Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

Aankleedkussen baby kopen: waar let je op?

Een aankleedkussen is een onmisbaar item voor in huis: elke keer als je je baby verschoont of wast, leg je hem op het kussen. Ga je voor een standaard verzorgingskussen of eentje met extra’s? Zo vind je het beste aankleedkussen voor jouw baby.

Advertentie

Wat is een aankleedkussen?

Een aankleedkussen, ook wel verzorgingskussen genoemd, is één van de meest gebruikte items op de babyuitzetlijst. Je gebruikt het elke keer als je je baby wast, verschoont of aankleedt. Ga ervan uit dat je gemiddeld 5.300 luiers verschoont voordat je kind zindelijk is en je begrijpt: een goed aankleedkussen is geen overbodige luxe. Sterker nog: veel jonge ouders kopen er meteen twee. Eentje voor boven op de commode en eentje voor beneden. Zo hoef je niet steeds het aankleedkussen te verplaatsen.

Lees meer: Dit is de complete baby uitzetlijst, mét checklist

Omdat je kind heel wat tijd op het verzorgingskussen doorbrengt, is het belangrijk dat het kussen comfortabel ligt en veilig is. De meeste aankleedkussens zijn rechthoekig en hebben opstaande randen, zodat je baby minder makkelijk van het kussen kan rollen. De binnenkant van een aankleedkussen is meestal gemaakt van een zacht schuimmateriaal en de buitenkant van waterafstotend materiaal, zoals plastic. Zo kun je het kussen makkelijk schoonmaken en afdrogen na een ongelukje tijdens het verschonen.

Overtrek voor aankleedkussen baby

Voor de meeste aankleedkussens zijn passende aankleedkussenhoezen te koop, van bijvoorbeeld badstof of katoen. Hierop ligt je baby lekkerder dan op een koud, plastic kussen. Houd er rekening mee dat een overtrek om de paar dagen in de was moet. Het is dus handig om een reserve-hoes in de kast te hebben. Je kunt ook een hydrofiele luier gebruiken in plaats van een hoes. Of je legt iedere dag een schone hydrofiele luier over de hoes. Je kunt een simpele, witte aankleedkussenhoes kopen – die zijn er al vanaf een paar euro – of een hoes die past bij de inrichting van de kinderkamer.

Advertentie

Lees ook: Hydrofiel luiers, waarom je niet zonder kunt

Beste aankleedkussens

Deze kussens staan vaak in de top-lijsten van beste aankleedkussens:

  • Bébé-Jou aankleedkussen
    Het Bébé-Jou aankleedkussen is gemaakt van elastisch comfortschuim voor een langere levensduur en meer comfort. De drukverlagende eigenschappen zorgen voor een goede ondersteuning van het hoofd en de nek van je baby. Het Bébé-Jou kussen is net iets langer dan de standaard aankleedkussens.
  • Jollein aankleedkussen
    Het Jollein aankleedkussen is eenvoudig en heel betaalbaar. De plastic buitenkant maak je makkelijk schoon en het kussen heeft standaardafmetingen. Hierdoor zijn er veel hoezen in verschillende kleuren en stoffen voor verkrijgbaar.
  • Steff aankleedkussen 
    Het Steff aankleedkussen ziet er iets anders uit dan andere aankleedkussens. De opstaande randen zijn minder hoog, maar zo ontworpen dat ze voldoende veiligheid bieden. Je kunt dit aankleedkussen makkelijk oprollen: handig voor als je ergens op bezoek gaat.

Aankleedkussen groot

Een standaard aankleedkussen is zeventig centimeter lang, vijftig centimeter breed en tien centimeter hoog, en past perfect op de meeste commodes. Let altijd op met een aankleedkussen dat te lang of te breed is voor de commode: dit is minder veilig en ligt ook niet zo lekker. Heb je een grote commode of ben je van plan om je baby te verschonen op tafel? Dan kun je een groter aankleedkussen kopen. Het voordeel van een groot aankleedkussen is dat je kind er ook als dreumes nog goed op past. Het aankleedkussen XXL van KidZ ImpulZ is twintig centimeter langer dan een gemiddeld kussen. Ook is het aankleedkussen XXL zachter en dikker. De korrelvulling zorgt ervoor dat het kussen zich vormt naar het lichaam van je baby of dreumes. Dit aankleedkussen heeft geen opstaande randen, maar de ovale middennaad zorgt voor een natuurlijke holling, waardoor je baby toch veilig ligt.

Grote verschoonmand

Ook het grote verschoonmand is iets anders dan de andere aankleedkussens. De randen zijn hoger, waardoor je kind er minder makkelijk in kan omrollen en er steviger in ligt. Het kussen heeft een schuine rugligging, wat prettig is voor baby’s met reflux of die de neiging hebben om te spugen. De schuine ligging heeft nog een voordeel: doordat je kind met zijn gezicht wat hoger ligt, heb je meer oogcontact en interactie tijdens het verschonen en aankleden.

Opblaasbaar aankleedkussen

Gaan jullie regelmatig op reis of logeert je baby wel eens bij opa en oma? Dan kan een opblaasbaar aankleedkussen handig zijn. Deze kussens liggen zachter dan een verschoningsmatje, maar zijn wel net zo licht en compact.

Advertentie

Lees ook: Oppasoma en -opa: zo wordt het een succes

Alternatief voor verzorgingskussen

Een hip alternatief voor het traditionele aankleedkussen is de verschoonmand. Deze manden (vaak handgemaakt van zeegras of bamboe) zie je in steeds meer babykamers. Door de opstaande randen kan je baby er niet makkelijk uit vallen en dankzij het matrasje in de verschoonmand ligt hij lekker zacht. Nadelen zijn wel dat een matras en mand minder makkelijk schoon te maken zijn na een ongelukje en dat je baby er snel(ler) uit groeit.

Tips bij het aanschaffen van een…

Bron: Consumentenbond

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier