarvan de REM-slaap de laatste fase binnen deze slaapcyclus is. Veel baby’s hebben moeite met het volmaken van een hele cyclus van 45 minuten en kunnen huilerig wakker worden omdat ze eigenlijk nog niet zijn uitgeslapen. De kwaliteit van een slaapje van 30-40 minuten is ook minder hoog dan die van 45 minuten of langer en je kindje zal minder uitgerust zijn.

tip

Pasgeboren baby en slapen

Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld zestien tot twintig uur per dag en hebben gemiddeld elke 2/3 uur voeding nodig. Tussen de slaapjes door kan een pasgeboren baby ongeveer een klein uur wakker zijn. Dit is het moment om je baby te voeden en even met hem te knuffelen en spelen.

Voorbeeld voedingsschema per dag:
Tijd Voeding
07:00 90 ml flesvoeding of BV
10:00 90 ml flesvoeding of BV
13:00 90 ml flesvoeding of BV
16:00 90 ml flesvoeding of BV
19:00 90 ml flesvoedin of BV
21:00 90 ml flesvoeding of BV
00:00 90 ml flesvoeding of BV
03:00 90 ml flesvoeding of BV
Borstvoeding: 6-8 x per dag/nacht
Flesvoeding: 6x 85 x 130 ml, of 7 x 75-110 ml of 8 x 60-110 ml

Baby’s in de eerste 6-8 weken hebben van nature nog geen interne klok of bioritme. Het gemiddeld aantal uren slaap dat ze nodig hebben is een totaal van dag en nacht bij elkaar. Je zal rond deze leeftijd merken dat baby’s overdag wat meer wakker zullen en kunnen zijn.

Slaapschema baby: 3 maanden

Het aantal uren slaap neemt geleidelijk af. ’s Nachts gaat je kind geleidelijk steeds een langere ruk slapen. Met een beetje geluk slaapt je kind nu zelfs de hele nacht door. Is je baby drie of vier maanden oud, dan slaapt hij overdag waarschijnlijk zo’n 3,5 – 5 uur verdeeld over drie tot vier dutjes en ’s nachts heeft hij een slaapbehoefte van 11-12 uur.

Het voordeel van het proberen je baby in een flexibel voed- en slaapschema te krijgen is dat je baby door de voorspelbaarheid van die routines een gevoel van veiligheid meekrijgt en omdat hij beter weet waar hij aan toe is zal hij over het algemeen minder huilen. Daarnaast is het fijn om je baby niet voorbij voedingen overdag te laten slapen, anders zal hij die voeding namelijk ’s nachts in willen halen. En laat dat nu juist het moment zijn dat je wil dat hij langer slaapt.

Tijd Voeding
06:30 – 07:00 110-180 ml flesvoeding of BV
10:30 – 11:00 110-180 ml flesvoeding of BV
14:00 – 14:30 110-180 ml flesvoeding of BV
17:45 – 18:00 110-180 ml flesvoeding of BV
18:00 – 20:00 naar bed
22:00 – 23:00 Eventueel nog een nachtvoeding
Aantal uren slaap overdag: 3,5-5 uur – Wakkertijd overdag: 60-120 minuten
Aantal uren slaap ’s nachts: 11-12 – Aantal voedingen: 5-6

Ook handig: voedingsschema baby per maand.

Slaapschema baby: 6 maanden

De meeste baby’s slapen nog drie dutjes overdag en gaan pas rond de 9 maanden naar twee slaapjes. Die duren samen waarschijnlijk zo’n drie tot drie en een half uur. Het ochtendslaapje is veruit het makkelijkste moment van de dag voor kinderen om in slaap te vallen, het derde slaapje de lastigste. ’s Nachts heeft je kind gemiddeld zo’n 11 uur slaap nodig.

Tijd Voeding
06:30 – 07:00 180 ml flesvoeding of BV en/of evt. pap
11:30 180 ml flesvoeding of BV + vast hapje/broodje
14:30 180 ml flesvoeding of BV
17:00 vaste voeding
18:00 180 ml flesvoeding of BV
18:30 – 20:00 Naar bed
Aantal uren slaap overdag: 3 – 3.5  –  Wakkertijd overdag: 1,5-3 uur
Aantal uren slaap ’s nachts: 11  –  Aantal voedingen: 4 plus oefenhapjes

Slaapschema dreumes

De meeste dreumesen zijn pas rond de 15-18 maanden klaar voor één slaapje overdag. Die zal iets na het middaguur zijn en duurt het liefst twee en een half uur.

Meer lezen: Er zijn 6 soorten slapers. Ontdek hier welk type slaper jouw kind is

Slaapt mijn baby wel genoeg?

Vraag je je af of je kind wel genoeg slaapt? Check – naast de slaapgemiddelden voor je baby’s leeftijd – de volgende zaken:

 • Valt je kind overdag vaak in de buggy of in de auto in slaap?
 • Is je kind ’s avonds vaak al ruim voor zijn normale bedtijd moe?
 • Is je kind overdag snel (over)geprikkeld of chagrijnig?
 • Huilt je baby veel?
 • Is je baby hyperactief?

Kun je bovenstaande vragen vooral met ja beantwoorden, dan kan het zijn dat je kind te weinig slaapt. Probeer hem overdag een extra slaapje te laten doen, de wakkertijden tussen de slaapjes overdag korter te maken en of je baby ’s avonds nog ietsje eerder in bed te leggen.

Tekenen dat je baby moe is

Is je baby moe, dan is het belangrijk dat je hem in z’n bedje legt. Liefst als hij nog wakker is, zodat hij leert om zelf in slaap te vallen. Maar hoe weet je nou of je baby moe is. Deze tekenen kunnen erop wijzen dat het bedtijd is:

 • Staren (glazige blik). Je kindje kijkt je niet meer aan in de ogen.
 • Wegkijken
 • Geluidjes maken als een krakende deur.
 • Gezicht in je borst begraven.
 • Overstrekken.
 • Fladderende armen of benen
 • Wrijven in ogen.
 • Aan de oortjes zitten.
 • Rood omrande ogen

Ideale temperatuur baby- en kinderkamer

Uit onderzoek blijkt dat een goede temperatuur van de baby- en kinderkamer tussen zestien en twintig graden Celsius ligt. De ideale temperatuur is achttien graden Celsius. Dit is over het algemeen een stuk koeler dan de meeste ouders denken. Wat ook belangrijk is, is dat de temperatuur in de kamer zo constant mogelijk blijft.

Bron: Slaap Informatie Centrum

Slaaptips nodig? 6 manieren om je baby beter te laten slapen.

Susanne Willekes

Kinderslaapcoach

Susanne Willekes is de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland, auteur van de bestseller Slaap! en startte in 2015 haar praktijk The Sleep Agency met als resultaat honderden gezinnen en kinderen met een verbeterde nachtrust. Daarnaast geeft Susanne regelmatig lezingen en workshops en is ze veelgevraagd slaapexpert voor radio en televisie. Susanne is moeder van drie kinderen (10,7 en 4 jaar).