Hoe vervoer je je baby veilig in de auto?

Hoe vervoer je je baby veilig in de auto?

Het gros van de baby’s valt heerlijk in slaap bij een ronkende motor. Gelukkig is er voor actievere baby’s genoeg te doen in de auto. Met je baby in de auto, hoe pak je het aan?

Met je baby in de auto

Je baby valt misschien in slaap zodra je de motor van de auto start, maar er zijn ook kinderen die (bijna) de hele weg wakker blijven.

Speelgoed en autospelletjes

Je hoeft geen zakken vol speelgoed mee te nemen in de auto. Je baby’s lievelingsknuffel of een polsrammelaar zijn meestal voldoende. Je kunt de knuffel vastmaken aan zijn stoeltje of jas. Zo voorkom je onveilige situaties, bijvoorbeeld dat het knuffeltje valt en jij het terwijl je rijdt toch probeert te pakken.

Is je baby al wat ouder, dan kan een tissuebox uitkomst bieden. Je baby vindt niets grappiger dan de tissues er een voor een uit te trekken. Dit is niet handig als je zelf moet rijden, maar wel heel leuk als je samen met je baby achterin zit!

Veiligheid

Het is van levensbelang dat je je baby in een goed passend autostoeltje vervoert. Het beste is om hem met zijn stoeltje tegen de rijrichting te plaatsen. Voor de veiligheid bij onverhoopte botsingen zit een baby licht gebogen in een autostoeltje.

Laat hem niet langer dan twee uur in een autostoeltje zitten, want je baby kan er niet of nauwelijks in bewegen. Voor even is dat niet erg, maar voor een goede motorische ontwikkeling moet je baby eigenlijk recht liggen en de benen vrij kunnen bewegen. Lees hier: hoe lang mag een baby in een Maxi-Cosi zitten?

Tips voor lange autorit

Ga je een langere autorit maken? Als dat een enkele keer gebeurt zal dat geen nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van je baby hebben als je rekening houdt met de volgende tips:

  • Stop iedere twee uur
  • Haal je baby uit de autostoel en leg hem op een vlakke ondergrond zodat hij lekker kan spartelen, rekken en strekken.
  • Pauzeer minstens een kwartier.