Belastingaangifte voor jonge ouders

Belastingaangifte voor jonge ouders

Met de komst van je baby veranderen er ook dingen in je belastingaangifte. Waar moet je precies rekening mee houden? En heb je nog recht op extra toeslagen?

Na de geboorte van je kind moet je bij de belastingaangifte onder meer rekening houden met het vermogen van je kind. Maar er zijn meer zaken om rekening mee te houden.

Spaarrekening

De spaarrekening van de kinderen is belast in box 3 bij de ouders. Het maakt daarbij niet uit of de rekening op naam van je kind of die van jezelf staat. Over het spaargeld van je kinderen betaal je jaarlijks 1,2% belasting als jullie gezamenlijk vermogen in box 3 (voor fiscaal partners) boven de € 48.874 uitkomt.

Schenkbelasting

Als je kind een rekening op zijn eigen naam heeft, is het geld dat daarop staat ook echt van hem. Dat betekent dat je jaarlijks tot zo’n € 5.363 euro ( Belastingdienst 2018) voor hem kunt sparen zonder dat je schenkbelasting moet betalen, want voor schenkingen van ouders aan hun kinderen bestaat een vrijstelling.

Je kind heeft dan over een aantal jaar misschien wel een behoorlijk bedrag opgebouwd. Spaar je op een rekening op jouw naam en wil je het bedrag later ineens schenken, dan moet je kind er op dat moment schenkbelasting over betalen als het boven de vrijstelling uitkomt.

Fiscaal partner

Heb je een fiscale partner? Kies er in het scherm ‘persoonlijke gegevens’ altijd voor om met z’n tweeën aangifte te doen in één aangifteprogramma. Dan kun je namelijk verderop, in het scherm ‘verdeling’, met posten schuiven. Bij elke aanpassing zie je direct of de totale belasting die je moet betalen daardoor toe- of afneemt. Vul je het programma allebei afzonderlijk in, dan zie je in het scherm ‘verdeling’ alleen je eigen belasting. Het is niet voor iedereen voordelig om met posten te schuiven, maar dat zie je vanzelf bij het aangifte doen.

Middeling

Ben je de afgelopen jaren gestopt met werken om voor je kind te zorgen? Check dan hier of je belasting terug kunt krijgen als je een middelingsverzoek indient.

Toeslagen

Ouders hebben vaak ook recht op kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Of dat ook voor jullie geldt en hoeveel je dan krijgt, bereken je op de website van de Belastingdienst. Kinderopvangtoeslag is met terugwerkende kracht aan te vragen, maar alleen binnen drie maanden na de maand dat je kind naar de kinderopvang gaat. Als je langer wacht, loop je de toeslag mis. Meer weten? Dit zijn de regels rondom kindgebonden budget 2019.

Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag is mede gebaseerd op het aantal uren dat je werkt. Hoe meer je werkt, hoe hoger het bedrag aan kinderopvangtoeslag. Ouderschapsverlof gaat niet ten koste van de toeslag: het gaat om de contractuele uren en die worden niet beïnvloed door het opnemen van ouderschapsverlof. Lees hier waar je recht op hebt m.b.t. de kinderopvangtoeslag 2019.

Zorg- en huurtoeslag

Neem als je je toeslagen berekent meteen de zorg- en de huurtoeslagberekening mee. De voorwaarden voor de toeslag worden namelijk regelmatig aangepast. Het is geen fijne verrassing als je achteraf een toeslag moet terugbetalen. Loop je de zorgtoeslag mis omdat je vermogen te hoog is? Dan kan het – als je een eigen huis hebt – soms rendabel zijn een stukje van je hypotheek af te lossen met dat geld.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Werkende ouders met jonge kinderen hebben recht op een inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). De IACK is bedoeld om het voor ouders aantrekkelijker te maken om betaald werk te nemen. Je kunt deze heffingskorting aanvragen bij je aangifte inkomstenbelasting via de Belastingdienst. Voor een gezin met kinderen kan de IACK een behoorlijk bedrag opleveren. Om hoeveel geld dit precies gaat is, zoals de naam al zegt, afhankelijk van je inkomen. Op de website van de Belastingdienst vind je de berekening en de voorwaarden.

Veranderingen in 2019

Ouders krijgen in 2019 te maken met een aantal veranderingen op het gebied van hun geldzaken. De veranderingen op een rij.

Bron: Consumentenbond.nl