dagritme-kinderopvang

Dagritme op de kinderopvang, hoe ziet een dag eruit?

Krijgt je kind op het kinderdagverblijf op dezelfde momenten eten en drinken als thuis? En geldt dit ook voor zijn slaap- en speelritme?

Elke baby heeft zijn eigen voedingsschema en dat eigen schema is ook op de dagen in het kinderdagverblijf het uitgangspunt. Dit geldt ook voor de slaaptijden en speelperioden.

Schema van thuis op het kinderdagverblijf

De meeste kinderdagverblijven schrijven letterlijk in hun informatieboekje of op hun website ‘Wij houden het schema van thuis aan’. Hiermee maken ze duidelijk dat jij een stem hebt in het dagritme van je kind op het kinderdagverblijf en ze proberen de tijden van thuis aan te houden. Als deze tijden veranderen of de hoeveelheid voeding wijzigt, dan is het verstandig dit door te geven zodat de medewerkers van het kinderdagverblijf het schema van je kind kunnen aanpassen.

Net als thuis kan er in de opvang natuurlijk wel eens iets tussenkomen. Is je baby bijvoorbeeld te fit en schuift daardoor op die dag de slaaptijd een stukje op, dan valt de volgende voeding ook wat later. De pedagogisch medewerkers laten jou dit weten bij het halen van je kind, zodat jij er thuis rekening mee kunt houden. Op hun beurt willen ze graag van jou horen bij het brengen, hoe je kind heeft geslapen en gegeten en of er dingen zijn waar rekening mee moet worden houden. Je stemt het beste dagritme voor je kind samen af. Jij geeft aan wat jij graag wil en de pedagogisch medewerkers van het kinderdagverblijf laten weten of dit voor hen haalbaar is. Soms is het een passen en meten, want er zijn natuurlijk meer kinderen in groep.

Dagritme van grotere kinderen

Naarmate je kind ouder worden, gaan zijn eet- en slaaptijden meer gelijk lopen met dat van andere kinderen van zijn leeftijd. Langzaam maar zeker eten ze allemaal op hetzelfde tijdstip een tussendoortje en lunchen ze tegelijkertijd. Als deze tijden in het kinderdagverblijf anders liggen dan thuis, is dat voor je kind nu geen enkel probleem meer.

Hij kent het dagritme in de groep en beweegt daarin vanzelf mee. Is je kind allergisch voor bepaalde producten, dan moet je dit zeker laten weten want in het kinderdagverblijf houden ze daar rekening mee. Als je wilt weten welke voeding en welk drinken de kinderen krijgen, kun je dit navragen.